用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一PORTFOLIO
樓主: iris_lai
go

升小一PORTFOLIO [複製鏈接]

pls e-mail to : <<EMAIL DELETED>>

thank you very much!!

[By Geni: Please exchange email by PM function. Thanks!!]

原帖由 mouse0231 於 09-9-4 01:13 發表

我都想揾人做呀,可否pm佢啲資料俾我?? thx!!

Pls check pm啦

回覆 22# iris_lai 的文章

多謝分享,可否send e-mail 給我?
<<EMAIL DELETED>>

[By Geni: Please exchange email by PM function. Thanks!!]

Please  PM me too.

Thanks!

Hi chincco,

Urgent! Can you provide where I can get someone to make the portfolio?

Many thanks!

原帖由 sit_karen 於 09-9-7 12:11 發表
Hi chincco,

Urgent! Can you provide where I can get someone to make the portfolio?

Many thanks!

Pls check PM

pls PM me,thank you!

原帖由 patpatching 於 09-9-7 14:34 發表
pls PM me,thank you!

Pls check PM

原帖由 Chincco 於 09-9-3 11:50 發表

$3K-4K ? 咁你個位專業人士又真係收得好貴喎, 幫我做個個收得好平架, 咁相比你個個簡直係超平, 但效果我都好滿意, 好有自己做啲feel,因為我唔想太誇張. 我已經開始幫囡囡交form啦 ! ...

Chinno,你揾边間做,可否介紹比我.

[quote]原帖由 88654321 於 09-9-7 23:29 發表

-deleted-

原帖由 Chincco 於 09-9-8 10:37 發表
[quote]原帖由 88654321 於 09-9-7 23:29 發表

我之前都揾過一間印刷公司, 佢哋都有幫人做portfolio,但我哋幾個家長都 ...

其實呢個社會唔係你所講得咁灰....

我自己都幫過朋友, 鄰居, 同事, 家姐做過portfolio, 而係一分毫無收過佢地錢, 全是義務性質.

試過住我屋苑既鄰居, 佢只係想我幫佢做cover page, 但佢好客氣地買左包尿片送俾我, 我反而真係有點唔好意思添!

亦有試過幫過住我樓上既鄰居整過一份, 不過佢連印刷費都無俾番我, 要我自己幫佢出埋, 雖然唔係好多錢, 不過人家義務幫佢整, 仲要倒貼$

所以呢個世界上真係咩人都有

如果大家係同一年去考小學, 我諗你朋友梗係唔想借, 因為大家都可能考埋果幾間小學.  但如果係唔同年份考都唔借就有點那個啦.

原帖由 Chincco 於 09-9-8 10:37 發表

我之前都揾過一間印刷公司, 佢哋都有幫人做portfolio,但我哋幾個家長都 ...

其實, 每間學校要的portfolio 都不同, 有啲4 pages, 有啲5 pages(SSCPC), 有啲15 pages (男拔小DBS).
要睇清楚才交.  做靚靚啲,通常叩門才用。

SSCPC有portfolio指引, 參考吓.
http://www.sscps.edu.hk/enrolment/Portfolio.htm

祝大家成功,加油啊。

loklok0104, 多謝你鼓勵, 舊年我做了coverpage, only one page 給囝囝, 咁就掂咗啦. Thank you, 多謝你.

醒目開學勳章

我個仔o個份我都係自己做o既, 亦都義務幫個親戚做o左一份, 學校小一入學分享會o既時候我都借過俾d家長睇, 但如果你話俾個copy其他人, 我就唔係太想, 唔係驚人copy, 只係因為太多個人資料, 拎走哂又變o左冇o野睇, 所以我只係同真係share過俾好friend o既朋友, 仲講明唔可以俾其他人睇.

其實我諗好多人都講過profile唔需要花考, 最緊要整齊清楚同唔好太厚就ok, 20頁已經好足夠(甚至太多).

八卦問o下, 出面幫人做profile o既人/公司會唔會唔同學校d內容唔同? 會唔會俾番softcopy你? 定只會俾softcopy你自己去印? 你要交d乜o野俾佢地?

原帖由 G-Ma 於 09-9-8 12:37 發表
如果大家係同一年去考小學, 我諗你朋友梗係唔想借, 因為大家都可能考埋果幾間小學.  但如果係唔同年份考都唔借就有點那個啦.

佢個個係仔仔, 我個個係囡囡, 而且佢係公務員, 只需要比30%學費, 佢可以報d超貴啲學校, 以我所知, 大家好似只有一, 兩間學校相同. 問題係, 只係想問吓點做d效果, 都咁神秘 !!!!! 算啦 ! 反正我都做好啦, 又交埋表啦, 最慘佢仔仔同我囡囡一齊返課外活動, 個個星期都會見面. 佢仲要好似無事發生咁, 唉 !

原帖由 Geni 於 09-9-8 12:48 發表
我個仔o個份我都係自己做o既, 亦都義務幫個親戚做o左一份, 學校小一入學分享會o既時候我都借過俾d家長睇, 但如果你話俾個copy其他人, 我就唔係太想, 唔係驚人copy, 只係因為太多個人資料, 拎走哂又變o左冇o野睇, 所 ...

如果早d識你就好啦, 可以問你借離睇吓.

-deleted-

原帖由 Chincco 於 09-9-8 13:21 發表

如果早d識你就好啦, 可以問你借離睇吓.

因為我知道唔同學校有唔同要求, 所以我揾人做左兩份, 一份10頁, 一份4頁. 佢有softcopy比返我, 我唔想煩, 就叫佢幫我印刷埋. 咁當然要另外加錢啦 !

你想份portfolio有咩 ...

請問幫你做portfolio既人就是開topic既樓主嗎?

點解你pm我既email address同樓主既email address 相同,人名亦一樣?

我覺得你地係好似夾埋咁,都唔知係咪買廣告:;pppp:

原帖由 楊楊媽 於 09-9-9 09:49 發表

請問幫你做portfolio既人就是開topic既樓主嗎?

點解你pm我既email address同樓主既email address 相同,人名亦一樣?

我覺得你地係好似夾埋咁,都唔知係咪買廣告:;pppp: ...

我唔知開topic啲係咪同一個人 ! 得鬼閒去check邊個開topic 呀 !

我亦無買廣告, 我係真金白銀比錢架 ! 我只係之前揾極朋友幫手都比人放飛機, 好心灰意冷,亦知道大家無助啲心情.家吓自己做好左做portfolio,好心想同大家分享吓. 咁請大家唔好再問我有關portfolio啲事啦, 好心唔得好報.
難怪其他人都唔願意同人分享  !

如果我真係同佢夾埋, 天誅地滅呀!

回覆 12# Chincco 的文章

Chincco,

Would you please let me have the contact of profolio maker?? Many thanks!

我奉勸D 家長不要花錢去做PROFILE, K2的時候我都很緊張去安排,不知道要不要找人去弄,
直至7月自已才用電腦真正去彩色SCAN及用POWERPOINT弄,共16張紙.  再去釘張HKD6 / 本, 好在只釘了兩本, 因為8, 9月份去聽學校的簡介會, 得出以下結果:

DBS - 最好10張, 不要超過15張, 超過20張扣分.
(內包小朋友兩年的成績, 出生紙, 小朋友及父母I/D, 聖公會證明文件 ).... 已經沒空頁寫你的成就....另外, 我很欣賞校監所說, 一個K2的小朋友有什麼大的成就令到你要寫在PROFILE內....

DGS - 不收PROFILE

英華 - 不需要, 除非好出名的證書

陳守仁 - 最好不要給, 有都OK

ST. PAUL CO-EDU : 不需要, 可能還會把PROFIE 拆開, 要他們需要的文件就數.

ST. PAUL'S COLLEGE : 5張紙內, 前後面, 不要用厚紙.

音小: 不鼓勵, 有照收

ST. MARGARET: 沒要求

所以懂的用電腦家長, 自已有空弄一弄.
不慬電腦的家長, 把學校所需的文件影印就OK了.
不要花費, 把錢留番付學費吧 !!
‹ 上一主題|下一主題