用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2009/10)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2009/10) [複製鏈接]

佢summer時主要學游水,有學過一排鋼琴,而家都想幫佢搵人同佢pick up番架,不過9月主打都係俾佢適應左新生活先,10月先開始d課外活動。

我仔頭一個月日日喊,話點解咁耐都未放學,而家WINTER TIME好D啦,開始適應左D要咁早起身。

你仔之前係咪番下晝班?可能要D時間適應。

我覺得功課算多,下星期仲TEST TIM!我自己晏放工,所以送佢去補習社做功課加溫書,每日6點完成哂D野就可以玩下啦。

通常9點幾瞓,第2日都夠精力應付GE,一過10點半瞓,第朝就好辛苦。

不過問題係,一要測驗就要用好多時間,呢個星期真難搞。

原帖由 ryohga 於 09-10-27 11:51 發表
我覺得功課的種類算多,但係實際所用的時間真係唔係太多. 加上係學校都做左部份, 我個仔每日大慨一至個半小時便會做完功課. 他每晚9:30上床瞓覺.

其實我自己覺得有兩點是頗重要的:
1) 減少改正. 其實如果唔使改正,  ...

嘩可以做到咁多野!咁係咪一放學做左功課先進行課外活動?

佢可以自發性咁自己完成功課嘛?

測驗週成績比我想像中好,但同理想都爭幾遠,不過第一次測驗都唔寄望太高啦,我諗當係俾佢一個經驗啦!

其他家長呢?你地對亞仔ge成績滿意嗎?成績好ge1以o係度分享心得(如時間分配)嗎?

係呀,唔知考成點呢。雖然係第一次考,都想佢d成績唔會太大 ”打撃” !! ^^

有冇家長知考試卷會唔會俾家長簽名,還是係會收番呢?

原帖由 maria_lai 於 10-1-15 08:27 發表

亞仔上年小一只有測驗卷會派番俾我地keep, 考試卷只會係學校俾亞仔睇, 然後立即收番, 唔會派番屋企, 所以家長無得睇.

Thanks for your reply! ^^
唔怪得之亞仔話琴日派左一份卷,仲話俾我知幾多分,但佢書包又冇份卷。

回復 524# wanmui 的帖子

Yes, I have the 3E timetable; but there's some problem to pm you the doc here. If you still need it, pls leave your email here. : )

You're welcome~~ : )

原帖由 wanmui 於 11-9-1 14:14 發表
今天阿仔不見了時間表, 若有家長有3E時間表, 請send 給我, thanks a lot!

回復 532# wanmui 的帖子

又一年, 今年三年級唔知會唔會好忙呢?點都好, 大家一齊努力!BTW, 8卦一講, 今年3E班好似有一個插班生~~~~
‹ 上一主題|下一主題