用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

書包既野等小朋友自己選擇啦, 唔一定用SPL or lego, 家下一個好既書包, 動輒也要二三佰元或以上, 通常我會scan過晒, 要輕身和硬硬地比小朋友最後選擇, 佢先係用家。 可以既買定姓名牌和水壺, 舊年因為遲買, 所以買唔到心儀既水壺, 結果用了水樽啦.  順帶一題, 書包內要長期放一盒木顏色架, 加埋視藝堂(留放在學校的)和家裡自己用, 所以要衡量一下買幾多盒啦.

原帖由 Funny 於 10-4-19 12:08 發表
MimiCactus / Wensi,  

Thanks for your reply.  請問你們有無用過lego 書包? 不知是否適合? 我見而家d家長好似要好早買定書包, 係唔係等到暑假會無晒貨?

家長好似要好早買定書包-相信佢地係買SEVEN書包先要咁早,因為每年4月有新款,加上好快賣晒,所以要早D買定。不過此牌子並不適合小一生用,我仔仔大大隻都係小二才勉強用到。

lego書包真係好輕身,拍得住SEVEN,但襟唔襟就唔知喇!

醒目開學勳章

newfather,

Thanks for your reply.  我真係幾緊張, 好驚個囝到時搞唔掂, 因佢好"論盡"!!  仲有, 第日訂飯又驚佢唔健康, 帶飯又驚佢搞唔掂個飯壺!! 唉!!

原帖由 MimiCactus 於 10-4-19 13:47 發表
書包既野等小朋友自己選擇啦, 唔一定用SPL or lego, 家下一個好既書包, 動輒也要二三佰元或以上, 通常我會scan過晒, 要輕身和硬硬地比小朋友最後選擇, 佢先係用家。 可以既買定姓名牌和水壺, 舊年因為遲買, 所以買唔 ...

醒目開學勳章

csk家長jj,

就係呢隻書包!!  我都真係心思思左好耐!! 不過我到而家都未見過實物, 又唔知個囝夠唔夠高用(佢而家117cm, 唔知到時幾高), 但又話好快會賣晒, 所以想比佢用住lego先lor!!  估唔到而家小學生連買個書包都咁誇張!

仲有, 有無人可以指點下我買邊d飯壺同埋水壺好呀?  謝謝!!

原帖由 csk家長jj 於 10-4-19 14:58 發表

家長好似要好早買定書包-相信佢地係買SEVEN書包,因為每年4月有新款,加上好快賣晒,所以要早D買定。不過此牌子並不適合小一生用,我仔仔大大隻都係小二才勉強用到。

lego書包真係好輕身,拍得住SEVEN,但襟唔襟就唔知喇 ...

原帖由 Funny 於 10-4-19 15:20 發表
csk家長jj,

就係呢隻書包!!  我都真係心思思左好耐!! 不過我到而家都未見過實物, 又唔知個囝夠唔夠高用, 但又話好快會賣晒, 所以想比佢用住lego先lor!!  估唔到而家小學生連買個書包都咁誇張!

仲有, 有無人可以指 ...

SEVEN真係好輕和好襟用,我仔仔用了3年多,仲係好新淨,不過現在貴得太離譜了($990),當年只不過$700吧!相信我,小一生用SEVEN實在太大太長了,用LEGO已很足夠。
多口講多一句:CSK是無限定書包的顏色和圖案,所以可放心讓小朋友選擇自已喜愛的顏色。

水壺我仔仔用NIKKO,我覺得壺口很方便(像蒸餾水樽口)

原帖由 Funny 於 10-4-19 15:01 發表
newfather,

Thanks for your reply.  我真係幾緊張, 好驚個囝到時搞唔掂, 因佢好"論盡"!!  仲有, 第日訂飯又驚佢唔健康, 帶飯又驚佢搞唔掂個飯壺!! 唉!!

我買ELLE 個D 書包百幾蚊.  我年年換唔買太貴, 成日放係地又唔洗得,好似好dirty.

"論盡" 係所有小朋友ge 別名.

原帖由 Funny 於 10-4-19 15:01 發表
newfather,

暑假開始要同佢一齊去買飯壺(如送飯的話) 同水壺, 咁有成個暑假比你 train 佢點開及收個壺.

k3 上小一係有d難度, 尤其是細bb, 要比心機暑假內 train 好佢.

醒目開學勳章

多謝你地d意見呀!!

wensi, 想問吓妳仔仔而家係唔係自己帶飯? 點樣安排?

呢幾日測驗, 冇乜人會上來

原帖由 Funny 於 10-4-21 14:28 發表
多謝你地d意見呀!!

你看看這個帖就知

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2157927&extra=page%3D1

原帖由 Funny 於 10-4-21 14:28 發表
多謝你地d意見呀!!

我用3格飯壺, 最底個格唔用我會放熱水, 保溫好D. 用之前又用熱水焗下佢.

我用lee 隻

蒸鹹蛋肉餅, 梅菜肉餅, 冬姑肉餅, "土油"肉餅
蕃茄牛、蛋、猪、放最低個格有汁.
雞翼.......我好少煮怕到中午d 油
炒飯
炒烏冬
有湯ge 通粉, d 湯放最低個格
蒸蛋..............會出水
菜買 黃牙白丶節瓜丶翠玉瓜丶洋蔥丶 耶菜 唔會黃ge.  搭 猪丶牛丶雞丶蛋角.

好涷個時整壽司

吉野家牛肉飯 隻汁.  d 汁放最低個格.  

呢兩日同囝囝搏擊左好耐, 威逼利誘, 自己都身心疲累, 先叫溫完書.
但今朝再同佢串英文數字, 都係唉一聲…..唔知佢考成點.

原帖由 newfather 於 10-4-22 23:37 發表
呢幾日測驗, 冇乜人會上來

原帖由 MimiCactus 於 10-4-23 16:38 發表
呢兩日同囝囝搏擊左好耐, 威逼利誘, 自己都身心疲累, 先叫溫完書.
但今朝再同佢串英文數字, 都係唉一聲…..唔知佢考成點.
英文數字好似唔係測驗範圍喎

不過30號都要默, 讀定冇壞

醒目開學勳章

wensi,

好勁呀!! 資料好詳盡呀!!  但係我想問, 個飯壺係唔係好大隻? 我驚佔左書包好多位 (因為我要放入書包, 唔可以分開袋, 個仔會唔記得的!)

原帖由 Funny 於 10-4-23 17:43 發表
wensi,

好勁呀!! 資料好詳盡呀!!  但係我想問, 個飯壺係唔係好大隻? 我驚佔左書包好多位 (因為我要放入書包, 唔可以分開袋, 個仔會唔記得的!)

你入去睇size 同重量. 我仔無放入書包, 萬一漏汁咪死, 我用膠袋入個飯壺再入袋.

我用lee 隻, 細食lee 隻夠.
http://www.zojirushi.com.tw/products/product_detail.asp?series=8&category=30∏=152

tiger 就lee 隻款輕身D
http://www.tiger-corporation.tw/productView.php?pid=81&fuid=38

!!!
問囝囝英文識唔識, 佢好老實話有一部份唔識, 我話我好驚, 個仔先答英文閱讀理解我睇左廿幾次先答, 所以呢部分我識架.
我又問英文閱讀理解講咩?
佢就話講 “ My Toy”.
希望D分啦上補下, 唔好太低分啦.

原帖由 newfather 於 10-4-23 16:59 發表
英文數字好似唔係測驗範圍喎

不過30號都要默, 讀定冇壞

原帖由 MimiCactus 於 10-4-26 11:42 發表
唉!!!
問囝囝英文識唔識, 佢好老實話有一部份唔識, 我話我好驚, 個仔先答英文閱讀理解我睇左廿幾次先答, 所以呢部分我識架.
我又問英文閱讀理解講咩?
佢就話講 “ My Toy”.
希望D分啦上補下, 唔好太低分啦.
...

我情況同你差不多, 問親都話識, 其實佢話識, 我仲驚

不過呢 ... 我地成日問呢D問題, 又表現出擔心既樣, 佢地會唔會有壓力? 最驚佢地怕左讀書.

唔會既!  正話問囝囝識唔識數學, 佢話very easy同埋得五張紙, 所以好淺......希望真係啦
原帖由 newfather 於 10-4-26 11:49 發表

我情況同你差不多, 問親都話識, 其實佢話識, 我仲驚 mouth:" />

不過呢 ... 我地成日問呢D問題, 又表現出擔心既樣, 佢地會唔會有壓力? 最驚佢地怕左讀書. ...

原帖由 MimiCactus 於 10-4-26 16:24 發表
唔會既!  正話問囝囝識唔識數學, 佢話very easy同埋得五張紙, 所以好淺......希望真係啦

咁先至驚

終於完成測試啦, 我可以鬆一口氣…….不過尋日又申請左六月第二個星期的大假同囝囝溫書, 準備大考, 生活真係可悲.
原帖由 newfather 於 10-4-26 17:16 發表

咁先至驚
‹ 上一主題|下一主題