用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
go

09~10 P.1D 家長交流站

囝囝讀P.1D, 大家好.

明天是星期五, 按照時間表是有體育堂, 請問大家學校是否已照常上課, 可以穿體育衫回校呢?

sorry!post錯版

9月8日 正式上課

囝囝個書包今日都幾重, 要帶視藝用品, 冷氣外套(佢話今日正式開冷氣), 英文書又帶齊四本, 佢話唔知用邊本? (Express, Gammer, WB & Listening).  所以書包真係好鬼重.

原帖由 MimiCactus 於 09-9-8 09:40 發表
囝囝個書包今日都幾重, 要帶視藝用品, 冷氣外套(佢話今日正式開冷氣), 英文書又帶齊四本, 佢話唔知用邊本? (Express, Gammer, WB & Listening).  所以書包真係好鬼重. ...
冇辦法啦

尋晚放工回家已七點三, 吃飯以後同囝囝check功課  囝囝話唔識做數學, 我心一沉, 小一有幾深?!
但我睇完題目後, 都唔知條問題想點, 要卡紙貼在P.1 & P.2, 但又唔合邏輯, 數目1就貼1; 2就貼2, 真係更淺?? K1既數?
如果真係緊樣做P.2條題目又唔夠貼, 都唔知本書想問咩同做咩

沒錯, 的確就是這麼易.

不過唔好貢快開心住, 我覺得 p1 頭段只是熱身, 溫一下 kinder 學過的東西, 始終小朋友放完暑假一定會失去九成功力.

大家努力

所以尋日我已開始同囝囝默書啦, 默英文 one to Twelve and Monday to Satursday.  果然好多唔記得.  唯有日日默書, call 返D memory la.

想問問今日中文工作紙, 部首填色, 男同學要用那隻顏色呢?

原帖由 MimiCactus 於 09-9-14 18:35 發表
想問問今日中文工作紙, 部首填色, 男同學要用那隻顏色呢?
有分男/女嗎?

我見我個仔用綠色.

係呀有分顏色架, 男女不同.

原帖由 MimiCactus 於 09-9-14 19:23 發表
係呀有分顏色架, 男女不同.
原來男仔用:藍, 綠; 女仔用:紫, 紅, 黃

多謝你回覆.  呀囝話好似用藍色, 又話好似用綠色, 最終都唔知用咩色做功課, 唯有等我放工上網問功課, 好彩有你回答.

原帖由 MimiCactus 於 09-9-15 16:06 發表
多謝你回覆.  呀囝話好似用藍色, 又話好似用綠色, 最終都唔知用咩色做功課, 唯有等我放工上網問功課, 好彩有你回答.
係呀, 上網吹水係我既嗜好同唯一娛樂

不過 why 成日都係得我同你兩隻人

去完家長日, 先發現囝囝的同班同學寫字都幾靚 相比之下, 囝囝D字就非常可佈啦 ! 我要更加鞭策囝囝寫字要更加用心和小心, 原來佔考試5分架

晚晚check功課, 睇通告都幾花心機

真係好多通告, 我擔心學校快要停課, 依家已有半成人因為流感而病假, 如果有一成人, 教署就要宣佈cks停課啦.

原帖由 MimiCactus 於 09-9-22 09:53 發表
真係好多通告, 我擔心學校快要停課, 依家已有半成人因為流感而病假, 如果有一成人, 教署就要宣佈cks停課啦.
今日終於冇通告喇

一成人係同一時間姐, 唔駛擔心, 而家連早會都冇埋, 應該會好d ... 卦

剛剛上小一家課網頁, 見常識科註明要帶水果, 一定是做味覺和嗅覺測試.
…..究竟是明天定下一堂帶水果回校呢?