用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 10-2-17 10:44 發表
NEWFATHER, 新的一年恭祝你 : 萬事勝意, 身體健康, 囝囝聽教聽話, 學業猛進, 太太青春常駐, 美艷動人~

我想問問上星期五(5號)的英文功課第四項WS(1), 囝囝說是假期功課, 但我翻轉阿仔書包也找不到WS(1), 想求證是 ...

謝謝你的祝賀, 我都祝你青春常駐

關於2月5日的功課, 應該2月8日已經交晒;
假期功課是寫於手冊的2月8 及 9日中.

眨下眼, 緊就過完年啦, 真快……跟住呢個星期六又到家長日啦!
都唔知阿仔今次排位如何, 又怕佢操行分差, 又驚評語寫得唔好 (負面多).
驚果日都唔知點面對班主任?
~~  

尋日囝囝同我講今次佢地果班英文考試好差, 有成15人不合格, 老師話會預留15個位比佢地留班.
我又幾buy 老師呢招兇既方法.   於是, 我又兇阿仔, 你要勤力D, 下次老師可能加到20個留班位架啦.

仔仔班英文老師都係好惡, 係唔係同一個老師? 教埋普通話的.

原帖由 MimiCactus 於 10-2-22 11:57 發表
眨下眼, 緊就過完年啦, 真快……跟住呢個星期六又到家長日啦!
都唔知阿仔今次排位如何, 又怕佢操行分差, 又驚評語寫得唔好 (負面多).
驚果日都唔知點面對班主任?
唉~~  

尋日囝囝同我講今次佢地果班英文 ...

應該唔同啦, 1D是班主任教英文的.

做咩事 csk 成 59 人請病假?

灣仔高主教書院小學部因為有40名學生有流感病徵,由明日開始停課七日,以防流感在校內傳播。

又要驚驚

囝囝既表哥就讀的小學為了應付流感, 決定押後放Easter, 同埋放紅假, 驚萬一全港停課, 都可以教得晒D書.
原帖由 newfather 於 10-3-16 21:51 發表
做咩事 csk 成 59 人請病假?

灣仔高主教書院小學部因為有40名學生有流感病徵,由明日開始停課七日,以防流感在校內傳播。

又要驚驚 mouth:" />

話時話CKS都唔係好多默書姐, 同其他學校相比, 兩星期先默書一次中和英, 已經好舒服啦.
正話先係學校個網到download番張測驗通告.
今次中英文都無得讀題啦, 好彩數學和常識重有.
雖然數學不是全部, 可能正係文字體先有啦, 都已經好好啦.

時間真係過得快, 話更快就過完Easter, 聽日又要返學.
功課一早已做完.
我想問下,
係唔係要默中文呀, 但我在網上功課到搵唔到既, 但印象中好似15號默, 想問下究竟幾時默和默那兩課呢? 唔該!

原帖由 MimiCactus 於 10-4-8 09:53 發表
時間真係過得快, 話更快就過完Easter啦, 聽日又要返學.
功課一早已做完.
我想問下,
係唔係要默中文呀, 但我在網上功課到搵唔到既, 但印象中好似15號默, 想問下究竟幾時默和默那兩課呢? 唔該!  ...
4月15日中默 (七) 及 (八) 課, + 趣味默寫 (地點), 手冊有可能小朋友抄漏了

仲有4月14日數學評估呀.

Newfather, 之前無收你message 回覆, 放假哩?   下星期開始測試, 今日開始我又要同囝囝溫書啦.  預左今次成績應該會趺既, 因為開始無得讀題, 囝囝平時又粗心大意, 但都希望同上次更上下就好啦.
原帖由 newfather 於 10-4-12 22:19 發表
4月15日中默 (七) 及 (八) 課, + 趣味默寫 (地點), 手冊有可能小朋友抄漏了

仲有4月14日數學評估呀.

醒目開學勳章

唔好意思咁多位, 我囝9月會讀CSK一年級, 想問吓多唔多書本要帶?? 同埋D工作紙通常係A4定F4 size? 因為我想睇定d書包! 仲有無其他野要注意呢? 勞煩晒咁多位!

工作紙 - A4 和 F4 都有.  假如平日用既, 最好買四隻色, 分別放中英數常,  另外, 自己也買了兩個唔同顏色B5 size 既拉錬袋比囝囝裝回條和交費用既袋.  其實書本都多架, 但不要買太重既書包和有轆果種.  一年班課室在一樓.
原帖由 Funny 於 10-4-16 10:59 發表
唔好意思咁多位, 我囝9月會讀CSK一年級, 想問吓多唔多書本要帶?? 同埋D工作紙通常係A4定F4 size? 因為我想睇定d書包! 仲有無其他野要注意呢? 勞煩晒咁多位! ...

原帖由 MimiCactus 於 10-4-16 09:33 發表
Newfather, 之前無收你message 回覆, 放假哩?   下星期開始測試, 今日開始我又要同囝囝溫書啦.  預左今次成績應該會趺既, 因為開始無得讀題, 囝囝平時又粗心大意, 但都希望同上次更上下就好啦.  ...

唔係, 一直都係屋企, 不過一時忘了上來睇睇

測驗既野, 盡力啦, 好多時就算佢識, 臨場又可以答錯, 最令人氣餒既係有d填充題, 有詞語照抄都可以抄錯, 咁樣比人扣分真係嘔血.

原帖由 Funny 於 10-4-16 10:59 發表
唔好意思咁多位, 我囝9月會讀CSK一年級, 想問吓多唔多書本要帶?? 同埋D工作紙通常係A4定F4 size? 因為我想睇定d書包! 仲有無其他野要注意呢? 勞煩晒咁多位! ...

本手冊A4 size ,書包5好太細.
把尺要20cm 筆袋都5可以太細放唔到ga! 用布ge 最好.

我依家就同囝囝溫生字啦, 可能今次填充題無詞語提供架, 另外做多D閱讀理解同迫囝囝自己睇題目.
原帖由 newfather 於 10-4-16 23:09 發表

唔係, 一直都係屋企, 不過一時忘了上來睇睇

測驗既野, 盡力啦, 好多時就算佢識, 臨場又可以答錯, 最令人氣餒既係有d填充題, 有詞語照抄都可以抄錯, 咁樣比人扣分真係嘔血. ...

原帖由 MimiCactus 於 10-4-17 14:34 發表
我依家就同囝囝溫生字啦, 可能今次填充題無詞語提供架, 另外做多D閱讀理解同迫囝囝自己睇題目.

而家既小一 ...

大家有否想同囝囝囡囡報暑期活動, 想問問各位資深家長學校會否安排校內暑期活動呢?
我擔心會撞期, 如果學校無, 我就可以報多幾個啦.

原帖由 MimiCactus 於 10-4-19 09:44 發表
大家有否想同囝囝囡囡報暑期活動, 想問問各位資深家長學校會否安排校內暑期活動呢?
我擔心會撞期, 如果學校無, 我就可以報多幾個啦.

校方會派發一些自費的暑期活動單張通告(如小網、泳班),家長們可自由報名參加。

醒目開學勳章

MimiCactus / Wensi,  

Thanks for your reply.  請問你們有無用過lego 書包? 不知是否適合? 我見而家d家長好似要好早買定書包, 係唔係等到暑假會無晒貨?

原帖由 Funny 於 10-4-19 12:08 發表
MimiCactus / Wensi,  

Thanks for your reply.  請問你們有無用過lego 書包? 不知是否適合? 我見而家d家長好似要好早買定書包, 係唔係等到暑假會無晒貨?
一般小學生既書包都係得一個 size (大路來說), 唔好買有車轆既就可以了.

其實都唔駛太心急而家要定買書包, 暑假亦唔會話冇貨, 只是暑假近開學通常有折扣姐.

依我所見大部份小朋友都係用卡通書包, lego 書包我未見過.

八月底會有兩日小一適應班, 家長亦有講座, 到時先再決定買乜書包都未遲.

anyway, 唔好太緊張.

‹ 上一主題|下一主題