用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

我都想問係未有得買csk 書包, 因我早上送小朋友回校, 發覺大哥哥姐姐,有spi 紅/藍色spi 書包, 大大個學校logo 係中間. 但可能得大size?

原帖由 MimiCactus 於 09-10-7 13:57 發表
到現在為止 CKS 係無自己既SPI書包.   

原帖由 sandylam 於 09-10-8 12:10 發表
我都想問係未有得買csk 書包, 因我早上送小朋友回校, 發覺大哥哥姐姐,有spi 紅/藍色spi 書包, 大大個學校logo 係中間. 但可能得大size?

2年前賣過
書包有紅和藍兩色
除了書包外,還有藍色喇沙手挽包(notebook袋款)$149

今天的英文默書, 真的有點兒替兒子擔心  在家中默書, 全部識晒.   但昨日的Pre-Dict, 老師圈了三個字, 分別是 you, your monitor.  其實三個字都啱, 字體亦不太差, 只是無貼住紅綫和藍綫寫. 如果真是無貼住紅綫和藍綫寫而扣分, 我真係要買多幾本copybook 比囝囝多多操練

原帖由 MimiCactus 於 09-10-13 09:37 發表
今天的英文默書, 真的有點兒替兒子擔心৹  在家中默書, 全部識晒.   但昨日的Pre-Dict, 老師圈了三個字, 分別是 you, your 及monitor.  其實三個字都啱, 字體亦不太差, 只是無貼住紅綫和藍綫寫. 如果真是無貼住紅綫 ...

冇錯, 家長會都講過話功課都要寫得整齊, 都要計分的.

我今日成日都入唔到CKS個網, 大家係唔係都入唔到呢?

原帖由 MimiCactus 於 09-10-14 16:24 發表

似乎佢地丹左梳化

原帖由 MimiCactus 於 09-10-14 16:24 發表

學校梳化瓜左, 不如我地係度對下手冊

中: 補 (四)
英: GP P.6;
      DICT Correction and sing.
數: 灰工 (6-7)
常識: 作 p.11-12
其他: 每日買明愛獎券;
      通告 24.

睇完之後, 有d問題 ... DICT Correction and sing? sing 乜野? 可能係 sign , 個仔抄鬼錯 @_@|||

仲有, 每日買明愛獎券!? 唔係化? 係咪抄錯野呀!?

係呀, 應該在十月尾前買完.  囝囝話佢地果班仲有五本未賣晒, 一年級排包尾.  我之前已貫買了兩張.  今日功課齊啦.  Server down 左, 今晚無得做英語8寶箱.
原帖由 newfather 於 09-10-14 18:39 發表

學校梳化瓜左, 不如我地係度對下手冊

中: 補 (四)
英: GP P.6;
      DICT Correction and sing.
數: 灰工 (6-7)
常識: 作 p.11-12
其他: 每日買明愛獎券;
      通告 24.

睇完之後, 有d問題 ... DIC ...

You can enter into the 英語8寶箱web site to do it. http://www.eng8.hk/index2.php

原帖由 MimiCactus 於 09-10-14 20:38 發表
係呀, 應該在十月尾前買完.  囝囝話佢地果班仲有五本未賣晒, 一年級排包尾.  我之前已貫買了兩張.  今日功課齊啦.  Server down 左, 今晚無得做英語8寶箱.

我仲以為一定要經學校入英語8寶箱.
原來可以直接入佢既web-site.
唔該.

原帖由 jannielam 於 09-10-14 21:42 發表
You can enter into the 英語8寶箱web site to do it. http://www.eng8.hk/index2.php

d 獎券仲未賣晒咩? 日日都要帶錢買

請問英文功課 - Reader WS (1) o係 做咩野功課?  唔該.

原帖由 MimiCactus 於 09-10-18 16:10 發表
請問英文功課 - Reader WS (1) o係 做咩野功課?  唔該.

Oh sorry ,而家先睇到你個問題添 @@|||

即係英文工作紙

CKS小一既默書都唔係太密, 尋晚先見到英文科第二次的默書紙.
阿仔話十一月四日先默.
緊我可以星期日先開始溫書啦.

原帖由 MimiCactus 於 09-10-22 09:10 發表
CKS小一既默書都唔係太密, 尋晚先見到英文科第二次的默書紙.
阿仔話十一月四日先默.
緊我可以星期日先開始溫書啦.

我個仔竟然話唔知幾時默書

明愛獎券唔係日日買,只係二星期內任何日子都可以買,我以前都係買三兩張。hehe     

原帖由 newfather 於 09-10-16 10:03 發表
d 獎券仲未賣晒咩? 日日都要帶錢買

今日通告(28), 數學測試範圍是否寫錯?
1B
(13~18), 教晒未架?
明天先開始帶1B, 唔通跳黎教書?

原帖由 MimiCactus 於 09-10-27 17:20 發表
今日通告(28), 數學測試範圍是否寫錯?
1B冊 (13~18課), 教晒未架?
明天先開始帶1B書, 唔通跳黎教書?

應該唔係問題, 數學科教得好快而且日日有堂, 三星期教6課書絕對不成問題

大家溫書溫成點????
我最擔心是囝囝粗心大意.
上次中文默書, 非常唔小心, 錯了個冷字.
其實唔係錯, 係唔小心.
囝囝將個人字擦左, 再寫番, 點知唔小心擦埋下面跟住果點, check卷就交.
你話我幾更擔心呢?

原帖由 MimiCactus 於 09-11-10 16:24 發表
大家溫書溫成點????
我最擔心是囝囝粗心大意.
上次中文默書, 非常唔小心, 錯了個冷字.
其實唔係錯, 係唔小心.
囝囝將個人字擦左, 再寫番, 點知唔小心擦埋下面跟住果點, 無check卷就交.
你話我幾更擔心呢?  ...

唔好太緊張, 我個仔都係漏標點而被扣分.
呢d冇得練, 只好日日提住.
take it easy, 小心唔好變成怪獸家長
‹ 上一主題|下一主題