用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問想報直直資或私校, 如住屋村雖要借地址嗎 ? ...
go

請問想報直直資或私校, 如住屋村雖要借地址嗎 ? [複製鏈接]

請問想報直直資或私校, 如住屋村雖要借地址嗎 ?
.担心會有歧視.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

o係擔心學校歧視你之前, 你問o下自己你會唔會歧視住屋村o既人先? 點解會有睇唔起自己o既心態呢? 我覺得, 的而且確有d學校係特別多有錢人讀o既, 但咁樣只不過係因為多有錢人揀, 而未必係學校只收有錢人. 如果你覺得你o既小朋友有能力又適合讀的話, 就唔應該因為為o左"沖大頭"而借地址, 就算他日你o既小朋友真係考到入去, 可能你都仲會懷疑佢o既能力.

好o既學校唔會因為你有冇錢而決定收唔收你, 而如果有咁o既學校, 你都唔會適合, 明唔明白!

若學校因地址歧視你,這學校亦不值得你子女入讀。

原帖由 RACHEL04 於 09-8-25 17:33 發表
請問想報直直資或私校, 如住屋村雖要借地址嗎 ?
.担心會有歧視.

醒目開學勳章 貢獻勳章

agreed
原帖由 CHIULHJ 於 09-8-26 09:12 發表
若學校因地址歧視你,這學校亦不值得你子女入讀。
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

其實用回自已地址報學校是一件光明正大的好事。如真的被學校岐視, 這就証明間學校是睇唔起住屋村的人, 那讀來都冇意思啦﹗記住, 如小朋友真的被學校取錄, 這就証明小朋友是用自己的努力來得到學位的 (靠人事除外)。

應該唔會有學校歧視既.

但可能有個別少數學校"無視"你張表.

最慘係你永不知道那間學校會咁做.
無知是福

其實教子女最緊要係身教, 所以絕對反對借地址, 仲有, 若比人發現借地址, 分分鍾影響埋子女呀

小朋友不被某某直資/私校取錄, 相信不是單一因數, 而你亦永遠不會知道不被取錄的原因.

原帖由 Geni 於 09-8-25 17:50 發表
o係擔心學校歧視你之前, 你問o下自己你會唔會歧視住屋村o既人先? 點解會有睇唔起自己o既心態呢? 我覺得, 的而且確有d學校係特別多有錢人讀o既, 但咁樣只不過係因為多有錢人揀, 而未必係學校只收有錢人. 如果你覺得你 ...

Agree..

假設, 如果間學校真係有歧視, 而你又因為借地址而入讀, 慢慢長路, 你可以借得幾多次, 如何教小朋友坦誠...!

Thank you for your sharing.   I agree with yours.  As a mother, I just want to do my best to my daughter. I may be thinking too much so that I go to the wrong way.  正如你們說最緊要係身教.
‹ 上一主題|下一主題