用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 旺角基督教服務處雋匯幼兒學校
樓主: KIKIFUNNY
go

旺角基督教服務處雋匯幼兒學校 [複製鏈接]

昨日打風都已經攪到頭都暈, 又話唔駛咁急來接..不到2時45分就打來隨時可以接走....
最慘就是呀女趺親個頭...真慘..
反到去見到佢個頭仔重咗...陰公..

回覆 1# lro14sheung 的文章

HIHI

Iro

咁慘呀.. 你個女係學校 定係 係接走時趺親個頭呀? 你個囡囡而家冇乜大外呀嗎?

我都比個 8號風 挍到好煩呀.. 好多朋友都打泥通知我3號風球wo ...幼兒園停課 wo.. 唉我重好老定咁同o的 friend 講 ...唔洗咁早 ... 佢地只會 8號 到前 2個鈡 先要去接 ...

結果 咪又係好似你咁 .. .收到電話 ... 問老師佢就話會有老師睇住...直到家長泥接.. 不過 陸陸續續 會有家長泥接家啦.. .....

天文台都話左會係黃昏時份 先會掛8號....

好彩老公放假 姐... 如果唔係...咪都好煩...
聽我老公講過日去接個女時 ..個度都好混亂....

今日我個女冇返學 ... 佢係學校 冷親呀.. 訓覺時 賴左尿... 而家係屋企休息緊... 好彩係掛8號前睇到醫生ja ... 好險呀...

呀女是在學校度趺的...
今日比個傷病報告我簽番....我就無乜點..因我知呀女是叫不停的..但姨媽聽到就已經鬧做乜呀間學校..咁多人都比佢趺到...等等...

呀女在學校好易訓架..
仲要最後一個才起身..

在家不到11時都不會入房訓...我都訓着佢都未訓..仲要叫醒我去沖奶比佢...

早呀

最緊要個女冇乜事....話你個女咁晏先訓..咁佢早上幾點起床呀? 有冇唔願起床呀?

我今早送個女返學 ...8:00 左右就到...發現個女過班都未有人返到 ....不過冇法啦.. 要返工...早點啦...

朝早我7:00叫阿女起床 ..佢就好似訓未夠咁...唔願起 ... 對眼重出現左隻" 三眼皮" ...唉.. 都 10:00 訓左 ...有成9粒鈡 ... 佢都好唔夠 ...

咁你個女咪好大件事!!

原帖由 lro14sheung 於 09-9-17 14:12 發表
呀女是在學校度趺的...
今日比個傷病報告我簽番....我就無乜點..因我知呀女是叫不停的..但姨媽聽到就已經鬧做乜呀間學校..咁多人都比佢趺到...等等...

呀女在學校好易訓架..
仲要最後一個才起身..

...

呀女晩晩都過11時才會訓..但好多時都仲要話看一集卡通片才訓...都差不多11:30

朝早我都唔敢咁早叫佢架...差不多8時前才叫佢起身..同佢換衫洗面...通常佢都是仲訓緊的..去到學校門口才真正醒來...

今朝反學入門口時佢又喊啦...校長抱佢入去..反出來話無事啦..見到星星就無喊啦...

下星期一我呀女會開生日會..是舊曆生日..因新曆是假期...

30號要穿中國衫, 都唔知在那度買好..

你個女都係都市人一個 ... 好似我地o的成年人咁 ... 睇埋個劇集先訓...   ..到左第二朝 ..返到公司坐向個位先回魂... ..咁快就變成個典型香港人.. 哈哈 ...

不過都係要早番少少好o的.. 話晒對小朋友個吸收力 同 記性有影響....

你想而家買中國衫 ...都唔係冇o既 ... 不過選擇冇新年時咁多咁平...

你或者你可以去女人街睇睇... 我諗你可以揾到你個女個碼數...但款式就真係唔知 係咪你心水啦..

原帖由 lro14sheung 於 09-9-21 12:48 發表
呀女晩晩都過11時才會訓..但好多時都仲要話看一集卡通片才訓...都差不多11:30

朝早我都唔敢咁早叫佢架...差不多8時前才叫佢起身..同佢換衫洗面...通常佢都是仲訓緊的..去到學校門口才真正醒來...

今朝反學入門口時 ...

HIHI

唔知有冇人知到 旺角雋匯 派邊間小學多....咁你地囝囝囡囡適唔適應到小學功課呀??

早晨呀 Iro

今日學校要所有同學帶口罩呀...話有 k1 學生確診豬流感 ... 你知唔知呀?

我都有o的擔心...

之前 21/9 星期一個日我都見到有o的小朋友帶口罩...我都有問過老師...佢話個o的係新同學 .. 當時我心諗都幾好喎...

2 泥 我又諗.. 都有5-6個咁多 ... 重要陸陸績績 到星期 2 , 3 ...多左人帶... 都幾多新o既插班生喎...

唉..都唔知係咪我多心... 可能咁巧姐..

.... 係啦你個班主任有冇通知你呀? 我到而家都未收到學校正式通知 .. ..

p.s. : 係 姐姐提o的家長 要同小朋友帶 口罩....

24/9 開始叫我們要帶口罩..大約一日要六個..
我記得應該是k2的小朋友..不是呀女嗰班...

是呢..中秋節食品你會帶乜呀? 我只是選咗最最普通的大月餅..咁就不用煩啦...

23/9 下午放假接呀女放學,佢好開心呀...同佢買咗中國衫和燈籠..預備佢30號和1號用...

這間都好多野攪吓喎....都好費周章

HI

你終于都買到啦!! 你個女咪好開心 !

中秋個日我都係間左月餅呀!! 唔洗煩阿嗎!! YEAH ~~

前日我同個女整埋個燈籠.. 佢同老師講話會整個 BEAR BEAR O既 燈 ... 唉佢講得出 ... 咁我地都要整到先得...好彩佢冇講火前砲....如果唔係都要諗諗佢... 下次叫阿女問下我冋爸爸識唔識整先好... ....

你呢你洗唔洗同個女整燈籠呀?

原帖由 lro14sheung 於 09-9-25 16:32 發表
24/9 開始叫我們要帶口罩..大約一日要六個..
我記得應該是k2的小朋友..不是呀女嗰班...

是呢..中秋節食品你會帶乜呀? 我只是選咗最最普通的大月餅..咁就不用煩啦...

23/9 下午放假接呀女放學,佢好開心呀...同佢買 ...

HI W.SKY

HI ,我想問下你知唔知我地間學校派邊間小學多呀?? .. 其實我開始有O的擔心阿女間學校會唔會程度淺 .. .到上左小學會適應唔到... 加上而家佢地係唔洗用書上堂...

但我自己係幾鐘意泥間學校...

1)  校長,  老師 同 姐姐 都好有愛心, 睇得出佢地係好有 HEART 係好 Care o的小朋友..

2) 佢地o既善食 真係一流.. 係同其他學校想比係 五星級 的 食府..無五星都有 四星 .. . 照顧周到.. 連我本人都覺得應該都冇乜小朋友會唔想食 .. 因為我都好想食 中西美食都有 ...

3) 環境 新 而 清潔

4) 地點好方便 (MTR 上面 )

雖然地方唔係大 .. 但足夠小朋友活動....

唔知有冇人知 呢???

原帖由 w.sky 於 09-9-4 23:28 發表
唔好客氣,大家當校友聊聊天,將來你的小朋友畢業後,你便可以參加校友會,到時若有緣份,大家可以在活動中見見面!

kiki
我當然要同呀女整燈籠啦..但我又唔識..好彩舅父在..最後咪舅父同呀女整囉...我這個呀媽不嬲都好點當架啦...

呀女昨日開生日會...又要拿住個2磅蛋糕, 4大盒百力枝做禮物比呀女送比小朋友..又下雨..不知幾辛苦.....最奇怪是我無得吃囉...

放學我去接佢...佢都好開心...老師話差不多吃哂...都好!!

簽名被屏蔽

HI W.SKY

Thanks ar   !!!

我實在太擔心啦!! 我上個星期都問左 羅老師 ... 基本上同你講都係一樣 .. 都係泥幾間..

羅老師唔係我個女o既 班主任..佢都好有耐性 咁解答左我o既問題 . ..係泥到我都要同佢講聲 多謝晒!!!

佢話 上年同前幾年都派得幾好 ; 上年只有一個係唔係咁好彩 .. 不過最後 校長 同老師 都有幫泥位小朋友 寫左封 扣門信 .. .最後都成工入到佢心目中o既小學..

同時..校長同老師都會因應小朋友o既 個性 同 成績 幫小朋友選取適當的小學 ...

羅老師亦提到幾間小學o既 特性 ..

基榮 --- 比較多功課; 油麻地天主教---比較嚴例..;海帆道天主教---活潑..; 協和---都好好遲o的都會轉做全日制 ...

住旺角o既我 , 都不難發現 住係我個條街 都係派" 協和" 多...

我都希望我o既選擇係冇錯 ... 唔想幫個女轉泥轉去 ...

so far 我個女都好鈡意間學校, 校長 同老師 ...

佢每一日都係屋企 同街到唱番 學校o既歌 .. " 返學校 最開心..." , " 太陽伯伯.. 你係邊..." , "D D .. DUCK " , "say hello "....

我聽到都好開心...

多謝 w.sky

原帖由 w.sky 於 09-10-3 00:07 發表
hello

我試試答你的問題:
基本上派學校是好睇運氣,所以好難講。
雋匯這幾年大多派到基榮、協和、大角嘴天主教,當然有少部份學生並非32區校網,咁就會派會自已所屬的居住地點。

w.sky
...

hi Iro

我泥個大意o既 mummy ...

之前你話同個女買 華服 , 我都冇唯意... 我 係 30/9 個日 同個女 著左件便服... 返到去見到個個小朋友 連 老師 , 校長 都著華服 ... 先知搞錯晒 ... 唉 好羅呀!!

好彩都冇乜事..

今早我同個女返到學校時.. 見到有個男生 係到喊..唔肯返入學校..原來佢係尋日生日 , 但尋日係假期..所以佢今日先搞生日會...但佢今日冇著便服返泥.....

小朋友真可愛.. 同時我覺得學校都好成功 .. 另到小朋友好重視生日會 同 學校定O既 傳統...

UM .. 我都要多加注意.. 咪再搞錯野先得.. 如果唔係個女一定嫐死我啦..  

IRO  你阿女個日生日 你都同佢搞得咁成功  .. 你阿女咁開心.. 真的可喜可賀 ...

原帖由 lro14sheung 於 09-9-29 14:03 發表
kiki
我當然要同呀女整燈籠啦..但我又唔識..好彩舅父在..最後咪舅父同呀女整囉...我這個呀媽不嬲都好點當架啦...

呀女昨日開生日會...又要拿住個2磅蛋糕, 4大盒百力枝做禮物比呀女送比小朋友..又下雨..不知幾辛苦.. ...

簽名被屏蔽

其實呀女到今日都是哭住入去的...
因佢話唔鍾意吃飯,仲要天天吃飯
佢又唔鍾意吃蛋,但學校就時時都要吃蛋...咪唔想反學囉...

大家好, 我幫亞囡搵緊明年K1學校, 而家係聖多瑪幼兒中心返緊N班,因為要返工, 所以要搵有延展的學校, 原本報基教的大坑東幼兒學校,因為佢有泳池, 但同而家的老師談計, 老師話雋匯好D, 多D活動, 大家可以講下學校D生活嗎,

回覆 2# lro14sheung 的文章

HI IRO

咁慘呀..蛋好有益家...要食家...

不過你個女有樣好好..佢起碼好鈡意食飯...
有O的小朋友鈡意食麵 ... 貪佢唔洗點咬 MA

係呢你個女而家習慣學校生活未呀? 有冇識到小朋友仔呀?

天氣開始涼..要小心身體呀.. 訂左冬季校又未到手... 平時我都會比個女穿多條打底褲..但到運動就差O的啦.. . .見到佢著短褲 都怕佢會冷親...

我呀女是最不鍾意吃飯..但又唔想今老師失望..所以佢就唔想反學..晚晚都問..明天用不用反學!!

天涼了..我比佢穿T恤打底才到校裙..再加校冷衫..
冬天的校服你訂了嗎? 我有在網上買咗一套,有朋友又送了2套 (好彩男女都一樣),所以不用訂了.

原帖由 KIKIFUNNY 於 09-10-17 09:37 發表
HI IRO

咁慘呀..蛋好有益家...要食家...

不過你個女有樣好好..佢起碼好鈡意食飯...
有O的小朋友鈡意食麵 ... 貪佢唔洗點咬 MA

係呢你個女而家習慣學校生活未呀? 有冇識到小朋友仔呀?

天氣開始涼..要小心身體呀 ...
‹ 上一主題|下一主題