用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 旺角基督教服務處雋匯幼兒學校
go

旺角基督教服務處雋匯幼兒學校 [複製鏈接]

有冇今年入讀 基督教服務處雋匯幼兒學校 N1 , K1 , K2 , K3 o既 Mummy 入泥傾下呀...
   0    0    0    0

HI

你地好呀! 泥緊 9月3日, 我個女會返 N1 呀, 唔知到 N1有有分班呢?
有冇家長o既囝囡而家讀緊 K1-K3 呀? 入泥傾下, 交留下呀!

你好!
好難才有人開個topic出來呀..以前我都開過但無人回應...
我呀女今年9月讀k1啦...
你買咗校服用品未呀?

HIHI

我都好開心呀....終於有你同我打開左個話題啦!!應該冇問題啦.. 一定會有好多Mummy 加入o既 haha...

我早半個月前買左校服啦, 買左 校裙 同 運動服各 2 套 , 鞋就上個星期先買 .. .. 本應都想早o的買..但睇到其他 Mummy 話 細路大得好快...咪咁遲先賣.. 好彩重有我個女個 size ..  如果唔係都唔知點算好..

係呢你個女係咪都係返全日 呀? 聽聞好似8月都開左學 law wo 佢之前有冇返過 泥間學校o既 N1呀? , 第一日返學佢有冇o咸 呀? 

會唔會好似 N1咁有2星期適應堂呀?

請問你地幾時申請的? 我報10年9月N1,我個仔14個月我先交報名表, 唔知會唔會太遲要waiting?

我都忘記了要買鞋tim

呀女在深水步讀n1的, 現在轉去基教,因當時基教無位, 咪去別間囉....都考慮咗好耐才決定轉....

上年讀n1時都有咸架...嗰間是由1個半小時開始慢慢加上去到全日....現在呀女都好鍾意個老師架...所以到3號我都怕佢唔開心...希望無錯咗啦..

無聽過會8月開課..應該是一起開學的...
k1都有適應期,都是大約2個星期

原帖由 KIKIFUNNY 於 09-8-26 15:19 發表
HIHI

我都好開心呀....終於有你同我打開左個話題啦!!應該冇問題啦.. 一定會有好多Mummy 加入o既 haha...

我早半個月前買左校服啦, 買左 校裙 同 運動服各 2 套 , 鞋就上個星期先買 .. .. 本應都想早o的買..但睇到 ...

我都係咁上下時間報名...都唔算遲.

原帖由 kyliejet 於 09-8-26 16:23 發表
請問你地幾時申請的? 我報10年9月N1,我個仔14個月我先交報名表, 唔知會唔會太遲要waiting?

都唔洗擔心o既 ...一定買到o既..你可以去 吉之島, DR. Kong 睇下..我今日先聽到有個 Mummy 話吉之島 o的鞋都唔錯呀..

係呀..你個囡囡之前唔係享 到讀. .不過都唔緊要啦 .. .你個囡囡都重細.. 應該好快適應到..冇問題 ..

希望到時你同我個女都唔喊 啦. .  .. 我而家都成日同我個女講..返學唔喊嫁..

原帖由 lro14sheung 於 09-8-26 17:49 發表
我都忘記了要買鞋tim

呀女在深水步讀n1的, 現在轉去基教,因當時基教無位, 咪去別間囉....都考慮咗好耐才決定轉....

上年讀n1時都有咸架...嗰間是由1個半小時開始慢慢加上去到全日....現在呀女都好鍾意個老師架... ...

如果反學喊是正常的....
想喊咪喊囉...但基教都可以陪讀, 我呀女以前嗰間是無得陪架..全自身一個小朋友反學才會哭...到現在熟咗就無問題架啦..
下週又要開始咗反學適應過...我都好煩唔知拿幾多假才好...

你呀女是n1比我早反學30分鐘架..

咁都係o既...一個小朋友.... 唔開心, 驚 ..喊係佢地內心表達... 都arm o既...唔好叫佢益壓咁多....

你都係煩緊請假問題呀.. 唉我諗都有好多父母好似我地咁啦.....

我就叫左我奶奶幫手,部個囡囡 2 星期啦... 自己...星期六 半日 ja .. 無計啦...之後都要留返 o的 假 ...可能 家長日 .. .之類之類ma..

我有 o的 friend 話 一般1星期佢地都可以ok ..

你或且 同家人商量 下 點 share  啦..

原帖由 lro14sheung 於 09-8-28 12:59 發表
如果反學喊是正常的....
想喊咪喊囉...但基教都可以陪讀, 我呀女以前嗰間是無得陪架..全自身一個小朋友反學才會哭...到現在熟咗就無問題架啦..
下週又要開始咗反學適應過...我都好煩唔知拿幾多假才好...

你呀女是n1 ...

終於在dr. kong買對黑鞋..呀女見到對鞋光溜溜的, 成日話要着..比佢激c.

我都拿定2天假分3日用..我諗住看情況啦..如果ok就叫家姐help住2-3天..

你住在那裡, 平時會誰接放學呀?

p.s. 乜好似淨係我們在回應咁架!!

大家好, 我是大坑東幼兒學校的家長路經此地...hehe..新學年雋匯幼兒學校的蘇主任是從大坑東調來的呢, 盡責友善, 我好掛住佢呢, 前幾年係時代那邊的老師, 大家好好珍惜!!

deleted.....

我上次見到的應該是李主任...
我唔知有個蘇主任..唔知一間學校有幾多個主任呢?
唔知學校請到個普通話老師未呢?

回覆 11# lro14sheung 的文章

HI HI

你終於買左對黑鞋比你個女啦 ! 重要係光身個隻添..你個囡囡更係要第一時間話要穿啦!!!

我都有諗過買對光身... 但我個囡囡咁粗 ..都係 亞色隱陣o的.. haha

我住旺角 ..好近學校.. 你呢?

話時話...我都多知有個蘇主任.... interview 個時 都係見個一個主任.. 李主任 .. 帶眼鏡 , 長長頭髮.. um ..

其實我之前都知 雋匯 係有分校.. 不過就唔知係邊樹 ?? 重有都唔知邊間係 原校.. 邊係分校...

今日學校 都有打電話 泥 , 我個女個班主任打電話泥通知 我 ..

1) 帶通告 (之前比我地力返屋企填)
2) 緊記幫小朋友帶對黑校鞋返學校 ; 無錯 係帶返去先換 ..係衛生問題 ... 至于之返到學校之前, 家長係可以自由選擇穿 咩鞋都得..
3) 返學日期 & 時間 係 9月3日 上午9:30A.M.

P.S.: 可能我係新手 Mummy 我都只係幫個女買左學校指定要買o既野..

以下係一點可能好多家長都知o既事..就係記住幫囝囝囡囡 買:
1) 底背心 x 4 ~5件 (吸汗用)
2) 底褲仔 x 5~ 7件 ;  女 o既可買 有 (周) 摺邊個隻, 有咁易走光
3) 手巾仔

....諗到再加 .. 大家幫幫手 有乜野要補充 即本 加埋上去 .. hahaa

基督教服務處輆下有9間幼兒學校
http://www.hkcschild.edu.hk/ns.php

雋匯幼兒學校的網站在此
http://www.hkcschild.edu.hk/ns.php

每校只有一位校長一位主任, 大家可click入"行政架構"就睇到學校現時教職員甚至職工的名字, 基教透明度好高架
http://www.hkcschild.edu.hk/cns/structure.php

昨日老師打比我...介紹自己是凱文老師..會照顧我呀女..提我要帶乜乜咁...
原來今年k1有成35個小朋友呀...咁大班嘩鬼都好勁喎...有3個老師照顧..唔知夠不夠呢?

底衫??我都無諗過要買tim..天氣咁熱我無諗過仲要著底衫喎....
底褲仔我呀女有著..但無諗過走光問題...因以前嗰間是全著運動服...無裙子架..

明天就反學啦...我會陪佢反..之後才反工..
你呢?

HI HI

尋日打個 返學時間 打錯左添 .. 要更正 係 9:15A.M. 先ARM ...

我個囡囡 個班主任 叫 陳芬娜 呀, 本泥都唔記德左 佢叫咩名.. 好似英文名 咁.. 好彩 B1 Mummy 提供左個 link .. .. thanks   

o華 你個囡囡 有成 35 人 ..都好多人下 wo .. 重有 5 個 就 差唔多 成 40 人啦 .. 都真係 唔知 3 個人點 應付 到 ... 平均 1 個老師 咪要對 11~12 個人 ...

我個女個班有 10人 比例>> 7女:3男..老師話 ..n1 唔係一定要人人讀..所以冇特別concern 泥個問題

我都係請左星期六ja ...2日老公 ..其他就奶奶

我都好想明天同老公一同部個女... 但鄧校長話唔建意咁做...要留多o的空間比 o的小朋友...

鄧校長好細心,好詳細咁解釋... 都好友善

佢重話到時個鞋櫃會貼上學生個名放係走廊..放便學生換鞋..

家長就用消毒壺嘖鞋底...

之前2年都係我奶奶幫我揍個女,係假期先返泥我度..講真我都好驚呀....

我都好緊張呀...陪佢反學咪好似自己反學囉..
唔知呀女會不會開心呢? 希望佢鐘意個凱雯老師啦...

咁我們是咪要到星期六才見到呀?

今年看來只得好少n1入到...看到只得一位老師就知道...似乎是今年收多咗k1...n1便相對少咗...最衰上年呀女無n1位入啦...

p.s. 好彩請到普通話老師唧
‹ 上一主題|下一主題