用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 旺角基督教服務處雋匯幼兒學校
樓主: KIKIFUNNY
go

旺角基督教服務處雋匯幼兒學校 [複製鏈接]

請問學校環境什樣? 是否很細, 活動空間夠嗎? 我到過大坑東那間, 環境很好, 只是比較遠.

地方不算大..每班一個班房..
size真是一般...好多人都話大坑東那間會大好多...

原帖由 kyliejet 於 09-9-2 18:17 發表
請問學校環境什樣? 是否很細, 活動空間夠嗎? 我到過大坑東那間, 環境很好, 只是比較遠.

今天反第一天學....不見了上次簡介會speaker個李主任..亦見到那位蘇主任...和那個鄧校長...但依我見她又不是咁prof...不如你們所說的有愛心, 熱愛小朋友...
至於盡責我還没有看到 - 容後報告

為何我會這樣諗呢? 因我看到些微的表情反應, 我就feel到..雖然她們笑容滿面..但看到佢對事/小朋友的反應就可能不及姐姐和老師般包容和熟練了...

不過當然可能是我敏感..... 亦好希望是我反應大....

kikifunny

今天你呀女嗰班都好像幾亂....
我唔知邊個是你囡囡...咁多家長一起好亂又吵...
我呀女猛問我以前蘇老師在那..點解唔反蘇老師度呀?令我又開始懷疑同佢轉校有無錯...
明天我放假唔會上網...看吓星期六見唔見到你呀! 不過我諗你都忙住看住個女囉...

hi,我仔仔係今年雋匯既畢業生,你地見唔到李主任,係因為佢剛剛調左去第二間分校做校長啦!!
另外,我想請問點解你會覺得鄧校長唔PROF呢??
我仔仔係雋匯讀左4年,我覺得學校上上下下都好有愛心,鄧校長對小朋友都好好,佢仲係一個好肯接受家長意見既人,& D小朋友見到佢,好似螞蟻"嬲"蜜糖....可能你今日第一日返學,只見鄧校長好短時間,會唔會有D咩誤會呢?!或者你觀察多1,2日,你會發現鄧校長既愛心呢!?

原帖由 lro14sheung 於 09-9-3 17:04 發表
今天反第一天學....不見了上次簡介會speaker個李主任..亦見到那位蘇主任...和那個鄧校長...但依我見她又不是咁prof...不如你們所說的有愛心, 熱愛小朋友...
至於盡責我還没有看到 - 容後報告

為何我會這 ...

簽名被屏蔽

lro14sheung

HI HI

我泥兩日都好忙 , 好乱..唉  我奶奶 出左泥 ... 我又未 run 好o的生活時間..你一句 , 佢一句 .. 都唔知可以應, 照顧得邊個好.. 唉.. 搞到我個人好乱 , 個女都好乱 .. 好煩 ...

我明天會帶個女返學呀, 泥2日我個女都訓得唔好.. 晚晚 都係到 典 足 1 粒鐘... 我都知到佢有太多衝瀲 .. .. 睇見佢個樣就覺得佢好慘....

點呀個囡囡鐘唔鐘意凱文老師呀..你個女開唔開心呀?

其實我都重想揾間再好o的o既學校... ..但我而家都係到諗緊...佢而家都好似咁難去適應.. .. 如果再過一排...再轉咪...

同你個疑係同一個問題...

不過而家都係尚早下定論... 要比多o的時間佢地同自己...

我都有諗個如個女都係反抗 .. 我會比佢返下...停下..比多o的時時間佢

你都係呀...如果囡囡再過一排都唔習慣....咁都要諗諗啦...

泥個moment ..都係觀察住先...同佢傾多o的啦..

原帖由 lro14sheung 於 09-9-3 17:09 發表
kikifunny

今天你呀女嗰班都好像幾亂....
我唔知邊個是你囡囡...咁多家長一起好亂又吵...
我呀女猛問我以前蘇老師在那..點解唔反蘇老師度呀?令我又開始懷疑同佢轉校有無錯...
明天我放假唔會上網...看吓星期六見唔 ...

hihi

我覺得一o的唔長氣呀...好好呀..就係須要好似你地泥o的熱心人事幫忙呀.. 都係一個好大o既鼓舞呀!!

原帖由 w.sky 於 09-9-3 22:20 發表
Hello,我是路過的,但我都是舊家長(我的小孩已畢業了),所以關心下學弟學妹的入學情況,剛巧見到有家長好像不太了解學校,所以回應下,若有錯誤請更正。

自從九年前,我個大女在雋匯由N1讀起,四年後,我自然地安排我的兒子在雋匯渡 ...

大家參考下, 我唔係雋匯的家長, 也為您地的選擇而高興, 建議用長少少時間, 1年or longer去觀察及感受....

雋匯幼兒學校榮獲行政長官卓越教學獎
http://hkcschild.edu.hk/projects.php?pkey=19

當然如果想追求學術好深的, 就要去KLN Tong無學劵果d啦, 因基教著重小朋友全人及均衡發展...

希望幫到大家!!

簽名被屏蔽

我今日下午才反工..so now才上網..
其實我都絶對相信校長同主任都是好老師來的.....

kikifunny
唔記得問你呀女叫乜名...
我呀女班房有埋n1的同學相架...可以見吓你呀..

呀女今日見到些紅米飯就話有野唔食..
水果又唔食....湯就話要飲以前間學校的湯..
比佢玩死..

我終於都部左個女返學啦!! 之前我老公話個女唔多参于活動...但我同佢一起時... 可能要有人帶啦...咁我見我個女都 OK  WO ...

聽老師講故事時都好專心...唯一我個女係食野時好慢.. 搞到人地收野佢都食唔晒 同 飲唔切水..唉..

到左最尾我個女自己玩大肌肉時間, 我同個女要分開 45 分鐘...起初都好擔心佢會喊... 拖左一陣 先離開....個女好投入玩...冇發現我走開左 .. .其間當然見到有 2 至 3 個 小朋友發現自己 Mummy 離開自己視線...即發慌咁乱跳...到我入到課室..門還未関上時...巳傳泥 哭聲 .... 唉 ..個一克...開始聽到班上傳泥家長o既 伸鼻聲 ... 好心酸..

原帖由 w.sky 於 09-9-4 23:28 發表
唔好客氣,大家當校友聊聊天,將來你的小朋友畢業後,你便可以參加校友會,到時若有緣份,大家可以在活動中見見面!

星期六我都在場, 呀女最初都跟埋入來..但好快就比姐姐拉開咗..哄佢要放回玩具先..之後老師同我講番..呀女一陣間就無事...不過出到來佢巳比凱雯老師抱住了..
當日唔知邊個是你呢? kiki

我咪就係穿 介黃色衫 , 空口有 一JA 粒 + 牛仔褲 , 束馬尾 , 冇帶眼鏡過個 女子 LAW haha ....

咁你呢...成 35人都好難古到你係邊個 law ....
不過我都古下先... 你係咪 有發問個 幾個問題 帶眼鏡 , 頭髮及肩 , 冇束馬尾 , 白白淨淨過個呀?

原帖由 lro14sheung 於 09-9-8 14:04 發表
星期六我都在場, 呀女最初都跟埋入來..但好快就比姐姐拉開咗..哄佢要放回玩具先..之後老師同我講番..呀女一陣間就無事...不過出到來佢巳比凱雯老師抱住了..
當日唔知邊個是你呢? kiki ...

iro

係啦...唔知你知唔知 K1 以上洗唔洗買書呢?

事関我好擔心佢地o既程度呀...

你都聽到鄧校長講..要對號入座呀... 係活動教學...係似玩為主...當然小朋友要升小學...要應付...辨學都十年 ...

我都唔想等到我個女適應左先同揾 ...但全日制..好的..講真..真係好難揾 .....

其實你點睇呀?

I have sent the application.  Should the Y2010 N1 interview start at Dec 09?  Can anyone tell me some tips on what the interviewer will ask?  Thanks a lot.............

我個女今年入讀 n1 , 係 2009年 過左個新 interview ...希望幫到小小忙 啦

原帖由 supersailormoon 於 09-9-8 23:26 發表
I have sent the application.  Should the Y2010 N1 interview start at Dec 09?  Can anyone tell me some tips on what the interviewer will ask?  Thanks a lot.............

當然要買書啦..校長都話要架..
只是k1比n1多, 我相信k2多些k3再多些
好多人都話基教程度是ok, 但不太深, 有媽咪同我講過佢地的中文程度都好ok...只是英文差少少..我都諗住呀女適應咗就同佢找些補品..
上年我就諗住同呀考些socalled名校...end up 只是白忙一場之後..我便決定比呀女讀全日的幼兒學校算了..
有人叫我今年再來過..但要呀女repeat k1我就唔想了

原帖由 KIKIFUNNY 於 09-9-8 17:25 發表
iro

係啦...唔知你知唔知 K1 以上洗唔洗買書呢?

事関我好擔心佢地o既程度呀...

你都聽到鄧校長講..要對號入座呀... 係活動教學...係似玩為主...當然小朋友要升小學...要應付...辨學都十年 ...

我都唔想等到我 ...

我就估不到你啦..
至於我...我就唔知算唔算白淨喎...
你仲有無陪反學呀? 今日我叫家姐頂住先..但明日就有些技術上的問題..因要反9:45, 但10:00家長就要走...? 家姐淨係可以同我接放學一陣子..唔通又要拿假?仲要拿到15號???

原帖由 KIKIFUNNY 於 09-9-8 16:54 發表
我咪就係穿 介黃色衫 , 空口有 一JA 粒 + 牛仔褲 , 束馬尾 , 冇帶眼鏡過個 女子 LAW haha ....

咁你呢...成 35人都好難古到你係邊個 law ....
不過我都古下先... 你係咪 有發問個 幾個問題 帶眼鏡 , 頭髮及肩 ,  ...
‹ 上一主題|下一主題