用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 GMB #56 from North Point to SH
go

GMB #56 from North Point to SH [複製鏈接]

Hi all

My kid is studing in PM class

Is there any one know if take GMB #56 from North point to SH, which North Point MTR exit ( A what or B what ?? ) should be the closest one?

As i am living in TKO, and planed to take this 56 from North Point at the first 2 weeks.

Thanks
   0    0    0    0
url=http://www.youngnutrition.net][/url

醒目開學勳章

其實分別不大,因為一係行地面,一係響地底行,英皇道出口麥當奴門口其實有1個站,係總站開出後第一個站,不過行去馬寶道總站都係3分鐘!

According to www.centamap.com, A4 exit should be the closest.

My girl is also in the PM class and we plan to get on that GMB at Fortress Hill station.

U can see below link of the map of #56

1. 馬寶道64號, 華禮大廈對出

http://www.centamap.com/gbus1/ibusstopprint.aspx?itemid=GHK56_1_0&lg=b5
[img align=left]D:\My Photos\My Baby 岑活苗\2006-05 六個月大\2006-05-06\100_0767-3.jpg[/img][img align=left]D:\My Photos\My Baby 岑活苗\2006-05 六個月大\2006-05-06\100_0768-2.jpg[/img]

點解唔坐校車既? 我都係頭2星期一齊坐校車, 頭2星期收半費....

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

醒目開學勳章

Isn't it true that there are no school bus available in the first two weeks?

原帖由 yamiyami 於 09-8-25 16:17 發表
點解唔坐校車既? 我都係頭2星期一齊坐校車, 頭2星期收半費....

For NC class, there are NOT school bus for first 2 weeks!

原帖由 iantsang 於 09-8-25 16:51 發表
Isn't it true that there are no school bus available in the first two weeks?

根據上年經驗,NC 班頭2星期係冇校車接送。所有校車咪收半費。

我囡囡今年升 LK,第一日就已經有校車,所以係比足一個月車費,你最好CHECK清楚好D!

原帖由 yamiyami 於 09-8-25 16:17 發表

請問上年陪小朋友果幾日可唔可以帶相機影相0架?

原帖由 Yiuyiubee 於 09-8-26 23:49 發表
根據上年經驗,NC 班頭2星期係冇校車接送。所有校車咪收半費。

我囡囡今年升 LK,第一日就已經有校車,所以係比足一個月車費,你最好CHECK清楚好D!

...

上堂前係可以影相。

學校都唔建議係上堂時間影相,因為會影響其他人。

原帖由 coco04 於 09-8-27 09:25 發表
請問上年陪小朋友果幾日可唔可以帶相機影相0架?

nc班9月14日才有校車架!

我想問56/56A係金鐘上車會唔會有位呀? 知唔知一般要等幾耐至上到車?

原帖由 060905 於 09-8-27 13:57 發表
nc班9月14日才有校車架!

你上午還是下午?? 上午去到金鐘未必有位, 但下午就okay.
原帖由 sisterlo2009 於 09-8-28 08:50 發表
我想問56/56A係金鐘上車會唔會有位呀? 知唔知一般要等幾耐至上到車?

In this afternoon, only 1 or 2 seat are available when the GMB stop at Admiralty.  But they come quite frequent.

想問一下如早上在炮台山坐56號有冇位及全程要幾耐呢? 請指教, 謝謝!

原帖由 joycepsk 於 10-5-10 09:54 發表
想問一下如早上在炮台山坐56號有冇位及全程要幾耐呢? 請指教, 謝謝!

通常早上係 總站都差不多上晒客...因為我試過係 北角站, 即 總站後第一個都上唔到車, 為免控制唔到時間, 早上好多時都係要行去總站 ...

所以妳真係唔好唸住"早上" 返學時間可以係 fortress hill 上到車 ...

十分多謝你的資料, 如總站到聖心要幾耐車程呢?  因家住城市花園, 但學校校車要7:20接, 下車又是最后幾個站, 那囡囡會好辛苦, 本想自己早上坐56帶回校, 放學工人接, 但現在又要想想怎麼辦.

原帖由 kiteli 於 10-5-10 15:11 發表

通常早上係 總站都差不多上晒客...因為我試過係 北角站, 即 總站後第一個都上唔到車, 為免控制唔到時間, 早上好多時都係要行去總站 ...

所以妳真係唔好唸住"早上" 返學時間可以係 fortress hill 上到車 ... ...

原帖由 joycepsk 於 10-5-12 10:17 發表
十分多謝你的資料, 如總站到聖心要幾耐車程呢?  因家住城市花園, 但學校校車要7:20接, 下車又是最后幾個站, 那囡囡會好辛苦, 本想自己早上坐56帶回校, 放學工人接, 但現在又要想想怎麼辦.

...

我無認真睇過 車程, 不過我通常會 7:20 -30 分到 上車, 返到 去 學校一定有早, 即係 早過 8:20am ,

咁多次搭都好小塞車,如果 晏咗去到 皇后大道中會塞小小

其實 我女nc 時 係 北角 mtr station 上車, 尾站係 7:45 am 上車, 12:45 -50 下車 ( 都係 尾站 ) ...

本人覺得...妳都係 搭 校車 好d ...

多謝你的資料, 我想都是要坐校車方便啲, 惟有要囡囡早啲起身啦! 謝謝

原帖由 kiteli 於 10-5-12 12:11 發表

我無認真睇過 車程, 不過我通常會 7:20 -30 分到 上車, 返到 去 學校一定有早, 即係 早過 8:20am ,

咁多次搭都好小塞車,如果 晏咗去到 皇后大道中會塞小小

其實 我女nc 時 係 北角 mtr station 上車, 尾站係 7 ...

原帖由 joycepsk 於 10-5-12 10:17 發表

...

7:45分係城市花園都仲上到車,早過七點九就上唔到啦,遲過八點又上唔到.....一個返學時間,一個返工時間
‹ 上一主題|下一主題