用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 囡囡升小一,學奧數好定珠心算好?
go

囡囡升小一,學奧數好定珠心算好?

囡囡升小一,學奧數好定珠心算好? 謝謝.

原帖由 Chin-Chin 於 09-8-19 17:54 發表
囡囡升小一,學奧數好定珠心算好? 謝謝.

我都唔太清楚奧數係點, 不過聽人講奧數最好係3-4年班後先學會好d, 我諗咁細既小朋友學珠心算先會好d.

回覆 1# nat_sayuri 的文章

其實學珠算是想小朋友對數學有興趣...
比佢地知學習唔係悶的話!
而且我都有幫小朋友補習...
見有學珠算的小朋友,明顯地計數比其他同學快而準!!
而奧數係訓練思維的!!幫助諗野的發展!!

My son is now studying P2 and his 四則混算 is not strong enough. As he learned 珠心算 in China for almost 2 years, I think he needs to continue and keep up with it. Could you please recommend any good private tutor or centre in HK side. Many thanks.

原帖由 doctor0419 於 09-8-21 19:51 發表
如果你的小朋友四則混算已ok的話, 當然學奧數好啦!
但以我經驗來說(因本人是一名珠心算及奧數導師), 並不是每個小朋友都適合學奧數, 因為奧數變化較多; 至於珠心算, 除了可以幫助小朋友增強四則混算, 又可以train小 ...

咁其實珠心算合共要學幾耐?是否住括加減乘除?
[img align=right][/img]

回覆 1# yanfaifai 的文章

回覆 4# doctor0419 的文章

請問小朋友幾多歲學珠心算?

我小女4歲,住九龍區,可否提供在边處學珠心算好?thx!

Where can I buy 奧數天天練?  Does it have an English version?

原帖由 beryl88318 於 09-8-29 12:37 發表
我覺得小一先至學珠心算會唔會later, 因為小一的數學己開始教加減數而且進度己好快. 珠心算應由k2開始. (小兒的經驗)
小一都可以學奧數, 只不過係淺的奧數, 如奧數天天練呢本教材就係合小一開始學的小朋友. 小兒學緊 ...

珠心算不值得去學, 就算你學得好好, 都只不個是計算機器, 手作仔, 熟手技工,  (不過如果學得好, 都會有正面的 side effect ) ,
學習的意義, 在於 "意義的了解" ,
至於 "奧數", 這個名詞實在太被濫用了

原帖由 maggiechu 於 09-8-30 00:02 發表
我小女4歲,住九龍區,可否提供在边處學珠心算好?thx!

小兒在胡成珠算學由基礎班學到第四期, 而家上緊速算班用左年半時間, 我對佢而家既成績好滿意, 地址係長沙灣你有興趣可以上網睇睇資料. http://simonwuabacus.hk/top.htm