用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2R
樓主: joemyt
go

2009-2010 K2R [複製鏈接]

講開拾樹葉,Bernice同我講Miss Chow叫佢哋"拾十塊樹葉"帶返學校,講關於秋天o架topic.上星期parent day我問Miss Chow係唔係真係拾十塊樹葉,點知原來係Miss Chow教佢哋用過"拾"字,佢就意為係拾十塊樹葉,真係比佢笑死.

Bernice好開心31/10去Jamie o既Birthday Party,到時我哋d mami 可以多d交流.

Ian told me Jamie comes from K1K, but I never see him in the outside parties last year......

exciting to meet all of u on that day!!!.....

Wao~ 好似好多同學仔都會出席咁wor, 好期待~

我會全家總動員出席(Baba, Mama, HimHim & his little brother)

到時見啦~

貢獻勳章

Barry will go to the party with Mummy and his elder brother.

hi, 各位mama好

很久沒有入來, 現在先發現K2R, 請多多交流
Barry (K1L)
謙謙 (K1N)
Bernice (K1K)
Ian (K1K)
Leo (K1J)
Cyrus (K1M)
悠悠 (K1N)

回覆 65# BBFan 的文章

Hello, 你囡囡係唔係范芷悠?Bernice好鍾意范芷悠o架,佢哋一齊坐,成日提起佢.

我上星期六parent day, 都唔係好問到野, Miss Chau 一開波就問"有無問題?", 我話"無乜特別問題wor..."

都只係話到阿囝o係學校都幾乖, 都留心聽書, 都proactive答問題, 有反應既, d字唔係太醜怪... 其實具體化都係唔知講過d乜, 哂o左個機會tim, 加上其實都真係唔係好知可以問d乜, 淨係交代o左默書記住要改正(4個), 老師會o係後面寫番要改正既字, 又話記住要留意阿囝寫字既筆順la  都係個句, 哂o左個機會

我上星期五有送阿囝番學, 看見有個小女孩穿小背心, 阿囝見到就話:佢件衫咁短既, 班房有冷氣會好凍ka wor
我答佢話:佢個件係背心lai ka, 佢mami緊係會準備外套俾佢la
阿囝:係呀?班房有冷氣都真係幾凍ka....
我笑死o左

Yes! nice to meet you.
但我覺得d小朋友真係好貪新鮮, 佢冇講過Bernice, 到我問佢時又話真係好朋友, 可能因為現在唔一起坐了, 會間歇性失憶:D

原帖由 Siu_Bear 於 09-10-24 00:46 發表
Hello, 你囡囡係唔係范芷悠?Bernice好鍾意范芷悠o架,佢哋一齊坐,成日提起佢.

好似好多同班小朋友去party喎! so happy! 我見囡囡唔記得了, 所以冇特別同佢講, 因為sat p.m. 要上course!!!
好唔好請假呢? 個心15/16添

晚上helloween, 大家有沒有好介紹? 難得今年是sat night, 可以帶囡囡出去feel 吓!

噚日阿囝話Miss Chau病o左, Miss Lai睇住佢o地, 之後有去樹屋玩, 仲玩o左好多次tim

有一日, 阿囝問我: o係咪要等我5歲先可以養白兔仔呀, 狗仔呀, 小動物呀, 不過養o左就唔可以唔要佢, 唔係佢好慘ka

我話: 養你都已經夠忙啦, 你又忙wor(佢成日話自己好忙...) 邊個照顧佢呀

佢話:咁又係...

唔知學校係咪教緊"養小動物"呢

今日應該評估完lu ~
:wave:

阿仔話今日掉o左組, 由橙組掉去香蕉組, 仲話遲d會掉去蘋果組

Hi all

我好多時聽到囡囡(張希豫)講同學仔D名, 有范芷悠, barry, 張偉傑, IAN !

多多指教

hihi emileleung,

oh~好耐都唔見這個topic浮上來了

你好呀! 我都有o係囝囝到聽講過你囡囡既名, 我囝係湐謙Spencer. 多多指教呀

jjhh

今日測中文呀...我噚晚都無時間同阿囝溫過tim....

湐謙媽媽
你好 ! 我見到有其k2既topic ! 我試吓搵K2R班囉 ! 我通常聽到囡囡講都係男同學既名 ~~嘻嘻
我問吓佢今日有冇同湐謙玩先 !

我成日都唔知幾時考試,今次見冇功課問佢先講!

emileleung,

謙謙好似係同你家希豫同組 - 橙組:)

貢獻勳章

而家4月啦,到左K3開學無耐,即係9/10月,就要攪小一D麻煩野啦,各位K.2R媽媽,又要諗下煩下啦! 不過有D小學係可能會早少少 (私校/直資),所以大家要開始部住心儀學校的網頁啦!

Barry 媽媽

謙謙mami
我囡話識謙謙, 依家大家轉左香蕉組 !

各位mami
好快要煩惱簡小一, 大家有冇邊間心水學校分享吓 !:loveliness:

貢獻勳章

入得KV,小一來來去去都係果幾間私校/直資!

男的就係:新小拔 / 宣道 / 聖芳濟各 / 英華 / St. Paul co-ed / 聖若瑟英小(觀塘) / 陳守仁 / 蔡繼有等

女仔就唔係好熟,不過都係幾間:女拔 / 德望 / St. Paul co-ed 陳守仁 / 蔡繼有等

好彩的就係有亞哥家姐讀緊小學(喇沙/瑪利諾/瑪利曼/St. Mary/協恩/灣仔聖若瑟/軒尼斯官小/陳瑞祺喇沙/油天等津貼/官立小學),可以免計分直入。

Good Luck!
‹ 上一主題|下一主題