用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 就黎開學啦.......
樓主: 坤囡囡
go

就黎開學啦....... [複製鏈接]

我家妹妹係NCC既,返左課室後,老師先用布偶加播音樂,小朋友圍圈坐,隨音樂傳布偶.音樂一停,接到布偶的小朋友,要走出課室中間,講出自己的名字,介紹自己,之後老師會給小朋友一個貼紙作獎勵.
之後就到洗手間排洗,然後食茶點.
最後小朋友和家長合作用泥膠整平時愛吃的水果.

妹妹初時都好怕羞,不過warm up後都ok
佢話好好玩,聽日想再返學玩~

我阿女都好投入, 好開心呀, 朱老師都唔錯, 成個鐘內樣樣都好smooth, 希望聽日都繼續咁good!

NCApm就唱遊>>講故事>>茶點。

盈盈都係Ms Cheung's song singing part 有d跟唔上, 不過講故仔時, 超投入。
原帖由 iantsang 於 09-9-1 19:12 發表
Mine is also just ok.  At least she behaves well but seems to be a bit nervous.  I think since I didn't teach her to communicate in English, she got a bit lost during Ms. Cheung's song singing part.

...

我個囡尋日都暫時ok, 之後點就未知, 可能喊到癲咗

我又想問下, 即喺頭2個星期都唔駛帶書呀?
尋日派個本親子蜜語, 裏面咪有上課的時間表, 但我睇黎睇去都唔知星期幾要帶咩書喎? 有冇媽咪可以話我知呀? 唔該!

原帖由 060905 於 09-8-29 14:56 發表
9月1日唔駛帶書, 淨係帶手冊, 通告等等。

9月14日先正式帶書。

尋日係我hb帶嵐嵐番學, hb 話嵐嵐都好投入, 尤其唱歌個part, 老師教佢既動作都做到哂, 助教都走埋hb 度講話嵐嵐好叻, 好明老師講咩, 同埋跟到老師既指引....實程係嵐嵐之前有番nursery, 所以唔怕陌生...

而全程hb只係遠遠咁望住佢, hb話反而好多家長好緊張, 緊張過d 學生, 全程陪到實, 抱到實, d 家長又遮住d 學生, 所以嵐嵐成日比家長遮住而睇唔到老師, 老師又睇唔到佢咁lor....

尋日番屋企睇佢張timetable, 發覺只有一次排洗session, 就是在茶點前, 仲要茶點係接近放學....唔係咁麻.... 唔知佢番到學校會唔會有呢, 話哂佢要坐成粒鐘校車, 驚佢急忍唔住呀..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

同意

而家好多人都係坐校車返學, 最好安排上堂前去一次廁所啦!

呢樣野真係要問一問學校...

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

回覆 22# teresalok620 的文章

Hi 晴晴媽:

第二組的小朋友情況點呀? 我地第一組的小朋友都好叻, 冇人喊或者扭計, 個個都好留心聽 Miss Chu 講故事, 上堂都好乖。可能而家普遍都會上PN或playgroup啦, 所以較易習慣。

昨天成個課室都係大人, 望出去NCB班房門口一個個人頭 , 我地大人仲緊張過小朋友, 排洗時段都係15個家長對15個小朋友, 我比童童以為好似PN咁, 自己跟大隊入去, 結果唔知上手邊個冇放低個廁板, 佢就咁坐左落去, , 跟住洗手啦, 插都插唔到入去洗手盤, 好多句唔該都冇反應, 無奈!

食茶點啦, 童童個書包發生 “密室失物” 事件, 成套茶點用具唔見左, 唯有問Miss Chu借用。下午時段, Miss Chu話係課室某個架裡面搵到, , 好彩唔係學校門口個垃圾桶搵返炸!

今日, 課室唔比影相, 仍然有人唔理照映。上洗手間, 不准大人陪, 洗手間門口又人影重重, 。 老師教小朋友做手工, 2隻大手2隻小手一齊做, 十足上親子playgroup,

好啦! 混亂埋呢幾日, 希望各位小朋友及各位家長都適應到啦!

原帖由 coco04 於 09-9-2 12:24 發表
Hi 晴晴媽:

第二組的小朋友情況點呀? 我地第一組的小朋友都好叻, 冇人喊或者扭計, 個個都好留心聽 Miss Chu 講故事, 上堂都好乖。可能而家普遍都會上PN或playgroup啦, 所以較易習慣。

昨天成個課室都係大人, 望出 ...

我hb話唔只影相, 有d 拍埋短片之類...

嵐嵐媽

排洗時間安排唔係咁合理, 個茶點都好頭痛呀

我地am班上車係7:37分, 個早餐太早食唔到, 靠支奶頂住, 到10點幾先有小食, 都係餅乾之類, 成朝飲水太少啦, 好易病架, 唔知可唔可以自己帶水飲? 但係又驚重喎

原帖由 yamiyami 於 09-9-2 11:01 發表
尋日係我hb帶嵐嵐番學, hb 話嵐嵐都好投入, 尤其唱歌個part, 老師教佢既動作都做到哂, 助教都走埋hb 度講話嵐嵐好叻, 好明老師講咩, 同埋跟到老師既指引....實程係嵐嵐之前有番nursery, 所以唔怕陌生...

而全程hb只 ...

原帖由 coco04 於 09-9-2 12:35 發表
嵐嵐媽

排洗時間安排唔係咁合理, 個茶點都好頭痛呀

我地am班上車係7:37分, 個早餐太早食唔到, 靠支奶頂住, 到10點幾先有小食, 都係餅乾之類, 成朝飲水太少啦, 好易病架, 唔知可唔可以自己帶水飲? 但係又驚重喎

...

童媽:

嵐嵐係番pm 班既, 12:00就要上校車, 即係10點幾就要食lunch, 又係食得唔多, 到昨日tea 的時間時, 嵐姐已經餓到抽筋, 小食係corn , 食完佢要再添, 但只能添一次, 我見個timetable 係會set 係放學前先有tea time及排洗.即係約4點...好似遲左少少, 另外, 今日我hb 都同我講, 番到學校真係唔會有排洗時間, 要靠個小朋友自己講, 事問有幾多個小朋友識得舉手講....

嵐嵐佢以前番個間nursery 學校, 每40分鐘就有排洗時間, 一番到學校就去洗手間係指定動作啦, 我奇怪點解聖心係無既...會唔會佢無列出黎呢...

我都唔敢比太多水嵐嵐飲, 驚佢坐校車要去呀...

回覆 31# yamiyami 的文章

嵐嵐媽:

Exactly!!!
就係corn, 我覺得好難消化, 唔係咁理想, 點解唔用麥皮/通粉/提子包?

我唔知自己要求係咪太多? 因為之前pn真係可以安排到, 點解聖心安排唔到? 如果安排唔到, 係咪可以set rules, 然後再由家長自行安排?

hihi童童媽, 第二組情況都好okay, 只係有1-2位小朋友有時會喊. 我地group 2家長so far okay, 幾自律, 同埋都肯放手比小朋友自己做

去洗手間時間今日我問左朱老師, 佢話如果返正常時間, 大約會有3次, 一返學校, 排洗時間同臨放學, 不過我都仲係少少擔心啦, 因為見今日排洗時間都多人.....

回覆 33# teresalok620 的文章

晴晴媽:

係呀! 朱老師話有三個排洗時段, 咁都合理D, 點解TIME SHEET又得一個呢 人多呢樣, 我都有擔心, 4樓5個班房, 排洗時段都好多人呀, 仲要男女同廁, 男仔入去先...真係唔知正常上課會點

晴晴而家返第二組, 如果之後返正常, 早餐點安排?

原帖由 coco04 於 09-9-2 18:38 發表
嵐嵐媽:

Exactly!!!
就係corn, 我覺得好難消化, 唔係咁理想, 點解唔用麥皮/通粉/提子包?

我唔知自己要求係咪太多? 因為之前pn真係可以安排到, 點解聖心安排唔到? 如果安排唔到, 係咪可以set rules, 然後再由家長自 ...

尋日係梳打餅...我都覺得有通粉or 粥or 麥皮 or 蛋糕會好d, 得corn or 梳打餅好似dry 左d....

尋日hb 話有副校長入黎講話唔可以再影相之類, 話會影響到學生上課, 但係無幾耐d 家長又繼續影...搞到d 老師呢哂hea, 尤其放學時間, d 家長又係咁影, 阻住老師d 視線....搞到嵐嵐走左出黎都無老師知...唉...點解d 家長咁唔自律架....

醒目開學勳章

They also have congee and macaroni later.  You can check the food menu for the entire month on the notice board inside the classroom.  Today should have congee.

原帖由 yamiyami 於 09-9-3 15:12 發表

尋日係梳打餅...我都覺得有通粉or 粥or 麥皮 or 蛋糕會好d, 得corn or 梳打餅好似dry 左d....

尋日hb 話有副校長入黎講話唔可以再影相之類, 話會影響到學生上課, 但係無幾耐d 家長又繼續影...搞到d 老師呢哂hea,  ...

我地今日淨係做手工有家長影相, 都ok既, 唔太影響其他小朋友, 老師都有同家長小朋友一齊影.

ivantsang,你真係觀察力強呀, 因為我問朱老師平日係咪都係食corn呢類食物, 佢話都係麵包, 餅乾...
今日朱老師做早操跳舞真係精彩, 扭腰扭得好勁, 做老師真係唔易

原帖由 yamiyami 於 09-9-3 15:12 發表

尋日hb 話有副校長入黎講話唔可以再影相之類, 話會影響到學生上課, 但係無幾耐d 家長又繼續影...搞到d 老師呢哂hea,  ...

醒目開學勳章

Hi coco04,

Thanks!  Actually I took a picture of the menu when I saw it on the first day of school.  The variation is not bad for example every Friday (tomorrow for instance) is fruit day.  Anyone from NCB (am/pm) need it for reference?  I am not sure if it is the same for other classes, but I assume it should be the case.

Ian

原帖由 coco04 於 09-9-3 18:12 發表
我地今日淨係做手工有家長影相, 都ok既, 唔太影響其他小朋友, 老師都有同家長小朋友一齊影.

ivantsang,你真係觀察力強呀, 因為我問朱老師平日係咪都係食corn呢類食物, 佢話都係麵包, 餅乾...
今日朱老師做早操跳舞 ...

我想要呀, THANKS

原帖由 iantsang 於 09-9-3 19:23 發表
Hi coco04,

Thanks!  Actually I took a picture of the menu when I saw it on the first day of school.  The variation is not bad for example every Friday (tomorrow for instance) is fruit day.  Anyone fr ...

醒目開學勳章

Hi 童童媽,

I sent to your gmail account, please check!

Ian

原帖由 coco04 於 09-9-3 20:12 發表
我想要呀, THANKS
‹ 上一主題|下一主題