用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中選校
go

沙田升中選校

小女讀沙上升小六, 小五下半年全級成績是4x, 請問是屬於band 幾? 選那些英中較大機會呢? 請問首論選校是什麼時候呢? 是否需要致電心怡既學校詢問呢?

原帖由 ma_agnes 於 09-8-6 23:21 發表
小女讀沙上升小六, 小五下半年全級成績是4x, 請問是屬於band 幾? 選那些英中較大機會呢? 請問首論選校是什麼時候呢? 是否需要致電心怡既學校詢問呢?
甘全邊間小學?要睇返您間小學以往有幾多%入到BAND1, 係11月好多學校都會開簡介會, 到時您同貝朋友去睇下?如果係全級4X甘CHOOSE一D無甘TOP0既BAND 1 中會安全D, 如果五強會有危險, 希望HELP到您啦

原帖由 ma_agnes 於 09-8-6 23:21 發表

全級有幾多人?

全級124人....五年級下學期考全級4x頭...., 我個女上學期考全級2x頭估唔到5年級下學期會跌得咁利害...

叫亞女唔好鬆懈, 因為五年級下學期及兩次六年級係程分, 有d小朋友同家長會係咁發力.就算你冇退步,分數一樣,但名次都可以退后的. 所以每一分都好重要.

仲有自行選校時,有d中學係會問教統局取學生成績黎選出有面試機會的學生.
會計5年級下學期及六年級上學期.

for your information only.

6年級上學期呈分試仲有得追,叫個囡放鬆去考,希望佢回復水準啦!

你係咪話讀沙小上午呀,官小有精英班,囡囡係咪?咁奇怪,你囡果年5年級得4班,對上6年級和對下4年級有5班,anyway,4x/124 估計邊緣Band 1尾,有危機,大抽獎你都會放聯繫中學:沙田官中第一啦,如果第二次呈分都係差唔多成績,自行可以試吓鄭榮之、郭得勝等,雖然兩間都唔容易,始終唔係Band1頭學生首選,如果考直資,12月初要check吓心儀直資學校網址,自行1月初報名,始終考番好啲,便有把握派番去沙官中。

我個囡係精英班, 五年級下學期無特別谷佢, 而家唯有急起直追啦, 已經買咗好多練習, 不過會同佢一齊做, 等佢唔駛咁大壓力囉..... 升上六年級變全日制, 即多咗兩班同學仔, 競爭又大咗啦.....唉, 香港小朋友讀書壓力真大~

大圍區可試沙循,雖然競爭都幾大,不過都要博一博。

should be 3 classes more in P.6!  i.e. total 7 classes, abt 200 pupils in a grade!
原帖由 ma_agnes 於 09-8-12 05:17 發表
我個囡係精英班, 五年級下學期無特別谷佢, 而家唯有急起直追啦, 已經買咗好多練習, 不過會同佢一齊做, 等佢唔駛咁大壓力囉..... 升上六年級變全日制, 即多咗兩班同學仔, 競爭又大咗啦.....唉, 香港小朋友讀書壓力真 ...

其實報分時最緊要是頭兩次(, 而且去面試時不要抱大希望, 我有朋友個女今年派中學時, 問題全部答對又答得好(事後問人她表現如何), 以為實考到, 點知抽都抽唔到(估係可能沒有課外活動分), 派到第5志願意!  最緊要:  第一) 小學本身是否banding 好小學; 第二) 小朋友本身要考取本校頭30%內的成績,因為去叩門都有用些!  第三) 如課外活動欠捧, 別在首輪選擇佔活動分多的學校!

至於選校時要進取些還是穏陣, 因為我兒及我朋友的女兒估計今年英中位競爭激烈, 所以用了穏陣, 但原來很多人都好穏陣, 結果我們派到第4及第5志願(好彩也是英中), 但我認識有很多成績差過我們的也派到沙呂及沙官(他們將這些學校在頭3位,之前連面試也沒有). 所以話有60-70%講彩數!

請問沙田區BAND 1 中學的排位是怎樣?

原帖由 yip_ip 於 09-9-7 21:37 發表
請問沙田區BAND 1 中學的排位是怎樣?

沙田區Band1排位互聯網大把,但學校自已本身並冇分Band 1或者Band 3,道理唔再講喇。
我自已咁排:
-----EMI
曾肇添
呂明才
沙官(谷得好勁)
林裘謀
聖羅撒
沙崇
培英
沙循
蘇浙
林漢光
鄭榮之
郭得勝
無玷
------CMI
陳震夏
胡忠
聖若瑟
梁文燕
楊葛小琳
馬崇
基督
覺光
其它再睇直資。

Hi,

請問點解唯獨是沙官 remarks 係"(谷得好勁)"?  点谷法lei?

又想了解吓點解"聖羅撒"  英文是讀高一級的, but 又收了直屬小學不少band 2生, 那麼對整體成績有影響嗎?

Thanks.
原帖由 pineapple0983 於 09-9-8 11:34 發表

沙田區Band1排位互聯網大把,但學校自已本身並冇分Band 1或者Band 3,道理唔再講喇。
我自已咁排:
-----EMI
曾肇添
呂明才
沙官(谷得好勁)
林裘謀
聖羅撒
沙崇
培英
沙循
蘇浙
林漢光
鄭榮之
郭得勝
無玷
------CMI
陳 ...

我會甘排
曾肇添
呂明才
沙官(谷得好勁)
林裘謀
沙循
培英
無玷
蘇浙
沙崇
林漢光
鄭榮之
郭得勝
聖羅撒(吾係甘清楚)

原帖由 asinai 於 09-9-8 11:50 發表
Hi,

請問點解唯獨是沙官 remarks 係"(谷得好勁)"?  点谷法lei?

又想了解吓點解"聖羅撒"  英文是讀高一級的, but 又收了直屬小學不少band 2生, 那麼對整體成績有影響嗎?

Thanks.
...

其實點排真係好睇個人喜好,我係沙官度Mark"谷得好勁"係因為係叩啲 CMI 門時見過唔止一個沙官既中學生,都係中二既,去啲 CMI度叩門讀中三,話頂唔順。我同其中一個女仔傾過兩句,感覺係谷得好西利之嘛,我諗主要睇人掛。
至於SRL,的確係有收D九龍塘過黎既Band2生,但整體影響唔倒喎,據我所知。鄭榮之咪又係收好多聯系生?!其實你可以買本明報出既"升中選校全攻略",HK$100,入邊有哂啲學校既會考%呀、高考%呀嗰啲料,好正,你自已睇完再定喇。

原帖由 牛咪咪 於 09-9-8 12:17 發表
我會甘排
曾肇添
呂明才
沙官(谷得好勁)
林裘謀
沙循
培英
無玷
蘇浙
沙崇
林漢光
鄭榮之
郭得勝
聖羅撒(吾係甘清楚)

林漢光今年出左個高考狀元,雖然可能係個人原因,但點都要升呢喇。
係呢,點解你無玷排得咁上既?我見過啲人,不外如是咋喎。

沙官你入到精英就有運行, 如果入吾到就係敢先.

醒目開學勳章

以成績計係咪甘排??(2009會考成績未知)

其實呢d都係我亞女上一年choose中學時, 班主任排俾我地睇, 無玷曾經係五強來woo, 排左去尾又吾會ka, 真係吾知, 每間都有家長fans, 其實沙田英中太部分都好0, 排前d同後d都無所謂, 最緊要個小朋友同家長都ok甘就得ka la, 每間都有好同吾好學生, 呢個係我心聲

有結果啦,大家既共同第一位都係TST!