用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有意或將會入讀九龍塘朗思Think International School) ...
樓主: chupatmommy
go

有意或將會入讀九龍塘朗思Think International School)請注意 [複製鏈接]

5個月前, 我的確有不少心儀的kg想報, 如果大家記得, 我有出過個post係要報30間kg, 之後呢5個月, 我不停search & search, google又好, yahoo又好, 去每間學校明查暗訪都有, 每間學校都search一下, 而家選淨12間, 而其餘個18間就係我發現學校有不少內裡的問題, 行政問題又好, 愛心問題又好, 教學問題又好, 升學問題又好, 我為左要選一間比較perfect的學校比小女, 我做好多research, 我只係希望呢d辛苦得返黎的資料, 等其他mama都有用, 而家我就覺得自己好似好心做壞事, 以前有唔少bk mama叫我做完research的學校, 多d回饋比bk的家長, 而家當我做呢樣野的時候, 就有人以為我有居心, 真係一樣米養百樣人

我想同大家講, 就算我真係有居心想抹黑間學校, 學校唔會因為我咁樣做而唔收我個小朋友, 所有小朋友入學都係睇interview表現的, 呢句廢話都要我講埋.....各位家長真係要理智d

原帖由 Pertra 於 10-9-3 10:28 發表
9284,

我是真正的用家,而你是!!!我只知我小朋友每天愛上學,喜歡老師,學校雖是名校,就算你小朋友入了最好最名的學校,你也無需有意無意地加以攻擊或批評於那些不幸或滿的事件上,相信所有 在讀think的家長更安 ...

Deleted Deleted

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 9284 於 10-9-3 10:37 發表
5個月前, 我的確有不少心儀的kg想報, 如果大家記得, 我有出過個post係要報30間kg, 之後呢5個月, 我不停search & search, google又好, yahoo又好, 去每間學校明查暗訪斬有, 每間學校都search一下, 而家選淨12間, 而其 ...

你o甘有心不如分享一下你想報個12間,thanks in advance!!

另外唔入你個list只能話唔係你既cup of tea,並唔代表間學校差,o甘樣對果度讀緊既小朋友好唔公平。而且你針對Think的言論都是你聽回來,例如你聽你個friend講有老師俾人追債、你鄰居個仔讀Think英文差到唔識聽鬼婆講英文,呢d故事都有如身歷其境。而你上面無端端跟返個1年前既post,同場加映你條英文差既link,好難令人唔覺得你針對Think呢。更重要你以前post過你好想入Think全日班,o甘啱Think又就快招生,可能你已改變主意唔報Think,但客觀來看又使人有聯想呢!

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

I can share with you my friend's experience with Think Lam Tin.  She paid the 1st round 留位費 for her son.  But after a while, she got an offer fm other KG so she didn't pay for the 註冊費, which she had to pay in sometime around Jun/Jul.  This is a norm that if you don't pay for the  註冊費 that means  you have determined to withdraw and not going to join the school, right?  We strongly believe that this is what  註冊費 means.  But in Aug, my friend found out that the KG had started to deduct the 1st payment of school fee.  Then she called the KG asking why so as she didn't pay for the  註冊費 and would like to get the money back.  But the school said since she didn't write any letter to them to withdraw the offer, and she had already signed the school fee auto-pay form by the time she pay for the 1st round 留位費 , that means she had autorised them to deduct the money.  They refused to pay her back the money!!

My other friend's son got an offer fm the Kln Tong campus and by then they 竟然 asked them to pay the payment of 留位費 + 1st mth school fee + school bag and uniform fee which was around several thousands in total!!  We think that could be because when the son interviewed, he cried crazily and did not had the proper interview.  However, the headmastress still admit him but requested him to pay such payment the next day...could be they think that the boy might not be able to get other offer so they might just simply ask him to pay as much as they want!

真係好, 一個又一個"真正用家"走出黎講更多呢間學校的遭遇, 時間可以証明一切......更何況呢間學校本身就唔係難入, 我唔需要做到你地所謂的 "報名季節, 大家心知肚名"呢樣野lor

原帖由 bellabella_oh 於 10-9-3 10:57 發表
I can share with you my friend's experience with Think Lam Tin.  She paid the 1st round 留位費 for her son.  But after a while, she got an offer fm other KG so she didn't pay for the 註冊費, which she ...

原帖由 Pertra 於 10-9-3 11:21 發表
I’m fed up ! Knock it off !
DON'T PRETEND TO BE HERO AGAIN !

你冇雖要火,o甘只會証明你理虧。上面果d都冇証明到Think英文差及有老師被追債。

原帖由 9284 於 10-9-3 11:12 發表
真係好, 一個又一個"真正用家"走出黎講更多呢間學校的遭遇, 時間可以証明一切......更何況呢間學校本身就唔係難入, 我唔需要做到你地所謂的 "報名季節, 大家心知肚名"呢樣野lor

...

我都冇講乜自動對号,冇你o甘好氣

5個月前, 我有想過報think, 因為所有有全日班的學校我都會考慮報考, 但當我做過好多research之後, 呢間學校真係唔係我杯茶 , 太多負面野, (其實呢d野我根本唔需要同你解釋, 大家都唔識對方, 我無需要同你交代咁多野), 我而家做緊o既, 只係將我每個階段找到的資料講比bk mama知, 如果大家唔想知的, 可以唔睇, 但係你地唔可以話我講o既野有居心, 每位小朋友申請每間kg都要interview, 我個女唔會因為我分享左呢d資料, 而令到某間學校收我或唔收我個女

而家發展到好似罵戰咁, 從來都唔係我所想, 呢間學校好or唔好, 亦有唔少"真正用家"企出黎講, 不如等各位bk mama自己分析吧

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-3 10:46 發表

你o甘有心不如分享一下你想報個12間,thanks in advance!!

另外唔入你個list只能話唔係你既cup of tea,並唔代表間學校差,o甘樣對果度讀緊既小朋友好唔公平。而且你針對Think的言論都是你聽回來,例如你聽你個friend講有 ...

唔該你唔好再咁大隻字啦, 好side位架, 你大大隻字就代表你arm 哂咩?

原帖由 Pertra 於 10-9-3 11:21 發表
KNOCK IT OFF!
DON'T PRETEND TO BE HERO AGAIN !

bellabella,

Yes , will deduct automatically if you dont write a letter to withdraw....i think your fd has some misunderstanding

原帖由 bellabella_oh 於 10-9-3 10:57 發表
I can share with you my friend's experience with Think Lam Tin.  She paid the 1st round 留位費 for her son.  But after a while, she got an offer fm other KG so she didn't pay for the 註冊費, which she ...

耀中都係要寫信唔讀先terminate到個auto pay,大家要注意

原帖由 9284 於 10-9-3 11:26 發表
5個月前, 我有想過報think, 因為所有有全日班的學校我都會考慮報考, 但當我做過好多research之後, 呢間學校真係唔係我杯茶 , 太多負面野, (其實呢d野我根本唔需要同你解釋, 大家都唔識對方, 我無需要同你交代咁多野) ...

你好似站響道德高地,實際上attack緊響Think讀既小朋友英文差。我b唔響到讀,但我替Think既小朋友、家長、老師不值!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我只係路人甲: 一個無諗過報think嘅人

我相信9284呢幾個月真係做咗好多功課, bk呢度好多人乜都唔搵料就只係識問, 佢呢期幫手答咗好多問題, 答案中肯

我自己睇~ 每一間學校都有過去, 都一定有家長遇過d唔開心嘅事, 好似我當年幫個仔報KM一樣, 新聞多籮籮啦~ 但係响我心目中, 好多嘢係行政問題, 無影響到佢嘅教學質數, 唔鍾意嘅, 咪唔好報囉~ 仲好, 競爭細d! 如果有人又要番炒呢d舊聞嘅, 我都唔會覺得唔開心, 因為係真係假, 都唔係發生响我兒身上~

所以~ 如果有用家用得開心嘅, 咪得囉! 唔駛理人講d乜架!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-9-3 11:38 發表

我相信9284呢幾個月真係做咗好多功課, bk呢度好多人乜都唔搵料就只係識問, 佢呢期幫手答咗好多問題, 答案中肯

我自己睇~ 每一間學校都有過去, 都一定有家長遇過d唔開心嘅事,  ...

冇端端返點解返炒1年前舊聞?而且呢個舊聞當時得幾個人回。正如會唔會有人將KM果件事而家攞來講?KM果件事勁多post.

同意!
不要在收生期間番抄舊新聞!家長和小朋友鐘意讀又學到野就得

我自己睇~ 每一間學校都有過去, 都一定有家長遇過d唔開心嘅事,  ...

真係好, 終於有個正義之仕走出黎講番句公道說話, 所以話, 一間學校好唔好, 唔係我一個人可以抹黑到的, 當一個又一個人走出黎同我一樣, 講呢間學有咩咩咩唔好的時間, 就唔係我自己一個人可以控制到的

我今年都唔會報Think,因我N1時已give up左Think既offer。Btw, 乜你有講過Think唔好咩

如果好似你咁講, 我就蠢左啦, 我呢d負面消息應該等大家interview完之後, 學校開始發取錄通知的時間, 我先至發放呢段消息, 咁樣我相信個成效會大好多lor

正如我所講, 我一直都有30間學校要search, 呢個時候係我開始arm arm找think的資料, 所以我先post咁多野出黎, 1年前的舊聞我都係昨天才睇到, 咪呢個時候post , 你challenge  我呢d野有咩意思o者, 其他學校的好or唔好, 我亦有講, 唔係我淨係講think呢一間唔好, 最後再講多一次, 大家理智d啦

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-3 11:47 發表

冇端端返點解返炒1年前舊聞?而且呢個舊聞當時得幾個人回。正如會唔會有人將KM果件事而家攞來講?KM果件事勁多post.
‹ 上一主題|下一主題