用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45 網 小學
樓主: pyemily
go

45 網 小學 [複製鏈接]

係呀, 好大壓力呀! 不過嘉諾撒都係好熱門的小學, 祝大家都入都心儀的學校啦.

原帖由 pyemily 於 09-8-14 09:30 發表
我心儀的小學係嘉諾撒.. 我都好希望我個囡入到... 因我仲有個仔仔, if 個女入到, 仔仔就唔使擔心... 而家都開始有壓力啦...

你講得好對呀, 由於真鐸成為主流學校的資歷倘淺, 所以將來升中派位結果暫時未能預計, 但另一個好處係佢近我居所呀. 我想問你的意思係唔係佢會問小朋友中英文和數學呀? 有無例子呀? 你係唔係去過面試呀? 唔該哂.

原帖由 mimicheng 於 09-8-12 21:26 發表

真鐸學校環境一流,主流教學,祇係欠升中排位。叩門會問中英普數。

是的, 第一自行及統一派位甲乙都是選真鐸為第一志願。
自行我有20分不入, 統一派位不入, 最後叩門才入。
真鐸有90個, 30個為自行收, 30個統一派位收, 最後30個是叩門位, 所以誠意很重要, 此校很重視家長是否一心一意選此校。

另外, 叩門時學校會見家長及小孩子, 家長由社工見, 主要是問家長對該校的認識, 為甚麼會選此校;另外, 也會問家長對孩子的期望, 平日如何教導孩子, 是否認識孩子的優點與缺點等。過程大約10-15分鐘。

小孩子會分別見四位老師, 第一位問孩子為何喜歡讀真鐸, 對學校有麼印象。第二位考孩子觀察能力, 給孩子看一本書/圖畫, 然後就書中的內容問問題。第三位考識字, 同樣是有字卡的圖片, 老師要孩子讀卡上的字, 有中文有英文的。第四位純粹與孩子傾談, 我想是想了解他們的表達能力, 問孩子平日做甚麼, 喜歡甚麼活動等。

我女兒說整個過程用廣東話問, 就算是英文題, 也是用廣東話問, 然後孩子用英文答, 不算很深, 我女兒說只是不懂一個生字。

我猜想真鐸收叩門生的標準, 一定是自行統一也選此校, 其次是家長會否配合學校的理念, 然後是小孩子的表達能力。

雖然真鐸未有升中成績, 不過作為家長, 我很希望我的孩子成為一個有自信、有品行的人多於學習成績, 而且我很想我的孩子享受校園生活及享有應有的童真。據我所知, 真鐸很照顧成績欠佳的同學, 也有拔尖的學習,應該十分不錯。

原帖由 Happy233 於 09-8-14 14:19 發表
好羡慕你呀, 我想問你係唔係在自由分配學位時已簡真鐸, 統一派位第一志願亦簡佢, 最很就要叩門呀?叩門時要唔要準備profile呀? 你幾多分入咖? 佢會問小朋友甚麼問題呀? 唔好意思甘多問題.

...

多謝你的詳細資料.
你在自行派位有20分都入唔倒真鐸, 我得15分物好微, 我相信有佷多人都有20分去讀報真鐸, 除非很幸運地在統一派位派入此學校, 否則以我的分數會否即使有誠意都未必夠人爭呢?  其實你當初重有沒有其他心儀的學校呀?

原帖由 cwaisum 於 09-8-14 20:55 發表
是的, 第一自行及統一派位甲乙都是選真鐸為第一志願。
自行我有20分不入, 統一派位不入, 最後叩門才入。
真鐸有90個, 30個為自行收, 30個統一派位收, 最後30個是叩門位, 所以誠意很重要, 此校很重視家長是否一心一意 ...

第一輪自行收生才計分, 統一及叩門位是不會計分的, 不過當然, 如果與學校有相同信仰或許叩門時的機會會大一些吧!

因為我是基督徒, 在45網我只有兩間學校會考慮:真鐸及基華, 起初我在統一派位時只選這兩間, 但丈夫說選埋其他基督教學校也無防, 所以我只選了這五間學校。事實上, 如果頭兩間不入, 我就會讓孩子讀私校了。

原帖由 Happy233 於 09-8-17 16:13 發表
多謝你的詳細資料.
你在自行派位有20分都入唔倒真鐸, 我得15分物好微, 我相信有佷多人都有20分去讀報真鐸, 除非很幸運地在統一派位派入此學校, 否則以我的分數會否即使有誠意都未必夠人爭呢?  其實你當初重有沒有其 ...

原帖由 Happy233 於 09-8-14 14:43 發表
你講得好對呀, 由於真鐸成為主流學校的資歷倘淺, 所以將來升中派位結果暫時未能預計, 但另一個好處係佢近我居所呀. 我想問你的意思係唔係佢會問小朋友中英文和數學呀? 有無例子呀? 你係唔係去過面試呀? 唔該哂.

...

happy233
我有去過面試,去得3日面試,有去交表都有得面試。我聽我個仔講
1.中文係講故事書
2.數係10內的加减數
3.英文咩名、幾歲、住邊
4.普同英文一樣嗰d問題
我係老師接見。小朋友係上一層所以見唔到問咩!

你的意思是在統一派位你只填了5間學校? 其實我覺得45網好像有好多教會學校, 如不是教徒, 在第一輪自行分配學位會比校蝕底. 我心儀真鐸是因為口碑的確幾好, 又近屋企, 如入不到真鐸, 都唔知簡邊間好. 我都有聽聞基華亦是一間很HEAT和情度深的學校, 又係多人爭, 真係好麻呀.

原帖由 cwaisum 於 09-8-17 19:11 發表
第一輪自行收生才計分, 統一及叩門位是不會計分的, 不過當然, 如果與學校有相同信仰或許叩門時的機會會大一些吧!

因為我是基督徒, 在45網我只有兩間學校會考慮:真鐸及基華, 起初我在統一派位時只選這兩間, 但丈夫說選 ...

嘩, 要面試3日那麼多呀, 中文講故事是否由小朋友序述呀, 我都要同囝囝練習下至得啦. 好多謝你的資料呀.

原帖由 mimicheng 於 09-8-18 00:15 發表

happy233
我有去過面試,去得3日面試,有去交表都有得面試。我聽我個仔講
1.中文係講故事書
2.數係10內的加减數
3.英文咩名、幾歲、住邊
4.普同英文一樣嗰d問題
我係老師接見。小朋友係上一層所以見唔到問咩! ...

原帖由 Happy233 於 09-8-18 17:00 發表
嘩, 要面試3日那麼多呀, 中文講故事是否由小朋友序述呀, 我都要同囝囝練習下至得啦. 好多謝你的資料呀.

唔係面三日,係去得三日可以面試。

哦, 唔好意思, 誤會咗. 我想問你當時有無準備profilio或學校的介紹信去面試呀?

原帖由 mimicheng 於 09-8-18 19:51 發表

唔係面三日,係去得三日可以面試。

原帖由 Happy233 於 09-8-19 16:32 發表
哦, 唔好意思, 誤會咗. 我想問你當時有無準備profilio或學校的介紹信去面試呀?

兩樣都有

回覆 31# mimicheng 的文章

請問你囝囝是讀創價嗎??
如何取得學校介紹信/校長推薦信??

原帖由 小王子popo 於 09-8-24 18:28 發表
請問你囝囝是讀創價嗎??
如何取得學校介紹信/校長推薦信??

係呀
派完位有通告問您要唔要推薦信。如果教私校同老師講就可以。

回覆 33# mimicheng 的文章

thanks
我囝囝讀創價k2
因此要問定先.
‹ 上一主題|下一主題