用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45 網 小學
go

45 網 小學 [複製鏈接]

我囡囡今年9月K3, 我囡囡係細女11月出世, 我想知以下幾間小學的校風及教學方面係點呀..
1.) 嘉諾撒 (新浦崗)
2.) 彩雲聖若瑟
3.) 彩虹基華
4.) 聖搏德
5.) 慈天
6.) 保良局錦泰
而我是住彩雲的, 我最心儀的小學係 "嘉諾撤" 我去過它我開放日, 學校大, 環境幾好, 活動教學, 但真係好多人爭, 第一輪選它, 應該都唔得, 因我囡囡都係得15分....
而我聽其他家長講. 彩雲聖若瑟同基華D程度好深, 由其基華, 3次EXAM & 3次TEST, 我聽到都嚇親我...
其實學校村果3間津校, 環境都幾好, 學校又新同大, 但我真係知多D 3間學校情況.
   0    0    0    0

回覆 1# pyemily 的文章

謝謝你的回應, 以我所知保良局錦泰都係好多家長會選.....而亦是我選擇之一...

你好, 我都係45校網, 又係煩緊點選校, 真係好大壓力呀! 我心儀個間又係得15分,驚入唔倒, 其他學校又唔知邊間好邊間唔好, 都唔知點算, 希望有多D媽咪比意見啦! 另外之前我聽聞錦泰是出名多功課和壓力很大, 好像同其他媽咪的說法有出入, 唔通而加變了.

原帖由 pyemily 於 09-7-30 17:08 發表
我囡囡今年9月K3, 我囡囡係細女11月出世, 我想知以下幾間小學的校風及教學方面係點呀..
2.) 彩雲聖若瑟
3.) 彩虹基華
4.) 聖搏德
5.) 慈天
6.) 保良局錦泰
而我是住彩雲的, 我最心儀的小學係 " ...

醒目開學勳章

點解唔揀’真鐸’?
我都聽聞錦泰是一間好谷好多功課做的學校,一日起碼有5樣以上,唔知真定假?
而慈天好似轉了校長之後不太好,又是唔知真定假.
基華我唔知程度是否叫做深,不過我見過佢張書單,其中小三要睇的故事書,我仔在幼稚園時已經教了.

原帖由 pyemily 於 09-7-30 17:08 發表
2.) 彩雲聖若瑟
3.) 彩虹基華
4.) 聖搏德
5.) 慈天
6.) 保良局錦泰
而我是住彩雲的, 我最心儀的小學係 " ...

我想問吓45網有邊間係活動教學。謝謝!

原帖由 Happy233 於 09-8-5 16:03 發表
你好, 我都係45校網, 又係煩緊點選校, 真係好大壓力呀! 我心儀個間又係得15分,驚入唔倒, 其他學校又唔知邊間好邊間唔好, 都唔知點算, 希望有多D媽咪比意見啦! 另外之前我聽聞錦泰是出名多功課和壓力很大, 好像同其他 ...

我個囡囡都係15分, 我都驚心儀果間入唔到...我都聽閒錦泰係多功課及壓力大... 我個囡囡又係細女, 真係唔知點選

原帖由 cherrychung 於 09-8-6 11:14 發表
點解唔揀’真鐸’?
我都聽聞錦泰是一間好谷好多功課做的學校,一日起碼有5樣以上,唔知真定假?
而慈天好似轉了校長之後不太好,又是唔知真定假.
基華我唔知程度是否叫做深,不過我見過佢張書單,其中小三要睇的故事書, ...

因為真鐸真係好小位, 所以唔會覺得都係冇機會.
你的疑問真我想都想知呀.. 有冇其他媽媽可以分享
而我見學校LIST, 慈天收生都可以小一收5班, 我諗咁多人讀都唔差掛..
而基華同聖若瑟, 因係我HOME附近, 我都會列在選擇中.

原帖由 pyemily 於 09-8-10 13:21 發表

而我見學校LIST, 慈天收生都可以小一收5班, 我諗咁多人讀都唔差掛..
而基華同聖若瑟, 因係我HOME附近, 我都會列在選 ...

等我比d意見路過:
我係今年6月派小一媽咪,我本身在95區內派了13志願,我便轉了去45區內的學校叩門,因我住西貢兩邊車程出45區方便D。
其實除嘉諾撒、錦泰比較叩門難d,其它的小學您對自己有信心係唔難!
其它都有收,結果我選了嘉諾撒。

請問你叩門嘉諾撒(新蒲崗)時,會點樣面試?要預備啲咩??

原來你囡囡和我囝囝都係細仔, 我囝囝係12月BB呀. 其實我心儀個間學校就係真鐸, 但我都知佢學位小和多人爭, 所以未敢寄以厚望 (只得15分), 但對其他學校的認識又唔多, 都唔知點簡. 係呢, 你心儀邊間學校呀?

原帖由 pyemily 於 09-8-10 13:21 發表

而基華同聖若瑟, 因係我HOME附近, 我都會列在選 ...

醒目開學勳章

原帖由 mimicheng 於 09-8-10 23:45 發表

等我比d意見路過:
我係今年6月派小一媽咪,我本身在95區內派了13志願,我便轉了去45區內的學校叩門,因我住西貢兩邊車程出45區方便D。
其實除嘉諾撒、錦泰比較叩門難d,其它的小學您對自己有信心係唔難!
其它都有收,結果我選了嘉 ...

咁多人爭入嘉諾撒你都叩門成功, 真係好嘢. 有冇秘訣可以分享下 ?? 唔該.

原帖由 rolandbb 於 09-8-12 16:09 發表

咁多人爭入嘉諾撒你都叩門成功, 真係好嘢. 有冇秘訣可以分享下 ?? 唔該.

我嗰仔K1巳經跟我做義工,我覺得係義工服務。

原帖由 Happy233 於 09-8-12 14:29 發表
原來你囡囡和我囝囝都係細仔, 我囝囝係12月BB呀. 其實我心儀個間學校就係真鐸, 但我都知佢學位小和多人爭, 所以未敢寄以厚望 (只得15分), 但對其他學校的認識又唔多, 都唔知點簡. 係呢, 你心儀邊間學校呀?

...

真鐸學校環境一流,主流教學,祇係欠升中排位。叩門會問中英普數。

原帖由 小王子popo 於 09-8-12 08:19 發表
請問你叩門嘉諾撒(新蒲崗)時,會點樣面試?要預備啲咩??

1.先坐在小一課室會有考您的老師到課室門口叫您去面試,e嗰時候叫小朋友主動叫老師。
2.入到課室有2位老師先問家長問題。
3.小朋友係坐後大約5張桌後,叫小朋友可以畫圖畫或睇書,我嗰仔係畫圖畫。
4.問我問題都係d大路問題,對學校認識,小朋友安排讀書等。
5.問完我便叫小朋友坐上哩,係後面做d咩,叫去講番去圖畫內容,我嗰仔畫火車有電纜路(鬼)講得好清楚,因為去祗係識畫火車。
6.問小朋友大路嘢!星期日去邊,平時邊嗰照顧去。問去的時候我沒有出聲。
7.到完結的事候,老師會送小禮物比小朋友,一定要教去雙手接及講多謝!

我對真鐸都好有興趣.

我女兒今年9月入真鐸讀小一, 我們也是叩門的。
報考真鐸, 我想最重要的是誠意和家長的參與,如果自行、統一派位選此間為第一志願, 成功機會會較高。真鐸很重視家長對孩子的教導及協助孩子的學習, 在她的面試過程會問很多平日如何教導子女、認不認識子女性格的問題。

這所學校是有教無類, 而且有很多機會讓小孩子發揮潛能, 所以我很喜歡。

祝好運

回覆 15# mimicheng 的文章

多謝寶貴分享。
我以為要响自行階段及甲乙部階段都選該學校,咁先有誠意,先會收叩門位。
因為嘉諾撒有好多人簡。

如心儀學校在他區,叩門位可他區報考嗎??
如在自行階段及甲乙部都並無選擇某些學校,都可以去叩門嗎??  但是獲錄取的機會應該會很低。  有家長有經驗分享嗎?

回覆 11# Happy233 的文章

我心儀的小學係嘉諾撒.. 我都好希望我個囡入到... 因我仲有個仔仔, if 個女入到, 仔仔就唔使擔心... 而家都開始有壓力啦...

好羡慕你呀, 我想問你係唔係在自由分配學位時已簡真鐸, 統一派位第一志願亦簡佢, 最很就要叩門呀?叩門時要唔要準備profile呀? 你幾多分入咖? 佢會問小朋友甚麼問題呀? 唔好意思甘多問題.

原帖由 cwaisum 於 09-8-13 16:43 發表
我女兒今年9月入真鐸讀小一, 我們也是叩門的。
報考真鐸, 我想最重要的是誠意和家長的參與,如果自行、統一派位選此間為第一志願, 成功機會會較高。真鐸很重視家長對孩子的教導及協助孩子的學習, 在她的面試過程會問很 ...
‹ 上一主題|下一主題