用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 09-10 LK A.M. 同學會
樓主: BreMa
go

09-10 LK A.M. 同學會 [複製鏈接]

無計啦,搵食嘛
沛盈依家都係同我訓,想叫佢去番自己房又吾肯,尤其怕失寵 工人姐姐成為唯一受益人,一人獨佔一房

原帖由 MySweetBB 於 09-10-5 23:22 發表
沛盈媽咪,
原來您同老公都好夜放工, 我諗都係行業問題啦, 我以前做D工D時間都OK好多架, 只係啱啱唔做呢間D時間先無咁好, 我老公成日唔明點解我公司D人要做到咁夜, 我話係呀, 個個都係搵緊辛苦錢.  不過, 我都響呢間 ...

尋日頭條日報有個專欄講呢個問題, 下星期會再講應該點樣處理~

原帖由 bcwong 於 09-10-10 11:30 發表
無計啦,搵食嘛
沛盈依家都係同我訓,想叫佢去番自己房又吾肯,尤其怕失寵 工人姐姐成為唯一受益人,一人獨佔一房

多謝你既提議, 其實佢由細到大, 都唔俾佢食飯落地. 我都試過俾佢食1個鐘,未食完就收. 佢餐餐都係食2/3平時份量, 即半碗. 無俾零食佢. 無食晒連臨睡前既奶都無得飲. 成個星期後都係無改善. 最後我投降. 佢就算食好少都從來唔會話肚餓.

不過, 我都想試下'mystery food'希望對佢都可以ok啦. 但係唔係要佢自己食?

原帖由 MySweetBB 於 09-10-6 23:14 發表
我諗唯一既辦法係您要忍心, 佢唔食就算, 不過我都知好難做得到. 您囡囡係咪一邊食一邊四維行 ?   
薳然2歲幾時都係咁, 食成一個鐘, 因為係工人餵, 所以會就哂佢追住佢黎餵.  但我生妹妹時, 陪月姨姨見到話咁樣唔得會 ...

唔好客氣啦,大家都係一齊分享吓揍女經 <-- 我最鐘意架嘞。
其實您囡囡食半碗飯(唔連餸)都好OK喎, 薳然都係食半碗多D咋.  不過佢成日話肚餓, 唔知係咪少食多餐, 所以都可以咁大舊 ?!
不過SLIM有SLIM好,之前睇左D RESEARCH話瘦既小朋友係比較健康,無咁多病痛架,其實最緊要身體健康啦。

我話既MYSTERY FOOD都係一般比較健康既零食或生果 (麥餅, 提子乾, 南瓜子, 加鈣雪糕杯餅, 牛之初乳糖糖, 維他命C糖 ETC), 不過佢預先唔知係咩食物, &日日唔同,等佢有D神秘咁, 一路食一路估吓食完飯可以食咩.  可能薳然都鐘意玩吓 & 硬頸得黎都容易比我氹到 , 所以呢個玩意玩左近兩年, 都仲OK.  

原帖由 eugenie-mama 於 09-10-13 14:29 發表
多謝你既提議, 其實佢由細到大, 都唔俾佢食飯落地. 我都試過俾佢食1個鐘,未食完就收. 佢餐餐都係食2/3平時份量, 即半碗. 無俾零食佢. 無食晒連臨睡前既奶都無得飲. 成個星期後都係無改善. 最後我投降. 佢就算食好少 ...

MYSTERY FOOD 對我個女好似無用.

由細到大, 我都覺得需要付出先可得到既野佢寧願唔要. 究竟係佢性格還是佢擁有太多唔稀罕? 這種性格太唔好, 有無咩方法改變佢.

原帖由 MySweetBB 於 09-10-13 23:23 發表
唔好客氣啦,大家都係一齊分享吓揍女經 <-- 我最鐘意架嘞。
其實您囡囡食半碗飯(唔連餸)都好OK喎, 薳然都係食半碗多D咋.  不過佢成日話肚餓, 唔知係咪少食多餐, 所以都可以咁大舊 ?!
不過SLIM有SLIM好,之前睇左D RESEARCH話瘦既小朋友係 ...

LKA AM

薳然尋日話莊副校長話會有新老師, 因為胡老師下星期一唔返學, 我問胡老師去邊, 薳然話可能放假啦.

頭先放學薳然第一時間話我聽今日有新老師(梁老師), 下星期一胡老師就唔返學啦, 佢要照顧媽媽.  

胡老師對薳然相當唔錯, 我有D唔捨得佢添, 薳然話藍佩嘉同佢都好唔捨得胡老師.  希望新老師一樣咁好啦.

下...胡老師係放假定唔做啦?佢好好WOR....?我囡囡因為病左冇返一個星期,咁點算呀?

原帖由 MySweetBB 於 09-10-30 14:29 發表
LKA AM

薳然尋日話莊副校長話會有新老師, 因為胡老師下星期一唔返學, 我問胡老師去邊, 薳然話可能放假啦.

頭先放學薳然第一時間話我聽今日有新老師(梁老師), 下星期一胡老師就唔返學啦, 佢要照顧媽媽.  

胡老師對 ...

係唔做呀.
我尋日LATE AFTERNOON打比胡老師再CONFIRM & 同佢SAY GOODBYE & THANK YOU, 佢把聲音都好DOWN, 我真係好唔捨得佢呀 !  因為佢真係好好 <--- 我同阿囡都認為係.  

原帖由 Yiuyiubee 於 09-10-31 16:14 發表
下...胡老師係放假定唔做啦?佢好好WOR....?我囡囡因為病左冇返一個星期,咁點算呀?

真係好可惜!胡老師剛剛先同囡囡建立了感情,咁快就離開,囡囡就連同胡老師講再見亦沒有....唔知佢聽日返學時會點!

希望小朋友可以適應啦!

原帖由 MySweetBB 於 09-10-31 17:35 發表
係唔做呀.
我尋日LATE AFTERNOON打比胡老師再CONFIRM & 同佢SAY GOODBYE & THANK YOU, 佢把聲音都好DOWN, 我真係好唔捨得佢呀 !  因為佢真係好好  

您囡囡無咩事嗎?
我問薳然,佢話您囡囡好似無返三日學啦。

胡老師送左HIGHLIGHT PEN比小朋友.  
唔知有無留返支比您囡囡呢?  

薳然話新老師帶眼鏡, 瘦過我, 肥過胡老師.
我諗小朋友應該都會好易適應既, 呢方面我就唔擔心,
但就擔心新老師唔知會唔會好似胡老師咁去理解&欣賞我囡囡D咁特別既性格.  
胡老師話佢講比小朋友知佢下星期一(即明天)會唔返學時, 大多數同學都唔知發生咩事, 不過薳然問左胡老師好多問題, 問佢點解唔返學? 去邊度? 做咩事? 等等。 問問吓D同學就開始知知地胡老師講咩野.  

原帖由 Yiuyiubee 於 09-11-1 21:14 發表
真係好可惜!胡老師剛剛先同囡囡建立了感情,咁快就離開,囡囡就連同胡老師講再見亦沒有....唔知佢聽日返學時會點!

希望小朋友可以適應啦!

...

薳然媽媽,多謝關心啦!我囡囡上星期發燒,所以冇返學。

今日我都有帶亞囡返學,見到個新老師!不過個班主任好似係暫代的呀!唉...囡囡都未知胡老師走左...胡老師好鍚堯堯,我都唔知點同佢講!

不過招老師頭先同我講,話佢會同堯堯講下。希望囡囡可以適應啦!

原帖由 薳然媽媽 於 09-11-1 22:59 發表
您囡囡無咩事嗎?
我問薳然,佢話您囡囡好似無返三日學啦。

胡老師送左HIGHLIGHT PEN比小朋友.  
唔知有無留返支比您囡囡呢?  

薳然話新老師帶眼鏡, 瘦過我, 肥過胡老師.
我諗小朋友應該都會好易適應既, 呢方面我就唔 ...

Hello~大家好呀, 真係好耐都冇上黎啦..
薳然媽~~係呀,你帶咗MASK ,YUKI都認得你呀..
唔怪之得佢前排同我講過話見到薳然媽咪啦...

OH~SH最近LK老師都走了倆位, 聽完之後都唔係好開心,小朋友啱啱同班主任建立咗感情又突然~~哎!
希望LKC & LKA D同學仔快快適應到喇~~~

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-29 12:10 發表
YUKI媽咪,

您幫我地 吓YUKI啦, 今朝見到YUKI, 佢好乖& 正經咁企定定叫我地AUNTIES 早晨, 真係好抵讚.  我帶左口罩, 佢都認得我呀.  請您幫我同YUKI講薳然媽咪見到佢好開心呀. ...

希望啦!不過唔知我幾時才適應呢?

原帖由 Hollycircle 於 09-11-2 11:16 發表

OH~SH最近LK老師都走了倆位, 聽完之後都唔係好開心,小朋友啱啱同班主任建立咗感情又 ...

您囡囡今日有無講新老師點呀?  希望您囡囡都好快適應.
薳然今日話胡老師好, 新老師都好, 我諗轉老師對佢都唔係咁大影響.  不過, 原來梁老師都係暫代 , 遲D招老師放產假(招老師都係好好既老師, 佢好FAIR架, 我都好鐘意佢架), 又要轉老師, 真係轉都七彩 , 就算D小朋友適應力好, 轉老師轉得咁密, 都影響對小朋友既評估, 唔統一&唔準確.  

薳然今日話梁老師仲未知佢叫咩名, 不過招老師話比佢聽佢叫梁薳然, 梁老師先至知囉.  佢又話梁老師唔知點落去2/F & 3/F, 所以招老師帶佢地落.

我上個星期五多謝胡老師時講, 希望佢遲D可以再教返班小朋友, 佢話佢都想, 因為見到各位小朋友有好大進步.  原來胡老師對每位小朋友都咁好, 真的希望佢會可以再返黎.  

薳然一個月前同我講要寫張THANK YOU咭比胡老師, 我響兩個星期前幫佢買左張書籤仔, 佢寫左啦, 好彩都算有D野多謝吓&給胡老師一個留念.  薳然都算洞悉天機 & 証明胡老師真係好好, 令到一個小朋友會主動提出寫THANK YOU CARD多謝佢既教導.  因為我曾經聽過D家長話胡老師有閙小朋友, 我問過薳然, 胡老師有無閙佢OR 其他小朋友, 薳然話無, 胡老師只係想教好D小朋友, 想佢地乖D, 薳然會咁樣講, 我真係好感動 .

原帖由 Yiuyiubee 於 09-11-2 10:55 發表
薳然媽媽,多謝關心啦!我囡囡上星期發燒,所以冇返學。

今日我都有帶亞囡返學,見到個新老師!不過個班主任好似係暫代的呀!唉...囡囡都未知胡老師走左...胡老師好鍚堯堯,我都唔知點同佢講!

不過招老師頭先同我講,話佢會 ...

YUKI媽咪,
您係咪好忙呀?  真係小左上來喎.
YUKI好乖乖, 大個左好多呀, 又淡定.
希望今次係SH今個年度最後一次轉老師, 否則真係搵著D小朋友黎搞.  

原帖由 Hollycircle 於 09-11-2 11:16 發表

OH~SH最近LK老師都走了倆位, 聽完之後都唔係好開心,小朋友啱啱同班主任建立咗感情又 ...

堯堯昨晚同我講,佢話胡老師冇返學係屋企,我問佢點解。佢話胡老師爸爸好老,媽媽又病左,所以佢要留係屋企。跟住我問佢新老師叫咩名,佢就話梁老師,我問佢梁老師好人嗎,佢都答我話好。

我重同堯堯講而家招老師肚入面有個BB,我叫佢唔好係課室度走來走去,佢好好笑問我可唔可以點下個BB?我就叫佢返學校問下招老師。

小朋友好善忙,我相信暫時對佢地好似影響不大。

其實係短短2個月內,我同胡老師都傾過幾個電話,我覺得佢唔會罵小朋友,同埋我好欣賞佢教小朋友既方法。好似堯堯咁,試過上堂唔專心,佢就會用小朋友的語氣同囡囡講...『我好唔開心呀,因為你上堂都唔專心。』真係好WORK,最近幾次手冊上,胡老師都在上課時留心比左星星堯堯。

希望胡老師媽媽早日康!

原帖由 薳然媽媽 於 09-11-2 22:42 發表
您囡囡今日有無講新老師點呀?  希望您囡囡都好快適應.
薳然今日話胡老師好, 新老師都好, 我諗轉老師對佢都唔係咁大影響.  不過, 原來梁老師都係暫代 , 遲D招老師放產假(招老師都係好好既老師, 佢好FAIR架 ...

堯堯都適應到真係好啦.  
今日返學諗住落去見吓新老師, 點知見到羅老師, 羅老師話佢會暫代. 阿囡個書包今日有張紙條仔寫學校仲揾緊老師替胡老師, 我個心諗唔通梁老師暫代幾日又唔做.  但剛才阿囡話梁老師今日落左去做D野, 所以遲左上班房, 梁老師仲有返學.  我自己諗會唔會係梁老師係新人又或者招老師懷孕, 所以搵羅老師幫多D, 咁都好, 起碼有個熟悉既老師睇住小朋友, 又唔駛招老師咁辛苦.  
真係最希望胡老師遲D再返來教佢地.
您囡囡個名同另一個同學仔既名差唔多, 阿囡本來以為一樣架, 最近睇I-PARENT佢見到兩個英文串字, 就同我講: 原來兩個同學個名係唔同架, 一個L音, 一個N音, 樂 同 諾, 諾即係嘉諾撤個諾囉.  您地都好有緣, 兩年都同一班 .

胡老師每次都係有比阿囡幾粒星星, 不過聽講隔離班班主任仲DETAIL, 註解埋事件架.

原帖由 Yiuyiubee 於 09-11-3 08:17 發表
堯堯昨晚同我講,佢話胡老師冇返學係屋企,我問佢點解。佢話胡老師爸爸好老,媽媽又病左,所以佢要留係屋企。跟住我問佢新老師叫咩名,佢就話梁老師,我問佢梁老師好人嗎,佢都答我話好。

我重同堯堯講而家招老師肚入面有個BB,我叫 ...

係呀,薳然媽..因為冇上開就自然少上黎,同埋見以家呢度熱鬧番好多..咪上黎交流吓law..

係呢薳然以家返緊基督小幼苗呀, 係咪好開心呢?
yuki就返緊小童軍, 原來小童軍有好多ex-ncd同學仔架,見佢地堆埋一堆真係好開心...(好似返番以前nc 咁)

原帖由 薳然媽媽 於 09-11-2 22:48 發表
YUKI媽咪,
您係咪好忙呀?  真係小左上來喎.
YUKI好乖乖, 大個左好多呀, 又淡定.
希望今次係SH今個年度最後一次轉老師, 否則真係搵著D小朋友黎搞.  

...

我囡囡都係小童軍, 佢話小童軍只有1個男仔.

全級十幾個男仔, 只有1人個做小童軍. 我都好驚訝? 係唔係男仔都要抽籤, 無得優先?

係呀, 只得一個男仔?我又無留意喎!
等下次湊呀女時八吓先...
不過yuki就有提及過佢地嗰班有個男同學係小童軍..

原帖由 eugenie-mama 於 09-11-5 20:22 發表
我囡囡都係小童軍, 佢話小童軍只有1個男仔.

全級十幾個男仔, 只有1人個做小童軍. 我都好驚訝? 係唔係男仔都要抽籤, 無得優先?
‹ 上一主題|下一主題