用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 09-10 LK A.M. 同學會
樓主: BreMa
go

09-10 LK A.M. 同學會 [複製鏈接]

Hello, every LK am parents. My girl is 衍柔, from NCC to LKD. She was cry in the first 2 days when she started LK, but now, she is OK!
For activities, other than from school, do you join any outsides classes? Any courses are recommended?

Hello, BreMa!  we met in Aliysa's birthday party before but probably you forgot    um... do you remember that a man carried a baby girl in the parents' day?  I'm the mother of that baby girl (i sat opposite to you)   
Ying Ying also likes Ms Wu.   so nice

原帖由 BreMa 於 09-9-5 08:55 發表
Hello 早晨大家好! Nice to meet you all here!

Bcwong: Yes, 我囡囡係思言! Hope your daughter is enjoying LK life. Mine said she likes Ms Wu just as much as Ms Chu from NCC.:loveliness:

Hello W ...

Hi Joyce!

In case Katherine can join the group, I'll let my maid to pick up Katherine and then take taxi to get home, if my parents are not available on that day. i think it's safer for my baby, Katherine and my maid.  you can also consider this arrangement

原帖由 joycemickey 於 09-9-5 10:56 發表
Hello All Mum & Dad,

大家好呀! 囡囡苗苗由 NCB am上LKC am. 我都想俾佢參加小蜜蜂..但要自己接放學..真係有d 困難.

Hi, 大家好! eugenie由NCC升上LKB. 暑假放任了咁耐, 返學後開始乖啲. 希望越來越好啦.

Yuen Yin Mame,
When do they need to wear the traditional Chinese clothings ah?   Sophe has not been going to school for 1+ weeks already la..so I'm quite "bui" now...  
Thanks~~
Sophe mame

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-9 23:52 發表
悅忞媽咪,
可能LKD 媽咪少D上BK呀.
之前CHAT開NCD 媽咪, 有頗多去左LKC呀.
我見無熟人, 都少上來呀.

DEAR ALL,
提提大家, 要幫囡囡預備中國服呀, 黎緊生日會要著呀.
今日幫阿囡試返舊年O個套, 佢太快高長大啦, 去年 ...

All,
My daughter, Sophelia, was promoted from NCD to LKB a.m....Hello~~

I'm finally back to BK la..haha..too addicted to Facebook u know...please leave messages here more frequently la... : )

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-9 23:52 發表
悅忞媽咪,
可能LKD 媽咪少D上BK呀.
之前CHAT開NCD 媽咪, 有頗多去左LKC呀.
我見無熟人, 都少上來呀.

DEAR ALL,
提提大家, 要幫囡囡預備中國服呀, 黎緊生日會要著呀.
今日幫阿囡試返舊年O個套, 佢太快高長大啦, 去年 ...

原帖由 bobodog 於 09-9-16 00:48 發表
When do they need to wear the traditional Chinese clothings ah?   Sophe has not been going to school for 1+ weeks already la..so I'm quite "bui" now...  
Thanks~~
Sophe mame

SOPHE MAME

NEXT FRI, 係 BIRTHDAY PARTY 呀,  學校 張 CALENDER 寫咗,

& 親子蜜語都有 當日就是 中國服 呢

快D 去睇啦

Alisya 之前隔離嗰個小朋友可能係eugenie, 囡囡話佢成日同Alisya 傾計所以俾老師調開坐.  

原帖由 winwin413 於 09-9-3 23:46 發表
好似係同隔離個小朋友玩到不受控制 & 成日傾計囉!

小蜜蜂抽唔到,入了小童軍, 你地呢?

SOPHE MAMA,

As 梓瑤媽咪 said, 生日會呀, 每學年第一個生日會配合國慶主題, 要中國服呀.  SARAH MAMA 都話左我聽SOPHELIA會暫時唔返學住呀, 係呀, 小心D好呀, 況且都係開學初期.

您地最近如何呀 ?  阿囡開學後我開始做FTM 呀, 薳然好好好開心, 成日見到朋友就話比人聽"我媽咪已後唔駛返工啦", 情緒好左好多, 生性左好多.  但我仲要D時間去執執妹妹D皮氣.  我&老公見到阿囡開心快樂左, 都覺得好值得, 多左時間見到D囡, 又見到佢地有好既改變, 自己都好感動 .

(我係薳然媽媽, 我改左用舊ACCOUNT上來, 依家BK好多人搞事, 為左保護阿囡, 費事咁揚用阿囡個名做USERNAME)

原帖由 bobodog 於 09-9-16 00:52 發表
All,
My daughter, Sophelia, was promoted from NCD to LKB a.m....Hello~~

I'm finally back to BK la..haha..too addicted to Facebook u know...please leave messages here more frequently la ...

我阿囡都抽唔到小蜜蜂, 猛問老師&我點解佢抽唔到, 後來佢自己揀報基督小幼苗.  

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-16 11:44 發表

小蜜蜂好多人join,我囡囡就入左交通安全隊!

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-16 11:44 發表

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 11:58 發表
我阿囡都抽唔到小蜜蜂, 猛問老師&我點解佢抽唔到, 後來佢自己揀報基督小幼苗.  

我都係收唔到妳 pm ....

咁妳呢次做 ftm 都 好值得呀
妳講開細女, 我都要搞細女d 專注力呀 ....

係呢, 妳有無 msn ka, 妳 add 我 啦 ...

唔知點解都係PM完之後出亂碼,今晚阿囡瞓左,我打比您啦。

原帖由 kiteli 於 09-9-16 13:46 發表

我都係收唔到妳 pm ....

咁妳呢次做 ftm 都 好值得呀
妳講開細女, 我都要搞細女d 專注力呀 ....

係呢, 妳有無 msn ka, 妳 add 我 啦 ...

Aliysa 都係入咗小童軍!

原帖由 winwin413 於 09-9-16 23:23 發表

我女女都係 join 了 小童軍 ....

知道Aliysa都係小童軍, eugenie好開心

聽講今年既小蜜蜂, uk會直升. 唔知其他制服隊伍係唔係

原帖由 winwin413 於 09-9-16 23:23 發表

薳然媽媽,

好替你開心,小朋友其實真係好想爸爸媽媽陪自己多D架

我亞女都入唔到小蜜蜂,沛盈有D吾開心,猛問點解
佢依家入左交通安全隊,希望佢可以投入,識多D新朋友啦

沛盈媽咪,
多謝您呀 !  您都係FTM ?  大家CHAT多D呀.
我都想阿囡入交通安全隊架, 因為D制服好似都幾靚, 但唔知點解阿囡斷言話唔參加, 不過就問我基督小幼苗係咩, 我話係聽耶穌大哥哥既故事&唱歌仔, 佢就話要參加啦.  我都想佢接觸多D天主教&聖經道理, 因為佢比較感性, 有宗教信仰對佢心靈有正面幫助.

係呀, 小朋友係想父母無時無刻陪住佢地.  幾個月之前我同佢輕輕提過話或會唔做野(當時未決好), 會接每日送佢上學&興趣班, 跟住佢耐唔時就話好想我送佢去興趣班, 有次我老公問佢, 點解唔想姐姐送佢去興趣班呀, 佢話: 因為我覺得姐姐好老呀.  加埋D語氣, 真係笑C我地.

阿囡依家都有曳架, 不過以前曳, 工人唔會理, 依家我可以即時指正佢, 又因為依家我日夜對住佢, 唔會好似以前咁, 乖又有禮物, 唔乖又有禮物, 我知貼紙獎勵計劃係好WORK, 但以前執行唔到, 依家都幾好玩, 阿囡成日問我: 我有無好行為呀, 有無貼紙呀.  佢無扭我買咁多野啦, 因為我荷包無水 .

原帖由 bcwong 於 09-9-17 22:28 發表
薳然媽媽,

好替你開心,小朋友其實真係好想爸爸媽媽陪自己多D架

我亞女都入唔到小蜜蜂,沛盈有D吾開心,猛問點解
佢依家入左交通安全隊,希望佢可以投入,識多D新朋友啦 ...

Hello~~大家好呀, 好耐都冇上到黎...
yuki 由 NCD升咗LKB 呀~~
同埋佢都入咗小童軍呀...不過都係我自己會係luch hr時佢湊佢lor..(我諗到時我都會好趕吓!)

薳然媽真係替薳然同埋妹妹開心, 你可以全職貼心咁take care佢地.....
‹ 上一主題|下一主題