用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 曲曲 於 09-9-7 15:47 發表
個人意見
救世軍韋理 > 培僑 > 崇真

唔該曲曲.
點解阿女唔跟阿哥入返柴米啫, 唔使煩.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

係咪就咁print出黎,帶埋去就得呀,重有係帶唔帶埋小朋友去好呀?

原帖由 kikiboy 於 09-9-2 09:27 發表

記得帶埋封信呀.

http://www.skhcwsms.edu.hk/news/pl20090912_15.pdf

Yes, print the letter and go . They will give you a chop on the letter. If you need to knock the door (3rd round), which shows your faithful to this school.

Parents day, of course, no children.

原帖由 fennieng 於 09-9-7 23:03 發表
係咪就咁print出黎,帶埋去就得呀,重有係帶唔帶埋小朋友去好呀?

原帖由 fennieng 於 09-9-7 23:03 發表

上年我見到都有好多家長帶小朋友去, 不過就要安靜陪大人一起坐, 冇其他安排.

1615間學校, 有冇人可以統計吓呀?

A. 小班教學:
B. 活動教學:
C. 按成績分班(設精英班):

1. 柴灣信愛學校
2. 天主教明德學校
3. 培僑小學
4. 聖公會柴灣聖米迦勒小學
5. 救世軍韋理夫人紀念學校
6. 慈幼學校
7. 筲箕灣官立小學
8. 筲箕灣崇真學校
9. 聖馬可小學
10. 勵志會梁李秀娛紀念小學
11. 香港中國婦女會丘佐榮學校
12. 救世軍中原慈善基金學校
13. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
14. 中華基督教會基灣小學
15. 愛秩序灣官立小學

曲曲,

您好, 我都想問點解您仲諗其他學校, 而唔比囝囝讀柴米呢 ?
我有兩個囝, 所以第一次報小一好緊張呀! 依家打算第一輪博誇區-軒官小(下午), 但8 倒D 消息, 唔知您點睇呢 ?

1) 知唔知係咪每年都有唔少st.jose 小五生插班入軒小
      因為st.jose中學唔會收晒自己d小學生, 好多媽咪搵定後門
     小五就轉過去, 升中就自然係呢d比起軒小原本超班一大           st.jose仔入晒queens kings ?
2) 軒小係一間好學校, 我都係月尾要交表, 但我都係誇區, 今年上下午都已經係小班(25人), 似乎冇咁多額叩門, 依家好矛盾, 唔知博唔博誇區 ?

其實軒官一到 P3 升 P4, 就四方八面精英狂插, 不用擔心那麼多, 就箅軒官本身學生, 很多來自有很大期望的父母, 不會放鬆小朋友的.

曲曲,

我屬14網, 都有好多大熱的小學, 其中一間是北官. 但我心儀是軒小, 既然1st round 唔計跨區, 而這兩間也是大熱, 跨區選校博唔博得過???
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

軒小, 睇吓你有幾多分, 15-20以上, 才可以抽。
北官(英皇道), 都係15以上抽, 但北官(雲景道)10分都OK, 到時叩門都得.
我覺得軒小搏吓好。

原帖由 paltiBB 於 09-9-9 10:16 發表
曲曲,

我屬14網, 都有好多大熱的小學, 其中一間是北官. 但我心儀是軒小, 既然1st round 唔計跨區, 而這兩間也是大熱, 跨區選校博唔博得過???

原帖由 曲曲 於 09-9-9 12:29 發表
我揀咗救世軍韋理,所以到大抽獎時我會將呢間學校放第三/四.

曲曲,
救世軍韋理第三/四都有機會?

醒目開學勳章

AGREE....仲有以中籤率計, 北官會好d, 因軒官已行小班, 而且佢唔只係地區名校, 好多人都會跨區入表, 尤其軒上!!! 已上純粹個人意見, 只可作參考!!!

原帖由 JustinJustin 於 09-9-9 11:54 發表
軒小, 睇吓你有幾多分, 15-20以上, 才可以抽。
北官(英皇道), 都係15以上抽, 但北官(雲景道)10分都OK, 到時叩門都得.
我覺得軒小搏吓好。

升小一「封頂」

小班教學下的小一學位「封頂」措施
在官津小學推行小班教學的同時,教育局於2009新學年實行學位「封頂」措施,小一每班最多只能收多10%的學生,即是在沒有小一生要留班的情況下,25人一班的小一,可以收多2人〔共 27人一班〕;30人一班的小一,可以收多3人〔共33人一班〕.
該措施是用來平衡區內學校的人數,避免部份小學開不到班,但它令今年的叩門情況更為緊張,所以要準備叩門的家長要有心理準備了!

醒目開學勳章

由於救世軍韋理夫人都係心目中好多人的首次選,大抽獎時放三/四選有點進取, 保守之計應d放第2, 而3rd 志願應放較次熱那些吧!!!

原帖由 kikiboy 於 09-9-9 13:05 發表

曲曲,
救世軍韋理第三/四都有機會?

臻媽,

請問您會點揀16網呢 ?
乙1
乙2
乙3

請指教, 謝謝 !

軒小雖然好,但不合有濕疹或者哮喘的小朋友,
始終軒尼斯道,空氣差,我囝囝就唔掂啦。

原帖由 臻媽 於 09-9-9 13:12 發表
AGREE....仲有以中籤率計, 北官會好d, 因軒官已行小班, 而且佢唔只係地區名校, 好多人都會跨區入表, 尤其軒上!!! 已上純粹個人意見, 只可作參考!!!

醒目開學勳章

我不敢胡亂俾意見, 此終每個人搵心儀學校的目標都有所不同, 我只可以我所知去你推斷一下你的選擇是進取定係保守型吧!!!不如你講下你心儀邊幾間??? 睇下可唔可以幫下你分析一下....另見你無提及甲部, 你甲一唔會選net16??? 會選跨區??? 因net 16有d學校要自行選佢, 甲一&乙一都係選佢先有機會叩門成功, 否則雖然會俾機會interview, 但唔中多, 除非小朋友非常非常標青!!!

原帖由 katiebbmama 於 09-9-9 13:19 發表
臻媽,

請問您會點揀16網呢 ?
乙1
乙2
乙3

請指教, 謝謝 !

原帖由 臻媽 於 09-9-9 13:17 發表
由於救世軍韋理夫人都係心目中好多人的首次選,大抽獎時放三/四選有點進取, 保守之計應d放第2, 而3rd 志願應放較次熱那些吧!!!

救世軍韋理夫人如果放第一係咪都算好穩陣呀?係傳統教學, 對嗎?

‹ 上一主題|下一主題