用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
go

16網小一選校 (2010-2011)

醒目開學勳章

1) 請問小西灣屬於边一個校網?
2) 呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
pls help.

Net 16, me too.
我9月要揀了, 你呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

tks. 我囡囡9月 k3, 又係9月要選校, 所以而家開始留意有咩學校好. 你有什麼好提議嗎?

原帖由 kikiboy 於 09-7-16 13:05 發表
Net 16, me too.
我9月要揀了, 你呢?

是16綱!
我仔仔今年派了第二志願明德學校!都是我心水, 因本身不是太喜歡培橋!又吾想仔仔去太遠!柴米太多人又派吾到!所以你們要想清楚!

原帖由 TSEHANG 於 09-7-24 11:29 發表
是16綱!
我仔仔今年派了第二志願明德學校!都是我心水, 因本身不是太喜歡培橋!又吾想仔仔去太遠!柴米太多人又派吾到!所以你們要想清楚!

太多人爭真係好賭運氣, 真係要用"賭"字來形容.
點解唔中意培僑呀?  你將明德放係第幾志願呀?

醒目開學勳章

我係NET14, 如我係NET16, 我都好想將培橋放1ST CHOICE, 因我好欣賞校長同教職員的教學態度及以學生為本的精神, 我成日覺得校長給我鮮魚行校長的感覺, 對學生好關愛, 事事親力親為!!!

原帖由 TSEHANG 於 09-7-24 11:29 發表
是16綱!

醒目開學勳章

你哋會唔會考定直資做back-up呀? 有心水嗎?

原帖由 kkll 於 09-7-24 19:39 發表
你哋會唔會考定直資做back-up呀? 有心水嗎?

考直資做back-up作用唔大, 一係自行派位就中, 如果唔中除非你放棄大抽獎.

原帖由 臻媽 於 09-7-24 17:55 發表
我係NET14, 如我係NET16, 我都好想將培橋放1ST CHOICE, 因我好欣賞校長同教職員的教學態度及以學生為本的精神, 我成日覺得校長給我鮮魚行校長的感覺, 對學生好關愛, 事事親力親為!!!

...

培僑都好受歡迎o架.
其實你都可以博吓嘅.

醒目開學勳章 王國長老

如果直資早出offer的話, 連自行派位都唔會有份架
遊戲就係咁玩, 想靠實力, 唯有自己去考(即要俾學費), 如果想靠政府派位, 一係有分, 一係靠搏
原帖由 kikiboy 於 09-7-24 11:51 PM 發表
考直資做back-up作用唔大, 一係自行派位就中, 如果唔中除非你放棄大抽獎.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-26 20:27 發表
如果直資早出offer的話, 連自行派位都唔會有份架
遊戲就係咁玩, 想靠實力, 唯有自己去考(即要俾學費), 如果想靠政府派位, 一係有分, 一係靠搏

我咪就係要靠搏嗰類 law, 唉......

醒目開學勳章 王國長老

我大女得15分, 搏左第一輪, 當然無份.........其實一早預左係咁, 所以決定考直資, 起碼可以自己控制下結果(超級名校都係陪下跑, 搏爆冷姐, 一般私校直資仲有份玩下既)
而家女女入左直資了(港大同學會), 輪到細路仲弊! 得適齡10分, 直資又唔一定收(機會大d咁解啦), 我住12網, 細佬好明顯唔岩傳統教學, 咩st jo華仁全部唔駛唸, 我就寧願自己係16網, 起碼心水有培僑柴米..........
原帖由 kikiboy 於 09-7-26 09:54 PM 發表
我咪就係要靠搏嗰類 law, 唉......

簽名被屏蔽

我家在小西灣,我放明德在第2位,我放培僑在第5位以上,因仔仔有個同學仔的媽媽大仔都是培僑, 佢說可能老師太年青,好多女老師都會放10個月生仔的假期,好影響教學進度!但小朋友真是好開心, 因功課同讀書壓力都沒有!現在大仔升中三,真是追得好辛苦!我在註冊當天聽到好多小朋友去培僑叩門,都成功!

原帖由 kikiboy 於 09-7-24 17:33 發表

太多人爭真係好賭運氣, 真係要用"賭"字來形容.
點解唔中意培僑呀?  你將明德放係第幾志願呀?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-27 10:51 發表
我大女得15分, 搏左第一輪, 當然無份.........其實一早預左係咁, 所以決定考直資, 起碼可以自己控制下結果(超級名校都係陪下跑, 搏爆冷姐, 一般私校直資仲有份玩下既)
而家女女入左直資了(港大同學會), 輪到細路仲弊 ...

你個仔10? 係咪因為有個家姐又冇宗教分? 我個仔得15, 柴米好多人話好, 但我個仔需要ST, 柴米我一來擔心呢方面嘅問題, 二來擔心唔够人哋爭, 三來叩門更加冇信心.

原帖由 TSEHANG 於 09-7-27 11:54 發表
我家在小西灣,我放明德在第2位,我放培僑在第5位以上,因仔仔有個同學仔的媽媽大仔都是培僑, 佢說可能老師太年青,好多女老師都會放10個月生仔的假期,好影響教學進度!但小朋友真是好開心, 因功課同讀書壓力都沒有!現在 ...

多謝分享, 可以知道多D關於培僑.
P..S. 仔仔讀邊間中學呀? 培僑升中成績點樣呀?

樓主, 可唔可以喺標題度注明16網, 等多D家長入來討論呀?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

我仔都需要st wor! 不過而家進度都滿意, 唔太需要擔心啦
不過佢專注力就真係唔夠, 所以我話傳統學校唔arm佢(佢學習能力ok的, 不過需要多d關愛同埋包容, 一味靠谷靠罰果d學校, 俾佢抽到我都要唔起)
係呀, 無宗教分無大仔分, only適齡十大分! 聽講柴米同培僑比較包容d(放產假係小事, 最緊要學校大方向同自己配合, 呢樣好緊要)
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 11:56 AM 發表
你個仔10分? 係咪因為有個家姐又冇宗教分? 我個仔得15分, 柴米好多人話好, 但我個仔需要ST, 柴米我一來擔心呢方面嘅問題, 二來擔心唔够人哋爭, 三來叩門更加冇信心. ...