用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:06 發表
心裡有個大概啦!
不過聽過有d學校, 為左要學生升中派得"理想", 就會力勸d家長揀有把握既學校, 寧願間學校無咁好, 最緊要表面上好多學生"入到第一志願"

又聽過有學校, 為左要呈分試個result好睇, 除左勁補課 ...

真係好恐怖好得人驚喎.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:21 發表
註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚

對於直資/私校我有三個疑問:
1.   直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢?
2.   現階段唔報直資, 大抽獎唔理想先至去直資學校叩門, 結果又會點樣呢?
3. 唔打算讀私校/直資, 有冇必要報名面試攞吓經驗呢?

醒目開學勳章

多謝提醒, 咁通常係抽獎公佈先, 定係直資知道結果先架?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:21 發表
註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚

醒目開學勳章 王國長老

一間間, 多數係直資收左先, 少部分係自行分配(即計分唔係抽獎呀)後至公佈結果
注意: 如果自行收左, 註冊直資時亦會取消自行學位
原帖由 kkll 於 09-7-28 11:35 AM 發表
多謝提醒, 咁通常係抽獎公佈先, 定係直資知道結果先架?

醒目開學勳章 王國長老

1.   
直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢? 如果間直資多人報, 佢唔會俾機會你再返去叩門 (聽過有人考到將軍澳播道無要, 大抽獎後無得叩門)
2.   現階段唔報直資, 大抽獎唔理想先至去直資學校叩門, 結果又會點樣呢? 都係depends on學校多唔多人爭, 多人考果d, 本身都一大條waitlist, 唔會有位俾人叩門, 如果講港大同學會, 100%唔得, 漢華可能有機會
3. 唔打算讀私校/直資, 有冇必要報名面試攞吓經驗呢? 要俾報名費架wor! 你唔介意咪得lor! 其實真的, 考小一可以真正assess到小朋友長處短處, 算係另一得著啦

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 12:08 發表
1.   直資收咗, 因為唔想放棄大抽獎就放棄直資, 而到大抽獎時又派得唔理想, 又返返去直資叩門, 有冇人會咁樣嘅呢? 咁有冇機會得呢? 如果間直資多人報, 佢唔會俾機會你再返去叩門 (聽過有 ...

我都知港大同學會多人爭架啦, 漢華稍為遜色, 上年我都聽有人講到 last minute 叩門收咗, 可能有人放返d位出來.

見你咁樣分析, 我覺得又多一重惆悵.

醒目開學勳章 王國長老

其實有時d學校, 去到最後仲有位, 都唔代表一定唔好
中半山st clare's都係年年有叩門位, 其實唔差架, 不過可能區內太多好學校了
漢華都係我target之一呀! 我自己去過簡介會, 感覺幾好, 聽d人講(你知我女學校都好多人住柴灣)老師幾關愛
係"左"d姐! 又有人分析, 好wor, 後台夠勁, 親中又對未來發展有利(係咪唸得太遠)
原帖由 kikiboy 於 09-7-28 01:57 PM 發表
我都知港大同學會多人爭架啦, 漢華稍為遜色, 上年我都聽有人講到 last minute 叩門收咗, 可能有人放返d位出來.
你咁樣分析, 我覺得又多一重惆悵.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 15:45 發表
其實有時d學校, 去到最後仲有位, 都唔代表一定唔好
中半山st clare's都係年年有叩門位, 其實唔差架, 不過可能區內太多好學校了
漢華都係我target之一呀! 我自己去過簡介會, 感覺幾好, 聽d人講(你知我女學校都好多人 ...

培僑都好"左", 其實"左"問題大唔大呀? 會唔會有D黑暗或者有時唔公平對待呢?

講開又講, 有冇人留意小西灣邨入面有間東華三院小學冇咗嘅, 係咪刹咗校呀? (富欣巴士站對面)

應該係呀,佢而家都已經無一年級

原帖由 kikiboy 於 09-7-29 09:35 發表
講開又講, 有冇人留意小西灣邨入面有間東華三院小學冇咗嘅, 係咪刹咗校呀? (富欣巴士站對面)

小西灣及柴灣都好多面臨殺學, 所以大家看清楚!
好似信愛都好大基會

原帖由 fennieng 於 09-7-29 10:37 發表
應該係呀,佢而家都已經無一年級

信愛都要殺,唔係掛

原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 13:46 發表
好似信愛都好大基會

醒目開學勳章 王國長老

上左小學概覽8下, 見到d驚人數字:

信愛
小一班數 : 2學生人數 : 47

海星 (應該closing)
小一班數 : 0學生人數 : 0

聖馬可
小一班數 : 1學生人數 : 16

李志雄
小一班數 : 1學生人數 : 27

馮耀卿夫人 (應該closing)
小一班數 : 0學生人數 : 0

救世軍中原
小一班數 : 1學生人數 : 34

有時間自己去睇睇:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 01:46 PM 發表
好似信愛都好大基會

原帖由 TSEHANG 於 09-7-29 13:46 發表
好似信愛都好大基會

聖馬可都好大機會殺校.

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 14:58 發表

上年我心急去柴米聽咗一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅 “你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢 ...

佢無話大把人排隊,唔憂無學生,咪算執到囉.......有一年佢好似同家長咁講,我對佢無乜好感

醒目開學勳章

請問筲箕灣官立小學ok嗎? 16校網可以選筲箕灣/西灣河的學校嗎?

原帖由 Sindy 於 09-7-30 09:39 發表

佢無話大把人排隊,唔憂無學生,咪算執到囉.......有一年佢好似同家長咁講,我對佢無乜好感

態度係好 “hiu” , 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校.

原帖由 kikiboy 於 09-7-30 10:22 發表

態度係好 “hiu” 張, 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校. ...

吳耀漢都話佢接手搞間蝕本既髮廊,第一件事就係要加價,等人知佢'經貴',咪大把人爭囉

原帖由 kkll 於 09-7-30 10:14 發表
請問筲箕灣官立小學ok嗎? 16校網可以選筲箕灣/西灣河的學校嗎?

Net 16 包括筲箕灣/西灣河/柴灣/小西灣/杏花的學校, 你可以上小學概覽網址看看, 不過要留意, d學校09-10年係冇一年級嘅喎.
‹ 上一主題|下一主題