用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

Hi rowdwong, 多謝你的分享 !! 你個女都幾勁wor, 想請問係唔係要全級考到頭50名內中一派英中會機會大d呢, i mean在丘佐榮 ??
另外, 想請教下你女女的小五,小六學校生活概況是怎樣呢 ? 我覺得如果是在職媽咪對小朋友的支援是好有限的, 要靠工人姐姐或老人家在功課上的幫助會好少, 又要好靠個小朋友本身的定力(因為香港地引誘太多), 你可以分享下嗎 ??
我都有個大女在丘佐榮讀緊小三, 因為仲有細仔跟住, 所以今年都要去睇下d學校, 其實丘佐榮都幾ok, 但仍想諗下基灣(舊).  好高興在這裡認識你 ~~  cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

有冇救世軍韋理夫人紀念學校家長呀? 或者有冇人認識或了解呢間學校呀? 請問呢間點樣呀? 老師友善有愛心嗎? 程度深唔深呀? 小朋友讀得愉快嗎?
唔該分享吓!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 cincin 於 09-9-12 09:16 發表
Hi rowdywong, 多謝你的分享 !! 你個女都幾勁wor, 想請問係唔係要全級考到頭50名內中一派英中會機會大d呢, i mean在丘佐榮 ??
另外, 想請教下你女女的小五,小六學校生活概況是怎樣呢 ? 我覺得如果是在職媽咪對小朋友 ...

基本上全級考80名內中一派英中或中中民生會機會大d全級考30名內中一派婦女會機會很大(自行計),我很欣賞丘佐榮小學校長和各小六班主任在升中選校上的幫助,除了開了兩次家長會和兩次家長個別會面外,還有來電提供資料。
平時衹要做好功課和預備好默書,我多利用星期六下午時間幫她複習過去一週所學和做課外練習,衹要有恆心按大家時間表做,成績自然進步。目標係Keep 住考全級頭60名,全班頭10名。
基灣()都吾錯,但論當今形勢,我覺得小朋友讀丘佐榮會開心啲,嘅然妳大女在丘佐榮讀緊小三,妳都應該知丘佐榮校舍又新又大,活動空間又多,程度要求亦中上
當然論升中派位一定是基灣(愛蝶灣)最好,但選此校亦有難度,1)多家長選擇,機會自然低。2)程度較深,非一般小一小朋友應付得來,大家一定要有心理準備。聽聞一些小一生讀了半個學期,便自動退學了。

原帖由 曲曲 於 09-9-12 18:27 發表
kikiboy,

聽講救世軍都幾多功課

我仔讀柴米暫時功課都OK, 唔太多. 相對我表弟讀慈幼, 每日有7/8樣功課.

曲曲,
我真係唔係好知點為之多功課, click 入去幫我睇吓咁算唔算多? Tks! (家長校友區>>>小一功課)
http://www.annwyllie.edu.hk/newwebsite3/main6.html

Hi rowdywong, thanks so much for your detailed advice.  係呀, 我個女在丘佐榮讀左3年都咁開心架, 好興幸添.... 另外, 我都知道新基灣出曬名功課多之餘又超深, 我絕對唔會諗, 想請問下舊基灣是不是又超多功課呢?? 因為想幫個仔搏下入唔入到舊灣, 入唔到就算LOR......(我個仔都幾活潑那種, 可能男仔係咁啩, 家姐就乖D)

請問知唔知救世軍(上午校)杏花村和(下午校)環翠村2間邊間好D呢?? 聽講話環翠村派英中唔錯WOR ?! 係唔係呢?  比d意見啦~~ INCIN
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

原帖由 cincin 於 09-9-13 01:36 發表
Hi rowdywong, thanks so much for your detailed advice.  係呀, 我個女在丘佐榮讀左3年都咁開心架, 好興幸添.... 另外, 我都知道新基灣出曬名功課多之餘又超深, 我絕對唔會諗, 想請問下舊基灣是不是又超多功課呢?? ...

舊基灣應該正常啲,因為妳想幫個仔搏下入唔入到舊灣, 入唔到就算LOR......小心喎,照計妳選丘佐榮第一輪已入硬,為何再博其他?
其實間間小學都有一定比率派英中,Net 16 綱一定係Top 4 最好!
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
中華基督教會基灣小學
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學
次選是以下五間:
天主教明德學校
筲箕灣崇真學校
愛秩序灣官立小學(男仔中學想入QC計)
培僑小學
救世軍韋理夫人紀念學校

我尋日去左柴米同韋理夫人,我就比較喜歡柴米,不論環境同地點,加上柴米唔係好谷,功課唔多,因為我唔想個仔讀得咁辛苦,想佢輕鬆d,不過我諗都唔係咁易入到

原帖由 曲曲 於 09-9-12 18:27 發表
kikiboy,

聽講救世軍都幾多功課

我仔讀柴米暫時功課都OK, 唔太多. 相對我表弟讀慈幼, 每日有7/8樣功課.:dizzy:

原帖由 曲曲 於 09-9-12 22:20 發表
其實功課多少的定義係點? 我覺得最重要係個小朋友應唔應付到.
我仔幼稚園選小一時, 好多家長話揀間唔多功課嘅學校因為個小朋友唔想做功課. 講真我仔間幼稚園係超少功課, 又超簡單架啦!

...

我個仔讀間幼稚園都係超少功課超淺, 諗諗吓都係培僑好咯, 够近唔使搭車, 又多同學仔揀佢, 培僑放喺第一唔知機會高唔高呢?

舊年, 住我同一座, 有個小朋友第一ROUND, 15分,
直入培喬.

你好!我都係16網,想問愛碟基灣是否真的很難入和辛苦?

原帖由 曲曲 於 09-7-21 10:54 發表
我囡9月都要選校
小西灣屬於16校網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/canet-16re.pdf

pampus,

你可以去"全港小學", 再簡"基灣"
了解吓實際情況.

馮校長叫我地第二輪甲部淨係揀柴米第一,唔好選第二,三,乙部都係選佢做第一,其實咁做會唔會有問題呢?

原帖由 曲曲 於 09-9-13 20:43 發表
fennieng,
我都好鍾意柴米
校長每日都笑着跟學生/家長講早晨
小朋友都好鍾意佢

kikiboy,
早兩年識人15分入培僑
但舊年識人話15分入唔到要抽獎

家長們, 記得上年為子女選擇小學時, 跟你們一樣忐忑不安‧ 參考了很多家長的意見, 最終選擇了培僑小學.

進去這間學校後, 發現比我想像中的更好, 無論學校資源或種種安排, 都以家長及學生為先, 安排得非常周到, 而且小朋友亦讀得很開心.

多說無用, 9月20日是培僑小學的開放日, 請你們親身去體會一下, 不要錯過這間好學校.
ctm

回覆 192# 曲曲 的文章

本人一直心儀柴米~~去參觀完更加喜歡~~校舍又新又靚,又唔會太谷D學生,不過我囡囡得5分,我諗都好難入到。

原帖由 曲曲 於 09-9-13 23:54 發表
其實呢個做法係增力中柴米的機會

因為如果
甲1. 柴米  2.XX小學  3.YY小學
乙1.柴米

如果咁好彩派到入XX及YY小學,就不會再派乙1給你

如果派到甲2, 甲3 都仲可以去柴米叩門.
‹ 上一主題|下一主題