用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

多謝各位關心,好好多la.

天氣唔好,真係要小心d呀!!!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

紅肉比白肉靚d.

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:15 發表
我都要同阿仔食下火龍果先. 我好鍾意架,清清甜甜咁. 不過阿仔麻麻地.  其實知唔知紅肉同白肉有咩分別呀?

我覺得作得ok wor,比較生活化,同描寫得幾細緻,唔錯呀!睇得出佢有用腦,不過用d輕鬆手法去寫,我估佢平時都好玩得同好細心添。

原帖由 veronna 於 09-7-19 10:26 發表

我都覺得好難教, 牛仔個腦轉得好快, 有時真係唔夠佢黎.

係呢我想問下你地d小朋友會唔會咁作文.......話說剛去完泰國返黎, 佢又成日"lur"我要打機, 我同佢講作一篇六百字既泰國之旅就俾玩. 佢例牌同我講價, 最後 ...

唔係呀!一d都唔富貴呀!!!
我唔係專門店買,平好多,under $200,但用好多個月架,應該over 3個月,好大支架。因為護膚品用得唔好,敏感就好麻煩la.

原帖由 Elona 於 09-7-19 11:50 發表
你個女女好富貴, 用dermalogica, 我比仔仔用萬秀xx咋!

如果呀仔咁講,我就哭左出來la.

原帖由 Elona 於 09-7-19 12:01 發表
似乎牛仔係想整古你多過似作文

你昨晚好嗎? 我屋企超大風, 半夜窗門被大風吹開, 窗簾被狂風扯出屋外, 勁恐怖, 仔仔又唔舒服, 好無助, 令我諗起都係單親既你...

不過都好心甜, 我同大風搏鬥期間, 仔仔好擔心好關心 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

hi,

sorry!重覆!

Yuk hei mum

醒目開學勳章

Hi,

一個夠晒數啦!嗰張相係亞仔幼稚園影嘅,其實亞仔嗰樣到而家都係冇乜點變,都係bb樣,只係而家帶咗眼鏡,你哋係街見到佢你可以同佢say聲hi!
  我住黃大仙,去福中都幾遠架!連行等車轉車要四十五分鐘(最耐)我亞仔band two,我唔想因為唔好彩,派入一間唔好嘅學校,咁就一世!所以我就搵直資學校,呢間係亞仔最後一間申請及interview,亦係最快通知亞仔被取錄嘅學校!我好興幸自己係呢段時間失業,如果唔係亞仔就入唔到呢間學校!雖然亞仔入咗呢間學校嘅中文班(cmi),希望佢升上中學後,可為自己爭取入回英文班(emi)!
  係旺角這間補習中心,係朋友仔介紹,只係補英文及數學,英文佢分開兩part-oral and grammer,咁我唔使分開兩part搵補習,個半鐘搞掂晒!數學就係預備班,等佢備咗課先上堂!

Yuk hei mum

原帖由 blytheBB 於 09-7-19 19:03 發表
tinetinew,
你幾多個小朋友ar,
大頭相o個個o係你細囝ar,
你住邊,又會官塘讀中學,旺角補習?
官塘福建o係o米英中o黎ga!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Hi,

間centre係專科補習,$150個半鐘一班五六個學生,價錢我覺得合理,不過只是剛剛開始補,如果返得ok,九月份轉恒常班!上門之前試過,只會令亞仔太依賴。我屋企附近補習社麻麻,咁我咪試吓專科補習law!

我問過亞仔中學d高form同學,佢哋話功課唔識,老師會放學後同同學補課,咁我咪慳咗d補習費?!

Yuk hei mum

原帖由 blytheBB 於 09-7-19 22:34 發表
tinetinew,
你果然o係bk 台主,覆得咁快,
旺角間補習社收幾多$ar,
是否每科計?
有d mum話補習社補唔到乜o野,
剩o係做完功課.就算.
点解唔揾補習導師上門補??

...

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-19 12:01 發表
似乎牛仔係想整古你多過似作文

你昨晚好嗎? 我屋企超大風, 半夜窗門被大風吹開, 窗簾被狂風扯出屋外, 勁恐怖, 仔仔又唔舒服, 好無助, 令我諗起都係單親既你...

不過都好心甜, 我同大風搏鬥期間, 仔仔好擔心好關心 ...

多謝關心,  我尋晚都驚好大風, 所以閂窗開左冷氣瞓, 一覺瞓天光, 我同牛仔都係懶瞓之人. 一瞓上床唔駛十分鐘就會瞓著 :p

係唔係覺得好sweet sweet呢,個仔咁鍚你.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

我今日去左荷里活睇背囊, 見到有outdoor同有nike隻air. 我覺得nike都幾好喎, 有d air會馱得舒服d. 不過定係得黑色綑紅邊. 你地有冇睇到有其他色呀?

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-19 23:02 發表
Hi,

間centre係專科補習,$150個半鐘一班五六個學生,價錢我覺得合理,不過只是剛剛開始補,如果返得ok,九月份轉恒常班!上門之前試過,只會令亞仔太依賴。我屋企附近補習社麻麻,咁我咪試吓專科補習law!

我問過亞仔中學d高fo ...

都幾抵喎, 百五蚊個半鐘. 我等佢開左學睇下佢點先考慮要唔要補.

我擒日去咗買Air Nike既背囊, $499有9折, 我買咗個款係背囊底部有一條拉鍊可以放波鞋, 如果上PE堂會方便D , 唔使囉多個袋, D sales 話係得一個顏色

原帖由 veronna 於 09-7-20 12:08 AM 發表
我今日去左荷里活睇背囊, 見到有outdoor同有nike隻air. 我覺得nike都幾好喎, 有d air會馱得舒服d. 不過定係得黑色綑紅邊. 你地有冇睇到有其他色呀?
Tomorrow is better

簡直甜到漏

原帖由 veronna 於 09-7-20 12:02 AM 發表

多謝關心,  我尋晚都驚好大風, 所以閂窗開左冷氣瞓, 一覺瞓天光, 我同牛仔都係懶瞓之人. 一瞓上床唔駛十分鐘就會瞓著 :p

係唔係覺得好sweet sweet呢,個仔咁鍚你. ...

Hi,

依家好興用高年班幫低年班教功課。 話會教學雙長喎。 你仔仔學校會唔會?

原帖由 tinetinew 於 09-7-19 23:02 發表
Hi,

我問過亞仔中學d高fo ...
多一點努力 多一點回憶!

原帖由 blytheBB 於 09-7-18 23:37 發表
LING1211,
我見你呢排都好少上O黎BK吹水,
我估你都好忙,大家SAME SAME ,
早前有工開O個時為左大囡升中一,
簡直O係根疲力尽,
但O係好奇怪,無O野做之後,
反而重放鬆左WOR,懶左,死味!
另外至於我隻"哥斯拉"就今年先讀K1 ...
hi blytheBB:
你就好la,哥斯拉甘醒,你又可慳番N1錢,做細B都5怕lachloe成2y都仲係識叫"ba,ma,哥&一D好簡單嘅疊字咋,所以我米早d比佢返n1學講野law,而家就乜都識講,但咬字方面有d唔係太清楚,所以聽日約左健康院同佢check check有冇問題

原帖由 blytheBB 於 09-7-18 23:40 發表
LING1211,
吓,你有幾壞AR?
識左你咁耐,一位會擔心囝囡,尽心尽力MUMMY.
壞得去邊AR?

blytheBB:

如果我而家仲係一個wet妹就大件事law 我以前讀中學時因為群埋班人,加上ba,ma離婚確實對我好大影響,嗰時我好憎佢地,所以變得更加反叛,到冇讀書後幾年,因經歴左好多事,個刻先知自己真係做得好錯,再從谷底從新做人,後期我中學個阿sir想邀請我返母校,上台講自已嘅經歷比d年青人聽以作警惕,不過我拒絕左,因為我冇胆對住甘多人講野 而家雖然稱5上係一個百分百好媽咪,因我EQ好低,所以成日同個仔鬧交,但我一定唔會縱容佢行條歪路都5理law

原帖由 motherlau 於 09-7-19 07:25 發表
青春痘,呀仔冇呀,基本上佢重係好bb,似小四多過中一,佢係完全未發育架,激死.....

呀女就有,不過多數在M前,因為佢內分秘唔好。我每日都叫呀女洗面架,始終青春期油脂分秘比較多,最近用dermalogica 洗面,幾好,good for 青春期,呀女 ...

motherlau:
哈哈~我發覺我仔同你仔真係好多野都好似,我仔又係5似F.1仔,外型+思想都係好小朋友,佢班主任喺p.5時比佢個成績表評語係:稚氣過重,缺乏自治能力 你話c末
*你好番末吖?而+D菌好麻煩,take care

今日送咗仔仔入科大summer camp, 成六日五夜, 好漫長, 好掛住佢, 死啦, 第時仔仔要去外國讀書, 我都唔知點算
‹ 上一主題|下一主題