用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I)

在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來要面對既挑戰都真係唔少, 希望可以借BK 呢個地方大家交流一吓, 算係升中派位既延續篇, 希望大家可以支持支持, 多參與討論

仔仔會入讀顏寶玲書院, 11號上咗orientation, 上完仔仔就好鍾意, 我個心都定D, 之後7月尾要上2星期既language bridging program  , 真係好充實

Tomorrow is better

醒目開學勳章

hi,

!大家一齊努力!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-14 16:05 發表
在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來 ...

旭曦媽咪,

你個仔仔考咗福中, 佢地有冇bridging program 呀 ?

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 04:47 PM 發表
hi,

!大家一齊努力!

yuk hei mum

派位確定了。 注冊了。 中一學前試考完了。 放暑假了。 回想兩年前開始收集資料, 參與有關中學的OPEN DAY。 做PROFILE。 同女女一齊去面試。一起面對成功與失敗。 雖然這些都已經成為過去式了。 不過將會是我們作為家長永遠的回憶的一部分。

現在要面對孩子放暑假, 而且是提前放暑假, 又深怕孩子會經過一個悠長假期之後, 什么都忘掉了。 到開學的時候又從新變成一張白紙, 那就可不得了。

各位家長有什么對策呢? 歡迎一起交流, 分享。

原帖由 Elona 於 09-7-14 16:05 發表
在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來 ...
多一點努力 多一點回憶!

我幫仔仔報咗升中預備班, 中學又有bridging program, 另外仲買咗英文每日excercise比佢做

原帖由 bkman 於 09-7-14 05:14 PM 發表
派位確定了。 注冊了。 中一學前試考完了。 放暑假了。 回想兩年前開始收集資料, 參與有關中學的OPEN DAY。 做PROFILE。 同女女一齊去面試。一起面對成功與失敗。 雖然這些都已經成為過去式了。 不過將會是我們作為家 ...

我女女的中學沒有bridging program,  所以依家要幫女女找些保持學業的活動。 我估會比女女去補習社的暑期班, 希望白紙效應唔會咁強烈囖。

YUI HEI 媽咪呢? 有無咩打算?

原帖由 Elona 於 09-7-14 17:19 發表
我幫仔仔報咗升中預備班, 中學又有bridging program, 另外仲買咗英文每日excercise比佢做

醒目開學勳章

hi,

我亞仔17號要返學校参加認識福中活動及公佈編班、分社(半日)。8月份好忙,逢星六(4days)參加交通安全銀樂隊樂器試玩班。17-20號返bridging program。29號有迎新及家長會。31號開學日!
  因為上年驚要考呈分試太忙,所以將亞仔考五級樂理'閣置'!呢個summer要補堂,希望可以趕到10月份考到。
  係六月份,我已在旺角找了一間補習社,由7月14日開始返中一預備班,逢二及日返1個半鐘補中一英文及數學!其餘時間就等亞仔安排,同同學去吓睇戲、游水等。

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-14 17:41 發表
我女女的中學沒有bridging program,  所以依家要幫女女找些保持學業的活動。 我估會比女女去補習社的暑期班, 希望白紙效應唔會咁強烈囖。

YUI HEI 媽咪呢? 有無咩打算?

...

原帖由 Elona 於 09-7-14 17:12 發表
旭曦媽咪,

你個仔仔考咗福中, 佢地有冇bridging program 呀 ?

仔仔下星期一會入科大 IT SUMMER CAMP, 成六日五夜, 真係有D擔心

醒目開學勳章

報到先.

牛仔會八月中至尾先有兩個星期既適應班, 另外同佢報左一個籃球班, 一個排球班, 仲有BB既SUMMER特別集隊, 好似都係打排球, 霧求要係暑假長高D同減下肥.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-14 22:11 發表
仔仔下星期一會入科大 IT SUMMER CAMP, 成六日五夜, 真係有D擔心

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍, 所以唔去CAMP要爭取時間陪我咁話喎. 其實可能係怕辛苦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Hi各位,
我都黎報到啦!

tinetinew,你呀仔好忙下 .
我呀仔今年只係返游泳 &義工,同埋等學校ge中一英、數、普通話補習班。
講開補習,我都想同佢找d英文補習,因為學校係S2會有英文班,所以想佢試下,可否比d資料我呀?

Thanks

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 22:01 發表
hi,

我亞仔17號要返學校参加認識福中活動及公佈編班、分社(半日)。8月份好忙,逢星六(4days)參加交通安全銀樂隊樂器試玩班。17-20號返bridging program。29號有迎新及家長會。31號開學日!
  因為上年驚要考呈分試太 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

hi,

唔使擔心啦,都係香港嘛!我亞仔係easter去黃埔軍校五日四夜,只打兩次電話俾我(only one min) ,但我覺得好快就過!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-14 22:11 發表

醒目開學勳章

hi,

pls check pm!!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-14 22:21 發表
Hi各位,
我都黎報到啦!

tinetinew,你呀仔好忙下 .
我呀仔今年只係返游泳 &義工,同埋等學校ge中一英、數、普通話補習班。
講開補習,我都想同佢找d英文補習,因為學校係S2會有英文班,所以想佢試下,可否比d資料我呀?

Thank ...

我女女開學後要過海上學,現在忘於帶她熟習如何乘地鐵返學。
到正式開學時,希望她可以有膽量自行乘搭公共交通往返吧!

羨慕死我la,呀仔咁錫你

quote]原帖由 veronna 於 09-7-14 22:20 發表

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍, 所以唔去CAMP要爭取時間陪我咁話喎. 其實可能係怕辛苦. [/quote]

坐地鐵都容易&安全d,應該可以放心ge.

原帖由 tangko 於 09-7-14 23:10 發表
我女女開學後要過海上學,現在忘於帶她熟習如何乘地鐵返學。
到正式開學時,希望她可以有膽量自行乘搭公共交通往返吧!

大家的仔仔女女的暑期節目好豐富呀。

我因為早期掛住幫女女到處穩學校。 忽略咗幫女女穩夏令營。 依家只係安排咗游泳同埋畫畫。

還在想著怎樣趁暑假幫女女追翻D數。 呢科佢好弱。各位家長有無係TKO的補數好介紹?

hi,

你YUK HEI都好叻仔喎。 我建議過叫女女去廣州黃埔軍校玩幾日。 佢到依家都未肯。 出年暑假睇下可唔可以霖掂佢去。

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 22:45 發表
hi,

唔使擔心啦,都係香港嘛!我亞仔係easter去黃埔軍校五日四夜,只打兩次電話俾我(only one min) ,但我覺得好快就過!

yuk hei mum

...

HI
我都想入黎交流吓,不過又好似無野好講。
5年前阿仔以前升中,我真係煩到傻左,唔係要佢讀名校,係驚幫佢搵錯學校,害左個仔。

終於搵到間家長推薦學校,返學路程幾煩,不過阿仔讀得幾好,佢又生性,睇到個仔成長經歷。

到左個牛女,識得順其自然,無咁煩,個女性格吾鐘意出街,所以唔駛同佢返興趣班,選校我又比決定,終於選到第一自願,我無特別開心.讀過先知好唔好.

佢自己話要自己去註冊,我都無參與,不過佢自己買唔齋書,今日要同佢買.

佢學校因為豬流應取消中一適應班,個女更加得閒...個女吾做岸山素姖真係SIDE....成日軟禁自己

hi
各位好,我都報定名先。

睇見你哋d囝囡參加咗咁多活動好羡慕,我亞囡就樣樣都唔想參加,成日就掛住睇書上網

原帖由 焱焱 於 09-7-15 08:25 發表
HI
我都想入黎交流吓,不過又好似無野好講。
5年前阿仔以前升中,我真係煩到傻左,唔係要佢讀名校,係驚幫佢搵錯學校,害左個仔。

終於搵到間家長推薦學校,返學路程幾煩,不過阿仔讀得幾好,佢又生性,睇到個仔成長經歷。

到左個牛 ...

我哋個囡好似呀好似自閉咁,同學叫佢去行街睇戲都唔去。