用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

其實有一個識關心同愛佢ge媽咪,學壞ge機會就小好多la.

原帖由 blytheBB 於 09-7-17 22:46 發表
LING1211,旭曦媽咪:
同是天涯淪落人,
我E+都O係無O野撈,
多D,交流吓LA,無咁悶AR MA!
LING,
記唔記得我NINE囡"哥斯拉"AR.
佢咪又O係咪,囡仔之家,我好似看牛咁,成日攪家姐D O野,
你亞包O係O米今年翻K1AR?quote]原帖由  ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

好難預計呀?升中後,活動多,成日要返學,所以我通常要佢自己計好一個月的車費,再加$100比佢。如果有d其他活動要用$再比law.

原帖由 veronna 於 09-7-17 20:52 發表
不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀 ...

醒目開學勳章

咁即係有需要既洗費加多一百蚊就差唔多. 我都試下叫佢自己計下有需要既洗費係幾多先.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

尋日牛仔激死我. 我同佢報左排球班, 其實同時間都有乒乓球班, 不過佢黎緊要考排球章所以同佢報左排球, 而且排球消耗體力多D同埋會幫忙增高. 呢個先係重點. 係已經俾人叫肥仔, 依家成107磅. 超晒磅.  點知佢去到既時候, 姐姐問佢想去邊班, 佢話唔知道, 結果姐姐叫左佢去乒乓球. 齌企係到, 汗都冇出一滴. 激死我喇.

下一堂點都要佢去返排球, 你話我專制都係咁話. 唔可以再俾佢肥落去.

我仔都超磅, 116磅, 大肚腩, 給他報咗羽毛球班,一星期打2日2個鐘, 希望佢升中前可以減磅

如果我仔仔同你地D仔仔既體重撈埋除2就好啦, 我個仔得80磅, 比非洲兒童好DD
Tomorrow is better

有一個識關心同愛佢ge媽咪,touch wood 學壞咗, 復原既速度都會快好多 !
原帖由 motherlau 於 09-7-18 09:11 AM 發表

回覆 126# Elona 的文章

我都想, 不過上次學童保健話佢正常體重108磅喎

少年宮書城

原帖由 motherlau 於 09-7-17 15:05 發表
Hi,
小年宮是在深圳嗎?我都想買d簡體書呀?平好多.可否教我呢?

由落馬州站去少年宮站, 只係四個站, 好近, 地鐵其中一個出口就系書城的入口(basement).

醒目開學勳章

原帖由 shingmami 於 09-7-18 11:51 發表
我都想, 不過上次學童保健話佢正常體重108磅喎

就係上一次體檢囉, 果個姑娘話唔算超得好緊要. keep住做下運動就得. 結果阿仔成日都話: 姑娘都話唔係好肥之麻. 俾佢激死, 人又唔係高, 就黎重過我喇.

醒目開學勳章

原帖由 hpbaby 於 09-7-18 12:30 發表

由落馬州站去少年宮站, 只係四個站, 好近, 地鐵其中一個出口就系書城的入口(basement).

其實由落馬洲去係唔係都好似羅湖咁方便? 都係一過關就有地鐵?

原帖由 blytheBB 於 09-7-17 22:46 發表
LING1211,旭曦媽咪:
同是天涯淪落人,
我E+都O係無O野撈,
多D,交流吓LA,無咁悶AR MA!
LING,
記唔記得我NINE囡"哥斯拉"AR.
佢咪又O係咪,囡仔之家,我好似看牛咁,成日攪家姐D O野,
你亞包O係O米今年翻K1AR?quote]原帖由  ...

hi blythbb:
long time no see la
我喺其他topic見到你個囡派得5錯喎,恭喜吖
原來你都做左全職la,日日湊住"哥斯拉"係米消耗好多體力呢 我自已就係囉,而+日日食雪糕都5增磅,因為湊住chloe已令我用左5少體力 佢上年12月已返n1班,8月會原校升k1 la,"哥斯拉"係米都係做細b ar?

原帖由 veronna 於 09-7-17 20:52 發表
不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀 ...

以前小學就$80/月,但佢多數儲起5用,而家預算$400/月,佢f.1留校食飯,又5使搭車返學,比多佢係想keep住儲$習慣

原帖由 motherlau 於 09-7-18 09:11 發表

呢點我好認同,因我細時ba,ma分開左,以致冇人管教我才會學壞,但而家我同老公一定會盡力比個完整家庭佢,加上我又全職睇住佢,相信學壞機會應會低d卦

原帖由 Elona 於 09-7-18 11:33 發表
如果我仔仔同你地D仔仔既體重撈埋除2就好啦, 我個仔得80磅, 比非洲兒童好DD

ELONA:
我仔米又係,食極都5肥又矮,磅數同你個仔差5多

想問吓你地D仔女有冇青春痘, 我個仔8月先至12歲, 就已經成面青春痘, 一D都遺傳唔到我既優良品種, 佢算唔算早熟

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-18 17:20 發表
想問吓你地D仔女有冇青春痘, 我個仔8月先至12歲, 就已經成面青春痘, 一D都遺傳唔到我既優良品種, 佢算唔算早熟

我牛仔冇青春痘, 不過有幾粒油脂粒

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi,
Sorry,咁遲先上黎,病左呀,個人好累,一早訓左......

如果超得唔多,真係要keep好d,因為上中學後,開始發育,通常有兩種情況,一就係高得快,之後就唔覺肥la,二就係肥,但唔高.呀仔都係第二種。當然有又肥又高la,但通常都係本身已然係高,然後再肥wor.
我兩件都要減肥!!由summer開始,晚上吃完飯1小時後,我會叫佢地跑步,唔洗跑好快架,保持一個速度就ok。大約45mins左右la,一星期2-3次。仲有,我會一星期飲2-3五青汁,每日都食or飲火龍果汁,好好架。我家大小姐食左一個月左右,slim左2個size,不過佢有食中藥條理內分秘&減肥,因為佢細時有哮喘,食得西藥太多,所以身體比較差。不過,食左火龍果之後,真係明顯地減得快左,所以,依家我地一家都日日食la.

火龍果

火龍果除了含豐富的白蛋白外,還有一種更為特殊的成分——花青素。花青素在葡萄皮、紅甜菜等果蔬中都含有,但以火龍果果實中的花青素含量最高,尤其在紅肉種的果實中。它具有抗氧化、抗自由基、抗衰老的作用,還能提高對腦細胞變性的預防,抑制癡呆症的發生。同時,火龍果還含有美白皮膚的維生素C以及具有減肥作用、降低血糖和潤腸作用、預防大腸癌的豐富的水溶性膳食纖維。

原帖由 veronna 於 09-7-18 15:09 發表

就係上一次體檢囉, 果個姑娘話唔算超得好緊要. keep住做下運動就得. 結果阿仔成日都話: 姑娘都話唔係好肥之麻. 俾佢激死, 人又唔係高, 就黎重過我喇. ...

‹ 上一主題|下一主題