用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 2009年 ~ 升K2 ~ 請進
樓主: chongtingmama
go

2009年 ~ 升K2 ~ 請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想問大家, 訂購咗50週年紀念冊; 係唔係只有本紀念冊咋? 乜唔係有隻vcd咩?

YYING:

都知你好忙要揍小朋友, 聽yingying講佢多左個細佬wor, 恭喜晒!
阿yingying同悅心今年分開左組, 悅心話唔開心呀, 想同yingying同一組! 又話佢會叫yingying上校車一切返學wor, 佢地好似真係好老友記wor!
家長會當日係咪真係yingyying baba出席呀, 阿悅心指左比我睇邊個係你老公呀, 好高架wor!!
有時間都上多d黎傾下啦!

原帖由 yying 於 09-9-9 11:00 發表
各位媽咪,

好耐無上來啦因為剛生完BB坐緊月, 瀅瀅話藍組跟黎老師, 黃組跟何老師.

fskaren:

我都係得紀念冊, 隻vcd係咪好似要另外比錢訂架??

原帖由 fskaren2002 於 09-9-9 11:00 發表
我想問大家, 訂購咗50週年紀念冊; 係唔係只有本紀念冊咋? 乜唔係有隻vcd咩?

路過此地多口問句...

你好, 我係宣幼K1媽咪, 因為我仲有個女諗住今年會考宣幼, 如果係咁分, 咁妹妹入到K1上午的機會咪好細...想問你地有無經驗姐姐/哥哥讀近宣幼, 妹妹/弟弟入到? 有無入唔到的經驗?? 如果真係咁就要同細女IN 多幾間做定BACKUP 啦~

原帖由 OO記 於 09-9-9 10:16 發表

因為我地學校有五個班房,供全校K1,2,3上下晝各級共十班share用,即會出現每年K1,2,3有: 3 3 4 ;4 3 3;3 4 3 這幾個情況循環出現,亦即係你們考K1時個屆有三班(兩上一下)K3準備畢業,o咁你地個屆就有三班K1讀到K3都是 ...

原帖由 fskaren2002 於 09-9-9 11:00 發表

家長日個日講話vcd未燒好,所以要遲d先俾到我地.

原帖由 makjac 於 09-9-9 12:13 發表
YYING:

都知你好忙要揍小朋友, 聽yingying講佢多左個細佬wor, 恭喜晒!
阿yingying同悅心今年分開左組, 悅心話唔開心呀, 想同yingying同一組! 又話佢會叫yingying上校車一切返學wor, 佢地好似真係好老友記wor!
家長 ...

makjac,
其實星期六個日我上到課室都見到你.....

原帖由 yying 於 09-9-9 11:00 發表
各位媽咪,

好耐無上來啦因為剛生完BB坐緊月, 瀅瀅話藍組跟黎老師, 黃組跟何老師.

yying, 恭喜晒呀, 生左個BB仔, 希望你好好坐月.

我問天穎喺課室同邊個同學一齊坐,佢話係同瀅瀅坐, 佢仲話係佢好朋友呢.......

原帖由 rebeccachor 於 09-9-9 16:31 發表
路過此地多口問句...

你好, 我係宣幼K1媽咪, 因為我仲有個女諗住今年會考宣幼, 如果係咁分, 咁妹妹入到K1上午的機會咪好細...想問你地有無經驗姐姐/哥哥讀近宣幼, 妹妹/弟弟入到? 有無入唔到的經驗?? 如果真係咁就 ...

最緊要你認同學校教育理念,入讀機會唔細,除非阿妹年齡太細B兼太依賴一望望得出來年未ready讀K1 o個隻.  旅行o個日帶埋阿妹見o下老師問o下意見喇
我是藍的
錯錯錯
我是男的

唔該哂 OO記! 咁我都放心D~

哎呀!!! 爸爸仲話唔帶妹妹tim~ 依家過左報名日期, 唔知可否再加埋妹妹呢...等我打電話去學校問下老師先~

原帖由 OO記 於 09-9-10 10:28 發表

最緊要你認同學校教育理念,入讀機會唔細,除非阿妹年齡太細B兼太依賴一望望得出來年未ready讀K1 o個隻.  旅行o個日帶埋阿妹見o下老師問o下意見喇

係咩, 你見到我呀?? 我望完一輪仲諗: 為咩好似個個家長都唔係太熟面口, 仲以為係下午班的同學仔呀! 又加上當日我勁趕時間, 又遲到, 完左個家長會又急住帶個女返課外班, 咩都急急腳呀~

原帖由 irene0410 於 09-9-9 23:38 發表

makjac,
其實星期六個日我上到課室都見到你.....

yying:

yingying果然受歡迎wor, 個個都同佢好老友....

原帖由 irene0410 於 09-9-10 09:40 發表

yying, 恭喜晒呀, 生左個BB仔, 希望你好好坐月.

我問天穎喺課室同邊個同學一齊坐,佢話係同瀅瀅坐, 佢仲話係佢好朋友呢.......

原帖由 OO記 於 09-9-9 10:16 發表

因為我地學校有五個班房,供全校K1,2,3上下晝各級共十班share用,即會出現每年K1,2,3有: 3 3 4 ;4 3 3;3 4 3 這幾個情況循環出現,亦即係你們考K1時個屆有三班(兩上一下)K3準備畢業,o咁你地個屆就有三班K1讀到K3都是 ...

oo記,

oic 好多謝你的詳細解釋

想弟弟/妹妹 跟哥哥/姊姊 入學校, 一般都是要求:

1. 父母認同學校的理念
2. 哥哥/姊姊 能跟上學校的進度
3. 弟弟/妹妹 面試時表現 及格

悅心媽咪, 天穎媽咪,

瀅瀅係比較喜歡照顧其他小朋友, 何老師話瀅瀅當何俊禧係細佬, 初時連茶點盒都幫手開埋.  又好照顧兩個表弟. 當然好錫自己個弟弟.

校車安排改左, 瀅瀅答應下個月開始搭校車返學, 敏姨姨會同朝早個姨姨講比悅心同瀅瀅坐.

十月學校旅行見大家啦!

原帖由 makjac 於 09-9-10 12:49 發表
yying:

yingying果然受歡迎wor, 個個都同佢好老友....

YYING:

阿悅心同我講, 會叫阿YINGYING一切返學, 因為佢知道可以坐同一架車, 佢都猛話YINGYING10月會上校車, 你地美孚幾點上車呀?? 阿悅心依家8:00上車呀, 朝早個校車褓姆轉左係芬姨姨, 都好NICE架!

我地10月去唔到旅行呀, 因為有D野要處理, 唯有遲下再係學校的活動再見啦....

悅心同YINGYING分開左唔同組, 佢猛話唔開心呀, 要同何老師講WOR, 有時佢地D行為真係笑死我架!

原帖由 yying 於 09-9-14 21:35 發表
瀅瀅係比較喜歡照顧其他小朋友, 何老師話瀅瀅當何俊禧係細佬, 初時連茶點盒都幫手開埋.  又好照顧兩個表弟. 當然好錫自己個弟弟.

校車安排改左, 瀅瀅答應下個月開始搭校車返學, 敏姨姨會同朝早個姨姨講比悅心同瀅瀅 ...

Hi, 你地會唔會報家長班呢?

唉~ 我都想去, 又撞左期(課外活動)

我地都撞左課外活動呀!!

原帖由 irene0410 於 09-9-17 11:35 發表
Hi, 你地會唔會報家長班呢?

請問D寫字薄幾時交架 ?
做完放係書包度老師都冇收到既 ?
最後星期一先收, 係咪每個星期一交呢 ?

回覆 1# ICbaby 的文章

ICbaby:

做完放係"書包"度老師都冇收到既 ......

要放入"工作套"wor, 每日返到學校, 小朋友會自己將"工作套"放老師檯, 再放好自己個書包......

我仔d寫字簿, 老師日日都有收~
‹ 上一主題|下一主題