用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學區影響中學好大??
樓主: hikozan
go

小學區影響中學好大?? [複製鏈接]

原帖由 happyjess 於 09-7-13 14:55 發表
想請教, 我囝都是西貢區一直資小學, 學校小班教學, 全級96人左右, 沒公開名次, 保守估計全級頭5 名, 沒超勁體藝獎狀, 只是足球校隊, 鋼琴三級, 游水學了6年, 但沒任何校隊或比賽, 這樣自行 in band one 英中有沒機會 ...

請教不敢, 但我覺得西貢區小學系全港唔系甘差....以我阿仔果班(佢學校有2班長精英班)好多同學仔都可以衝出西貢區,系自行就俾d名校收左.....以你所講資料, 絕對可以進取d揀學校...

samuel89,

收不到你的pm.

另外你指破格的意思係唔係自行已經收左呀?不須要睇成績?

原帖由 samuel89 於 09-7-13 14:10 發表

如果間小學唔系太差, 基本上全級5名內都好易自行俾d名校收左....如果有體藝奬(全港性果d)....喇沙直情破格收左....連大抽獎遊戲都唔使玩....

原帖由 藍莓 於 09-7-13 17:52 發表
samuel89,

收不到你的pm.

另外你指破格的意思係唔係自行已經收左呀?不須要睇成績?

應該系不須要睇成績, 自行填佢就ok啦...

原帖由 samuel89 於 09-7-13 18:27 發表

應該系不須要睇成績, 自行填佢就ok啦...

以我所知,全港津校,都要遵守教署的遊戲,就算自行被學校收左,學生都唔會預早知,除非學校違規通水!學生in完自行後,全部一樣要參加統一派位,放榜後如自行及統一報了某校被取錄,也不會知是自行時收or統一時收!除非統一派位是無報,只是在自行時曾報考,才肯定是在第一輪自行時已被取錄!!
所以說被喇沙'破格'取錄,似乎有些不合理!!
(無意冒犯,只是表達意見,勿介意)
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

原帖由 sumheima 於 09-7-13 20:15 發表

以我所知,全港津校,都要遵守教署的遊戲,就算自行被學校收左,學生都唔會預早知,除非學校違規通水!學生in完自行後,全部一樣要參加統一派位,放榜後如自行及統一報了某校被取錄,也不會知是自行時收or統一時收!除非統一 ...

你講既系一般性....但世事好多時有法律隙, 仲有d超技術犯規....馬勒當拿都有上帝之手啦
‹ 上一主題|下一主題