用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學區影響中學好大??
go

小學區影響中學好大?? [複製鏈接]

我住油尖旺,但個仔去咗西貢區一間直資讀小學(中學仲好新未有會考數據). 咁有位家庭話我好傻,油尖旺的中學校網相比西貢區好得多,而且唔駛去咁遠. 加上中學太新前景未知數,萬一唔好想話轉返出來, 因區校band分問題,垮區的學生都一定跌勁band....band1頭一垮都去到中至尾,如果係band1尾就更唔駛諗垮區,但原區的選擇亦好少.當區學生的家長不少想垮出西貢區,而我郤比個仔入讀這區.

我想問下係咪真架?? 我選小學時因為認為那小學適合小兒,又有中學作後盾,真係無諗咁多變數,但聽完呢位家長分析,阿仔又好似真係好似升中的選擇少咗呢? 除非成績好到唔驚無band1英中收..

有無家長可以分享下經驗???
   0    0    0    0

既然有一條龍中學, 升中選校已經唔係問題了. 專心讀書考大學吧! 將軍澳一樣大把大學生. 唔係市區先至有大學生的. 努力讀書吧!

小學都揀得直資一條龍....仲諗升中選校問題做咩呢??

醒目開學勳章

hi,

其實你buy佢嘅辦學理念就無謂諗咁多,否則小一考好d小二申請轉校law!

yuk hei mum

原帖由 samuel89 於 09-7-10 14:23 發表
小學都揀得直資一條龍....仲諗升中選校問題做咩呢??

我就係因為亞仔比姨媽湊而係屯門住和返學, 而我住九龍, 我由小一到小六都要佢keep住頭6名, 係band1中至尾組別, 但係到最後因為申請跨網到九龍3網, 要降band到band2...阿仔空有一張中英數常都係A的成績單,因無特別體藝獎狀, 申請了幾間英中&band1中中都唔收

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 16:56 發表
我就係因為亞仔比姨媽湊而係屯門住和返學, 而我住九龍, 我由小一到小六都要佢keep住頭6名, 係band1中至尾組別, 但係到最後因為申請跨網到九龍3網, 要降band到band2...阿仔空有一張中英數常都係A的成績單,因無特別體 ...

有甘誇張嗎....

係咪全班頭6名,唔係全級?

有!如果囝囡係邊緣人(即band 1尾band2頭 or 2尾3頭):

好區去不好區 (升band)

不好區去好區 (跌band)

好區: 中西, 灣仔, 九龍城 etc

不好區: 西貢, 離島, 屯門etc

但係如囝囡係全港排top band 1, 去到邊度都係band 1, 唔怕跨區

e.g, 我fd個囝, 老師話佢係灣仔係band 2, 但全港排名係band 1, 所以如佢跨區東區會升band, 如此類推....

於 09-7-10 17:12 發表

有甘誇張嗎.... [/quote]

原帖由 beaclem 於 09-7-10 17:23 發表
有!如果囝囡係邊緣人(即band 1尾band2頭 or 2尾3頭):

好區去不好區 (升band)

不好區去好區 (跌band)

好區: 中西, 灣仔, 九龍城 etc

不好區: 西貢, 離島, 屯門etc

但係如囝囡係全港排top band 1, 去到邊度都係ba ...

問題佢話系頭6名.....邊有甘誇降到band2

係全班頭6名,全級19, 初頭我都唔信, 但係係自行到統一再到叩門後就唔到我唔信.好多九龍城津校band one英中&中中, 見到係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 只係等通知最後都無通知... 今日下午先到統一派到的五旬節中學註冊...

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 18:06 發表
係全班頭6名,全級19, 初頭我都唔信, 但係係自行到統一再到叩門後就唔到我唔信.好多九龍城津校band one英中&中中, 見到係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 只係等通知最後都無通知... 今日下午先到統一派到的五旬節 ...

請問你囝囝是第幾志願派五旬節,
其實這間學校都不差,我們做父母緊係想佢去英中啦.

識有人在這間學校讀,她在小學的成績不差,只是英文麻麻,老師主張佢去中中,

她在中二時因成績好,可以讀精英班,因此讀得很開心,
今年輪到她的妹妹升中,妹妹成績比姐姐還要好,其實佢可以揀英中,但媽媽覺得五旬節不錯,叫呀妹入埋去讀.

希望你有好消息啦.
祝好運

.

其實五旬節應該唔差架.老師都叫我第一填何官,第二就填五旬節

原帖由 maomaochan 於 09-7-10 19:07 發表

請問你囝囝是第幾志願派五旬節,
其實這間學校都不差,我們做父母緊係想佢去英中啦.

識有人在這間學校讀,她在小學的成績不差,只是英文麻麻,老師主張佢去中中,

她在中二時因成績好,可以讀精英班,因此讀得很開心,
...

可否告知妳小朋友讀屯門邊間小學呢??

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 18:06 發表
係全班頭6名,全級19, 初頭我都唔信, 但係係自行到統一再到叩門後就唔到我唔信.好多九龍城津校band one英中&中中, 見到係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 只係等通知最後都無通知... 今日下午先到統一派到的五旬節 ...

全班頭6名,全級19,係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 爭band one英中真系有d難度.....
自行如果唔系全級10內or10~20加超勁體藝獎狀,真系面試機會都未必有....

各位媽咪:

我往九龍城區.但囝囝被派去大西洋,又考唔到九龍城區私小.最後決定讀觀塘男私校.

一心想將來轉用屋企地址報中學,但也很怕會勁跌band.請問由觀塘網轉九龍城網通常會跌幾多band.

原帖由 samuel89 於 09-7-11 12:05 發表

全班頭6名,全級19,係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 爭band one英中真系有d難度.....
自行如果唔系全級10內or10~20加超勁體藝獎狀,真系面試機會都未必有.... ...

原帖由 611611 於 09-7-11 12:28 發表
各位媽咪:

我往九龍城區.但囝囝被派去大西洋,又考唔到九龍城區私小.最後決定讀觀塘男私校.

一心想將來轉用屋企地址報中學,但也很怕會勁跌band.請問由觀塘網轉九龍城網通常會跌幾多band.

...

其實唔關地區事, 只系有d區(好似九龍城區)d學生普遍勁d,先有屯門出來考會跌banding, 教署排既banding好睇間小學既師兄姊考中學分班試既成績....如果佢地考得好, 間小學會升banding ....相反佢地之前考得唔好, 果d band1尾學生好大機會跌左去 band2頭....band2頭同 band1尾系大抽獎果陣可以用天同地來形容架...

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 16:56 發表
我就係因為亞仔比姨媽湊而係屯門住和返學, 而我住九龍, 我由小一到小六都要佢keep住頭6名, 係band1中至尾組別, 但係到最後因為申請跨網到九龍3網, 要降band到band2...阿仔空有一張中英數常都係A的成績單,因無特別體 ...

全級考19都可以跌到去band2,即係區band問題影響嗎?(因為係元朗)西貢區好似都係差不多.我就係最怕呢個情況出現. 中學部ok當然唔駛唸咁多,但我知有d直資或一條龍都未必中小學都一樣好,只怕萬一中學部真係唔係好得,就算阿仔讀書ok, 想轉出其他區都唔樂觀.

請問原區和全港banding係點定?係咪呈分試結果而定?

原帖由 samuel89 於 09-7-11 12:43 發表

其實唔關地區事, 只系有d區(好似九龍城區)d學生普遍勁d,先有屯門出來考會跌banding, 教署排既banding好睇間小學既師兄姊考中學分班試既成績....如果佢地考得好, 間小學會升banding ....相反佢地之前考得唔好, 果d  ...

咁個人來說,明明讀書叻的都唔一定去到心水學校? 反過來說,小學抽到間好學校,雖自身讀書得麻麻,郤可能因學兄姐成績好而拉高其banding? (有無理解錯呀?)

咁即係唔單只讀書要叻,重要運氣好? 影響深遠架喎,點解呈分試唔係好似中學會考咁以個人成績去評論, 要受其他人影響好似好唔公平.

如果由觀塘區轉去九龍城區,是否一定要有band one 中才不怕會跌band至band 2.

請問有無觀塘聖約瑟男私小banding資料.

原帖由 samuel89 於 09-7-11 12:43 發表

其實唔關地區事, 只系有d區(好似九龍城區)d學生普遍勁d,先有屯門出來考會跌banding, 教署排既banding好睇間小學既師兄姊考中學分班試既成績....如果佢地考得好, 間小學會升banding ....相反佢地之前考得唔好, 果d  ...

要知那一區勁啲,有一簡單方法,就是看看那區的英中數目。有的區英中多,有的區英中少,並不是政府不公,而是反映了学生之能力。

九七100家英中評定,最大考慮因素是學生之入學成績。當時未入選的學校反對,認為應計会考的成績云云。不過,入貨靚往往產品都正,計入貨之質素本最科學,但這點很反教育,教育局也不好意思講到出口,最後都加多十多家,變成今天之局面。
‹ 上一主題|下一主題