用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學區影響中學好大??
樓主: hikozan
go

小學區影響中學好大?? [複製鏈接]

原帖由 hikozan 於 09-7-11 13:04 發表

咁個人來說,明明讀書叻的都唔一定去到心水學校? 反過來說,小學抽到間好學校,雖自身讀書得麻麻,郤可能因學兄姐成績好而拉高其banding? (有無理解錯呀?)

咁即係唔單只讀書要叻,重要運氣好? 影響深遠架喎,點解呈分試唔係好似中學會考咁以個人成績去評論, 要受其他人影響好似好唔公平.

其實都唔系唔公平架....
學兄姐成績好壞系用來評估間小學同其他小學既程度分別指標...(如果無記錯來緊14-7-2009系各間中學舉行既分班試成績會俾教署作為指標評估)...

你講既"明明讀書叻的都唔一定去到心水學校"....某程度系唔成立....因為如果真系band1頭既, 系自行派位應該已經有晒著落架啦....band1中既自行派位就要睇面試表現, 到統一派位(大抽獎)就好睇彩數值(隨機no.前唔前)....至於你講既唔公平就只發生系band1尾同band2頭d學生度....因為學兄姐既成績有機會將學生系本身學校既band1尾orband2頭位置互調....屯門區好大機會由band1尾變band2頭, 好多家長就系因為以為band1尾一定系band1組別大抽獎...唔好彩事實系跌入左band2組別...自然派到預計唔計既學校啦

你都講得對, 不過我想補充一句.
" 因為如果真系band1頭既, 系自行派位應該已經有晒著落架啦.... "  如果係出名英中就唔一定收......

原帖由 samuel89 於 09-7-11 13:47 發表

其實都唔系唔公平架....
學兄姐成績好壞系用來評估間小學同其他小學既程度分別指標...(如果無記錯來緊14-7-2009系各間中學舉行既分班試成績會俾教署作為指標評估)...

你講既"明明讀書叻的都唔一定去到心水學校".. ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 09-7-11 14:34 發表
你都講得對, 不過我想補充一句.
" 因為如果真系band1頭既, 系自行派位應該已經有晒著落架啦.... "  如果係出名英中就唔一定收......

出名英中就要用體藝獎項or band1頭既頭啦....
阿仔學校全級第一皇仁都收左啦

請問你個囝讀邊間小學??? 或可以PM我.
原帖由 samuel89 於 09-7-11 14:49 發表

原帖由 minmin 於 09-7-11 15:37 發表
請問你個囝讀邊間小學??? 或可以PM我.

已PM:)

如果小朋友成績不太標青算中上(現時計),那選校在油尖旺區是否比九龍勢校網好呢.因九龍城名校多而成全區BAND 1生較辛苦,而油尖旺區相對沒有那樣大壓力.我的想法有沒有錯.

再者我都是想在選中學時由九龍城區轉校網回油尖旺區,又不知否因微調而降BAND.那是否現在選一所油尖區的學校較為優勝呢.
以上的迷思,請指點,謝謝!

好校網內互相比較, weightingg 的調整是多定好少. 鄰近地區的分別大不大呢?

因在任何一區的學校就讀, 要成band1生也是一個艱辛的路呢! 

而校內Band 1及全區band 1的的分別又有什麼作用呢?一般所說band 1學生是指校內的嗎?咁讀間普通的小學那不是容易成band 1 學生嗎。

以上的迷思,請指點,謝謝!

DEL

DELETE

原帖由 sistar 於 09-7-12 01:30 發表
如果小朋友成績不太標青算中上(現時計),那選校在油尖旺區是否比九龍勢校網好呢.因九龍城名校多而成全區BAND 1生較辛苦,而油尖旺區相對沒有那樣大壓力.我的想法有沒有錯.

再者我都是想在選中學時由九龍城區轉校網回 ...

唔係將間小學分3個band, 而係甲部將全港小學生分3個band, 而乙部就本區學生分3個band, 如果某間小學個個學生都叻, 考pre-s1成績好, 佢哋嘅band 1生位自然會好多, 因此你想去間差啲嘅學校而做band 1生就未必得。可能只可以喺叩門時中學見到成績表有好多a收你都唔定,不過中學都會睇吓你間小學出唔出名。
唔知你明唔明我講乜?

多謝各位詳細解釋. 我再舉例如下:

a男生: 讀西頁區小學band1中
b男生: 讀九龍城小學band1中

假如a,b小朋友都想考垮去油尖旺英中,按理解係會:
a男生由九龍城可能會升band關係,相對成功機會大.
b男生因跌band關係,入讀band1英中的機會好微,出到油尖旺,可能要去band2-3中學(因為band1,2中學少)...

但以上的case,如果該兩位小朋友都是私小/直資(不直升中學占部),結果都會是一樣嗎?
而b男生係咪留返係西貢區升中反而仲會好d?還是轉往九龍城私小,最壞係等升中大抽獎,但都比係西貢中學好?

maglam,

--甲部將全港小學生分3個band.
--乙部就本區學生分3個band.
以上明白.
如果某間小學個個學生都叻, 考pre-s1成績好, 佢哋嘅band 1生位自然會好多, 因此你想去間差啲嘅學校而做band 1生就未必得。可能只可以喺叩門時中學見到成績表有好多a收你都唔定,不過中學都會睇吓你間小學出唔出名。
請問pre-s1即第一次呈分試嗎?但我成日聽人講係小學自己校分BAND1.2.3.咁又點解呢.

hikozan,

a男生: 讀西頁區小學band1中
b男生: 讀九龍城小學band1中

假如a,b小朋友都想考垮去油尖旺英中,按理解係會:
a男生由九龍城可能會升band關係,相對成功機會大.
b男生因跌band關係,入讀band1英中的機會好微,出到油尖旺,可能要去band2-3中學(因為band1,2中學少)...

但以上的case,如果該兩位小朋友都是私小/直資(不直升中學占部),結果都會是一樣嗎?
而b男生係咪留返係西貢區升中反而仲會好d?還是轉往九龍城私小,最壞係等升中大抽獎,但都比係西貢中學好?

如果唔理私校直資只係以大抽獎呢?讀九龍城比油尖旺小學好?而選中學時轉網回油尖旺會比在一直在油尖旺優勝?  

因我現要決定小一學校.華德上午vs 循道. 是否選擇遁道好呢.我仔聰明但心散,都有信心keep他做band 1生.
好怕選錯校.

thanks a lot!

小學本身的確無分banding, 因為小一入學不可考試, 純以計分, 最定要是有唔有兄姐在同校讀, 那些學校可能以自已派英中 / Band 1 中中的學生多寡話自已係Band 1 小學, 事實上無基制, 只有學校聲譽和口碑。

另一方面, Pre-S1 試係升中派位後, 全港小六升中學生去被派中學 (約14/7), 一齊考相同試卷(中英數), 以方便中學以該試成績編班, 所以又名編班試。  若你子女在某小學係考全級第30名, 那麽某小學下一年同樣是第30名嘅師弟/ 妹, 就會用咗你子女今年編班試嘅成績做明年派位分數, 呈分試是校內分名次之用, 至於全港Banding 嘅個人分數, 就係上年全級同名次編班試分數。 所以轉咗學校網或跨區有時跌Band ,有時升Band 嘅原因, 真係有個分數, 由弱嘅校網轉到强區實跌Band, 除非你自係Band 1頭, 反之亦然。 本區大抽獎(乙部)只嘅受本區學生, 其他區唔玩得, 所以學校預測學生Banding比較準確D,  雖然你嘅分數係全港Band 2, 但自已分數在本區係頭三份之一(band 1), 有機會本區抽到英中。

學校/學生有陣時衰咗, 係上年中一編班試 自己學生在該試成績下滑, 可惜小學又唔會有編班試成績, 在不知情下, 出現 Band 2 頭估錯咗係 Band 1 尾而發生選校策略錯誤的悲劇。

九龍城 d 小學,平均分有 85 分都係 140人中考 70。

請問你呀仔學校全級第一的同學o係自行有否皇仁面試機會?及可否告之貴校(小學)名稱?或可PM
原帖由 samuel89 於 09-7-11 14:49 發表

原帖由 ytpeople 於 09-7-13 12:13 發表
請問你呀仔學校全級第一的同學o係自行有否皇仁面試機會?及可否告之貴校(小學)名稱?或可PM

直情係自行已經入左皇仁啦, 小學名稱PM俾你啦..

收到了,謝謝你!
請問你知不知那位全級第一的同學有冇特別獎項或能力?
原帖由 samuel89 於 09-7-13 12:19 發表

直情係自行已經入左皇仁啦, 小學名稱PM俾你啦..

原帖由 ytpeople 於 09-7-13 12:30 發表
收到了,謝謝你!
請問你知不知那位全級第一的同學有冇特別獎項或能力?

不太清楚...好像有音樂朗誦果d....
不過全級第一都已經好有競爭力啦.....

samuel89,

可唔可以pm比我知邊間學校呀?

係咪如果沒有體藝奬就會冇咁好呢?

原帖由 samuel89 於 09-7-11 15:44 發表

已PM:)

唔好意思,我都想知,否否pm我讀邊間呀﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

原帖由 藍莓 於 09-7-13 14:02 發表
samuel89,

可唔可以pm比我知邊間學校呀?

係咪如果沒有體藝奬就會冇咁好呢?

如果間小學唔系太差, 基本上全級5名內都好易自行俾d名校收左....如果有體藝奬(全港性果d)....喇沙直情破格收左....連大抽獎遊戲都唔使玩....

想請教, 我囝都是西貢區一直資小學, 學校小班教學, 全級96人左右, 沒公開名次, 保守估計全級頭5 名, 沒超勁體藝獎狀, 只是足球校隊, 鋼琴三級, 游水學了6年, 但沒任何校隊或比賽, 這樣自行 in band one 英中有沒機會?

原帖由 samuel89 於 09-7-13 14:10 發表

如果間小學唔系太差, 基本上全級5名內都好易自行俾d名校收左....如果有體藝奬(全港性果d)....喇沙直情破格收左....連大抽獎遊戲都唔使玩....
‹ 上一主題|下一主題