用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 仔仔會9月讀培基, 想問....
go

仔仔會9月讀培基, 想問.... [複製鏈接]

我小朋友將會9月讀培基,  想請問現在讀緊既小朋友 既媽咪, 你地覺得小朋友讀成點呀, 開心嗎.   親子關係會唔會因為功課多而唔好呢...

還有,你地小朋友多數會ORDER學校既飯 OR 送飯呢, 因我要返工, 工人又要照顧BB,  會送唔到飯.  
好擔心佢食飯方面......
   0    0    0    0

放心,學校好好,我仔讀得好開心.功課無乜影響親子關係喎.一般放完學一個鐘做完。我放工返來對下有默書就默下,一般薟下手冊看下回條改下功課半個鐘度攪店。後來亞仔係小息,午息,或者導修堂做埋d功課返屋企無野做我見咁加多左一樣課外活動俾他(原先有2樣).

飯就ORDER學校既飯,因為我和你一樣要返工, 工人又要照顧BB...

原帖由 STARBARNEY 於 09-7-10 13:02 發表
我小朋友將會9月讀培基,  想請問現在讀緊既小朋友 既媽咪, 你地覺得小朋友讀成點呀, 開心嗎.   親子關係會唔會因為功課多而唔好呢...

還有,你地小朋友多數會ORDER學校既飯 OR 送飯呢, 因我要返工, 工人又要照顧BB,  ...

tks for yr infos..

因我仔食飯係超慢一族, 擔心佢唔知可唔可以係時間裹食完.   期望佢同d同學仔一起食, 可以改善倒啦..

原帖由 KW 於 09-7-10 15:39 發.表
放心,學校好好,我仔讀得好開心.功課無乜影響親子關係喎.一般放完學一個鐘做完。我放工返來對下有默書就默下,一般薟下手冊看下回條改下功課半個鐘度攪店。後來亞仔係小息,午息,或者導修堂做埋d功課返屋企無野做我見咁 ...

你所擔心的,和我擔心的也是一樣, 他平時吃飯至少一句鐘, 我們這一代的小王子, 小公主, 真是要磨鍊一可下, 我預了他第一個月一定會廋很多, 無法啦, 我而家唯有盡量訓練他吧!

同意....你小朋友讀邊班, 我囝一誠.

原帖由 arnoldmami 於 09-7-11 13:00 發表
你所擔心的,和我擔心的也是一樣, 他平時吃飯至少一句鐘, 我們這一代的小王子, 小公主, 真是要磨鍊一可下, 我預了他第一個月一定會廋很多, 無法啦, 我而家唯有盡量訓練他吧! ...

我囝囝讀一愛, 他是11月細仔, 他是超級"麼"王

食飯呢個問題當初和妳們一樣,怕阿仔唔夠時間食,但原來都不用擔心,成班同學+班主任一齊食,小朋友會 '醒水' '快快趣趣' 食完,食完後可以出去玩架!

功課方面,阿仔就無 KW 個仔咁乖自動波去做喇,仔仔可以 'hea' 好耐都未做完,初頭都要催要叫,但呢個方法唔 work, 我轉呔唔理,咁又自自然然自己搞掂喎!我仲要 repeated 跟阿仔講,'唔係媽媽無得交功課呀,係你呀!' 佢軟皮蛇,阿媽我又軟皮蛇囉 - 負負得正。

我都覺得佢地小朋友 一齊食, 佢地會快既.  唔似係屋企, 慢吞吞.   我都叫佢食得乾淨D,  唔好食到一枱一地都係.

你係咪ORDER 飯比你小朋友食呢....
買齊野未呀.   我校服書包都未呀.

原帖由 Sue^_^ 於 09-7-14 16:26 發表
食飯呢個問題當初和妳們一樣,怕阿仔唔夠時間食,但原來都不用擔心,成班同學+班主任一齊食,小朋友會 '醒水' '快快趣趣' 食完,食完後可以出去玩架!

功課方面,阿仔就無 KW 個仔咁乖自動波去做喇,仔仔可以 'hea' 好耐都未做完,初 ...
‹ 上一主題|下一主題