用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 真相 ?
樓主: acmc
go

真相 ? [複製鏈接]

Thanks for sharing. Good!

acmc:
我個仔同你小朋友有99%相似, 所以都係嘔血
原帖由 acmc 於 09-7-23 15:02 發表

我試吓回答, 若說得唔"應"大家心裏嗰個"尼埋"咗嘅答案, 不防再討論吓!
半杯水嘅道理, 我相信好多人都明, 每次我"對付"完佢之後個心都好唔舒服, 在責怪自己, 怪自己EQ低, 同自己說半杯水的道理, 說生得佢如此, 都應 ...

原帖由 phoebelau 於 09-7-27 23:49 發表
acmc:
我個仔同你小朋友有99%相似, 所以都係嘔血

哈哈....你有兩個?! 要嘔多我一倍血, 不過又開心多一倍!

acmc,

我想真正明白半杯水道理的人沒有你想的這麼多
半杯水不是叫包容缺點或甚麼也不做
半杯水是叫你整理自己的心態

面對問題家長可以選擇 嘔血還是不嘔血
但你不覺得平靜時想出來的方法通常都比較好嗎?

實情是10個孩子, 11個躲懶. 要不要嘔血,是一個心態問題.

要解決躲懶問題, 不是件容易的事
就如你說: "去食mc當當早餐, 就連我条褲都未着好, 佢己經攪掂企向門口等你"

要解決便要先找到動機, 找到動機後, 甚麼也好辦

acmc
我個仔換衫去街都唔算好耐既,不過響出門口果時,都係要叫佢著一樣先做一樣,唔會主動做好全套等出門口.以前試過話再唔換快d就唔帶佢,而家大左唔得啦,我嚇妹妹,佢就幫口,話:你唔可以留佢響屋企架,警察會來拉你!
原帖由 acmc 於 09-7-23 23:27 發表

我個仔都係好鐘意玩嘢, 但佢無玩你個仔玩嗰d嘢, 佢寫字都唔錯的, 佢係用時間來玩嘢, 第一個字和第二個字之間可以隔大半個鐘頭, 還有叫佢換衫落街, 要叫足45分鐘才出得門口, 但如果是趕11點前去食mc當當早餐, 就連我 ...
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題