用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 真相 ?
go

真相 ? [複製鏈接]

英華---出名, 程度好, 但又話只係個校長得人鐘意, 程度一般...有讀緊的家長說下感受嗎 ?
   4    0    0    0

please read the old posts. ..there are few of them with responses.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2119651&extra=page%3D1

醒目開學勳章

我見你每在家熱門小學都問大致同樣問題?

1. 聖諾瑟(觀)---是英小, 英文程度好, 學生品行好, 但又話其實是中小, 英文程度較低.
2. 拔萃男---程度好, 學習氣氛一流,  但又話本身學生已是在家中學習好, 全是父母教定了的.,叻都不是由學校教出來的, 還有大部份人都有benz和遊艇當玩具, 如自己無會影響小朋友心態..
3.  喇沙---名校, 但又話有好多小朋友說粗口, 德育方面????
4.  陳守仁---語言環境好, 老師有愛心, 但又話學生成績參差大,太free對初小的都會有影響.
5.  九龍塘小學---老師有愛心, 程度高是band 1和教得好, 但又話其實程度跟聖方xx等無得fight.
6.   高主教---程度和德育方面都好, 有愛心, 但又話將考最尾的(表揚)出來, 會這樣對待學生的, 會hurt 到小朋友個心都做得出?????
7.   聖保羅男女---視學報告都話教得好的名校, 但又話英文程度唔夠,. 及大部份人都有benz和遊艇當玩具, 如自己無會影響小朋友心態..
8.   英華---出名, 程度好, 但又話只係個校長得人鐘意, 程度一般.
9    優才---英文好又識教, 又可以讀得好開心, 但又話英文好係同一般的津校比, 同名校還有距離, 好多嘢都得個講字..
10  播道---英文小學, 但又話英文教得好淺.

而提問的句式感覺有點挑釁....
好容易令人家誤會你的動機....

但看吧你”小一選校 頭昏腦脹! ”的留言,相信你係一個為仔仔設想的媽媽,然而你想知些什麼真相呢?

I)其實好的學校只是好的硬件,重點還是要配合好的軟件-即家庭教育與及父母本身的心機,再加上孩子本身的質,缺一所得的結果都會不同!所以要想孩子成材,石是單靠好學校便成咯。

II) 網上提問未必看到事情真相-每個人觀點角度都不一樣,就算人家話你知xx係好學校,到你入到去,又未必如你所想。另一點要注意的是而對人家孩子好的,又未必適合你的孩子啊!

III) 十隻手指都有長短,每個人都有不同的長/短處,何況是學校呢,如果你揾到一間十全十美的小學...我諗大家都希望你可以話比我地知聽.考唔到入去,都可以得個知字嘛!

IV) 最後,係你好唔係好想聽到的勸告:你提問所所都是好熱門的學校,真係好難考到晒入去嫁,(若真係考到晒,咁你入那間都應該無問題嫁)。
呢個遊戲就係咁煩人擾民嫁啦,如果能做到平常心就下定決心考一兩間真係心儀的,不成就等大抽奬囉。真係要分析比較等到你仔仔真係考到先再拎出來比較實際啊!

P.S.
若真係唔計較學費多少...國際學校可能是比較好的選擇-起碼將來留學方便d嘛!而且又不用担心你著重的”英文程度”嘛!
另外小小分享,以我自己而言,孩子成長的同時,也是自己的再次成長。
孩子每個階段都有不同的轉變與需要,就是温書方式初小跟高小都有不同。要慢慢摸索適合孩子的方法,好好配合/調較親子的互動與相處.要訓練良好的學習動機是不難的!加油吧!

願神好好給尔仔仔保守,祝他考到一間合適的好學校吧!

原帖由 010 於 09-7-6 15:28 發表
我見你每在家熱門小學都問大致同樣問題?

1. 聖諾瑟(觀)---是英小, 英文程度好, 學生品行好, 但又話其實是中小, 英文程度較低.
2. 拔萃男---程度好, 學習氣氛一流,  但又話本身學生已是在家中學習好, 全是父母教定了 ...

先多謝你的回應和明白!

"要訓練良好的學習動機是不難的!" 我好想聽吓你在這方面的心得, 可以分享吓嗎?  好讓我未雨綢繆! 或可以pm我.謝謝!

Hi acmc:
我係P.1仔家長。簡答如下:
1.英華---出名,(名校多的是,英華只是其一。個人覺得這是一所不貴族化的名校。)
2. 程度好,(這是真的。小一的中、英文都at least有小二下學期程度,甚至小三。數學正常,唔覺教快左。)
3.但又話只係個校長得人鐘意, 程度一般。(我覺得除了校長得人鐘意之外,老師都好nice,樂於主動同我傾囝囝在學的情況,好關心學生。)
4.其他:學校樂意設計好多活動比學生,孩子玩得好開心。仲有,媽咪們都好friendly,聯課日順便傾計,好relax.
原帖由 acmc 於 09-7-5 14:36 發表
英華---出名, 程度好, 但又話只係個校長得人鐘意, 程度一般...有讀緊的家長說下感受嗎 ?

感謝神賜我們寶貝兒子!

原帖由 berryivyee 於 09-7-7 13:57 發表
Hi acmc:
我係P.1仔家長。簡答如下:
1.英華---出名,(名校多的是,英華只是其一。個人覺得這是一所不貴族化的名校。)
2. 程度好,(這是真的。小一的中、英文都at least有小二下學期程度,甚至小三。數學正常,唔覺教快左。)
3.但 ...

唔該你!  我都覺得你好friendly呀!:D

醒目開學勳章

<"要訓練良好的學習動機是不難的!" 我好想聽吓你在這方面的心得, 可以分享吓嗎?  好讓我未雨綢繆! >

也不知是不是心得,又不知可否給你作未雨綢繆,但姑且給小小分享:
其實最明白孩子的一定是父母,了解孩子性格,多留意多花心思在小朋友身上,耐心找尋孩子的喜好與強弱。灌輸其正確正面的學習態度,以適合的方法去引導孩子,使其發輝其專長,補其不足。

聽來很廣泛是吧,然我就是與孩子這樣一起成長的!循循善誘的教導...不是只追求分數,而是真心想孩子儲得知識與智慧!

或會問:什麼是合適的方法?
每個小朋友的性格喜好與及家長期望教育各有不同,好難一概而論!在我而言:陪玩都可以是學習的一部份!

p.s.
有聽過過”打翻牛奶"的故事嗎?
詳盡故事情節我已忘記,唯一記得的重點是:
一個孩子把牛奶打翻了,弄得一室都是,但孩子的媽媽卻沒有半句責罵,還跟孩子說:好漂亮的地圖啊!...跟著與孩子一起收拾好現場,並教導孩子如何才是正確的倒牛奶方法。

就是這樣...
1)要教好孩子,不須用責罵 
2)事件可以有兩面看,其實教孩子創作,也是學習的一部份
3)孩子內心也希望不會再犯同樣的錯,只要肯循循善誘的教導,他自然會聽自然會懂!
4)不責罵反而鼓勵,既可以培養孩子的自信心,又能引發孩子學習的動機.
5)想一想:若孩子知道做錯,父母便會責罵...那他們還願意去試嗎?

只要努力、正面與堅持,不斷嘗試與改善,一定會有回報的。

祝你和孩子的能開開心心的成長。

原帖由 010 於 09-7-7 15:56 發表
<"要訓練良好的學習動機是不難的!" 我好想聽吓你在這方面的心得, 可以分享吓嗎?  好讓我未雨綢繆! >

也不知是不是心得,又不知可否給你作未雨綢繆,但姑且給小小分享:
其實最明白孩子的一定是父母,了解孩子性格,多留意多花心 ...

"要教好孩子,不須用責罵" 我可以話你知, 我做不到這點, 真的要向你說說感受, 佢豬油飽到你唔信, 我認我是一個性急的人, 好多時都想"嘔血", 佢成績唔錯, 都是每日寶貴的十至二十分鐘叫到佢坐低温吓, 佢好在幾易教,d嘢好快入腦,教琴老師都話佢咁細開始學, 算係學得最快嗰一兩個, 做功課就自動自覺, 要額外做的就不是咁順攤, 我還在不停咁"林"計對付佢!

醒目開學勳章

acmc
所以就是鼓勵你和孩子一起成長囉
想一想,我們都未曾做過人父母、
未曾學過如何教育孩子,都是邊學邊做吧!
今次做不好,檢討反省下次再來過。

或不是每一個家長會得認同,
但我自己的方向是:希望孩子能在愉快中學習,
分數不是不重要,但不是最重要啊!

原帖由 acmc 於 09-7-8 00:38 發表

"要教好孩子,不須用責罵" 我可以話你知, 我做不到這點, 真的要向你說說感受, 佢豬油飽到你唔信, 我認我是一個性急的人, 好多時都想"嘔血", 佢成績唔錯, 都是每日寶貴的十至二十分鐘叫到佢坐低温吓, 佢好在幾易教,d ...

原帖由 acmc 於 09-7-8 00:38 發表
... 我認我是一個性急的人, 好多時都想"嘔血", 佢成績唔錯, 都是每日寶貴的十至二十分鐘叫到佢坐低温吓, 佢好在幾易教,d嘢好快入腦,教琴老師都話佢咁細開始學, 算係學得最快嗰一兩個, 做功課就自動自覺, 要額外做的就不是咁順攤, 我還在不停咁"林"計對付佢!

我想來想去都想不通, 為甚麼你的孩子:
成績唔錯
幾易教
d嘢好快入腦
算係學得最快
做功課就自動自覺,

你都要想"嘔血" ???

輕鬆D啦, 香港人!!!

程度一唔一般因人而已.不過d仔好鍾意返學已經好好.

現在d細路讀書的路咁長.....小學都未見真功夫啦

at least係要培養他的習慣同讀書的心

原帖由 acmc 於 09-7-5 14:36 發表

原帖由 aknchan 於 09-7-16 17:55 發表

我想來想去都想不通, 為甚麼你的孩子:
成績唔錯
幾易教
d嘢好快入腦
算係學得最快
做功課就自動自覺,

你都要想"嘔血" ???

輕鬆D啦, 香港人!!! ...

你呢條問題真係仲深過哲學問題,我好認真咁諗,都諗唔到點解,我個仔都係

成績唔錯
幾易教
d嘢好快入腦
算係學得最快
做功課就自動自覺,

(以上呢d係第d人比既評語,而我細心諗下,亞仔同其他小朋友比較,都算係既!)

但我又真係日日都嘔血!

gracechung:
我個仔都係,人地教就好地地,我教佢就唔睬你,"甘"你話嘔唔嘔血呀?

原帖由 gracechung 於 09-7-21 08:13 發表

你呢條問題真係仲深過哲學問題,我好認真咁諗,都諗唔到點解,我個仔都係

成績唔錯
幾易教
d嘢好快入腦
算係學得最快
做功課就自動自覺,

(以上呢d係第d人比既評語,而我細心諗下,亞仔同其他小朋友比較,都算係既!)

但我又 ...

其實都唔難答啫.舉我個仔做例啦,佢雖然9月先小一.
佢的確做功課自動自覺,但係唔代表做出來既quality係好喎.例如佢係識寫個字,咁佢咪玩野囉,一個就寫好大,一個就寫好細,一個就寫偏左,一個偏右.咁樣玩法,係咪嘔血呀!!!
原帖由 gracechung 於 09-7-21 08:13 發表

成績唔錯
幾易教
d嘢好快入腦
算係學得最快
做功課就自動自覺,

但我又 ...
http://era-central.blogspot.com/

幾易教,學得快,自動自覺... 其實都係子女的優點,問題係出於家長的觀點: Half Empty or Half Full

如果你覺得係 Half Empty, 你咪嘔血lor
如果你覺得係 Half Full, 你咪會好開心,知道只差一點點

成績唔錯
幾易教
d嘢好快入腦
算係學得最快
做功課就自動自覺,

但我又 ...

我試吓回答, 若說得唔"應"大家心裏嗰個"尼埋"咗嘅答案, 不防再討論吓!
半杯水嘅道理, 我相信好多人都明, 每次我"對付"完佢之後個心都好唔舒服, 在責怪自己, 怪自己EQ低, 同自己說半杯水的道理, 說生得佢如此, 都應該心足了, 但點解還要"嘔血"? 因為我覺得唔可以因為佢有點小聰明, 就要"包容"佢其它的缺點, 我知道有些媽媽給孩子24小時FULLING BOOKING, 我沒有這樣做, 只是學佢自己要求學嘅琴, 畫, 英文, 每天的時間都可以多出來學吓其它嘢, 但當我叫佢温習,寫字呀咁, 不足兩三分鐘, 就話要去 wee wee, then 又話要佢poo poo (係無ga, 只係齋坐)then, 又話肚餓, 比佢食完嘢, 剛剛坐落張櫈, 佢可以話我真係好肚餓, then, 再加句我真係好眼訓, 我眼訓 (指住個頭) e道諗唔道嘢, then 又有wee wee , 這只是令我"嘔血"的一小部份, 可能我是緊張, 都只是覺得有好多嘢要從小習慣, 大咗好難改ga!

原帖由 mayc 於 09-7-21 08:41 發表
gracechung:
我個仔都係,人地教就好地地,我教佢就唔睬你,"甘"你話嘔唔嘔血呀?

你說得對, 對住人哋係好合作的.

原帖由 Era 於 09-7-21 11:20 發表
其實都唔難答啫.舉我個仔做例啦,佢雖然9月先小一.
佢的確做功課自動自覺,但係唔代表做出來既quality係好喎.例如佢係識寫個字,咁佢咪玩野囉,一個就寫好大,一個就寫好細,一個就寫偏左,一個偏右.咁樣玩法,係咪嘔血呀!!! ...

我個仔都係好鐘意玩嘢, 但佢無玩你個仔玩嗰d嘢, 佢寫字都唔錯的, 佢係用時間來玩嘢, 第一個字和第二個字之間可以隔大半個鐘頭, 還有叫佢換衫落街, 要叫足45分鐘才出得門口, 但如果是趕11點前去食mc當當早餐, 就連我条褲都未着好, 佢己經攪掂企向門口等你喇,
不過佢好多時玩嘢都玩得好攪笑的, 還有把口常常逗得我好開心, 我話佢同個老豆一樣, 都係來這個世界是為了向我說謊話....

原帖由 acmc 於 09-7-23 23:27 發表

我個仔都係好鐘意玩嘢, 但佢無玩你個仔玩嗰d嘢, 佢寫字都唔錯的, 佢係用時間來玩嘢, 第一個字和第二個字之間可以隔大半個鐘頭, 還有叫佢換衫落街, 要叫足45分鐘才出得門口, 但如果是趕11點前去食mc當當早餐, 就連我 ...

我都明白半杯水的道理, 但人總是貪心, 當很容易有半杯水的情況下, 很自然想爭取到3/4杯 OR 1 杯. 尤其是很害怕小朋友錯失左學習的機會.
所以我時常都要冷靜地諗一諗. 現階段是否太多學術活動, 是否要調節吓, 到放鬆了一段時間又要加D學術環節, 真是要不斷檢討.

You are all good and smart mothers. Good and helpful discussion.
‹ 上一主題|下一主題