用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生學英文的有效方法
go

小學生學英文的有效方法 [複製鏈接]

大家好呀,我宜家讀緊大學,同D小學生補習ge時候
發覺呢,宜家小學生學英文ge方法太死板啦,
現時ge學生學英文ge方法就只係不停做練習,
但係其實英文唔同數理,最重要ge係Language Sense,即係一睇D英文句子,唔洗O係個腦度轉返中文,就即刻可以明白句句子講咩。

其實Language Sense做練習係練唔到返黎架,真係要活學活用。

我咁講係因為我以前K3移民左去外國,O係果度讀左5年小學。就算我無接受傳統ge英文教學(即Grammar果D唔會正式教),返到黎HK考插班生試英文都有9X分。

果度的所謂英文課就係寫故仔,日日係咁寫,同同學一起寫,然後交換讀。返到屋企就睇英文卡通,睇英文小說。

英文能力係咁樣培養返黎。

聽說讀寫都重要。

4    0    1    0

好贊同學英文是要在日常生活中"浸"出來, 練習操練及死記成效無咁大, 咁快.

故事圖片都有點不吸引,如果我見意就改善下內容,多點點有趣。

原帖由 happyvalley 於 09-7-4 00:42 發表
故事圖片都有點不吸引,如果我見意就改善下內容,多點點有趣。

你說的內容是卡通內容,還是英文分析的內容?

即是說換了套卡通?

謝謝=]

Your blog is good.很有用.THANKS.
我都錄低咗套卡通學英文比仔仔暑假學,依家電視都有, 我覺得很合低年班學.

Yes, it is interesting.
原帖由 tomoyama 於 09-7-4 10:23 發表

你說的內容是卡通內容,還是英文分析的內容?

即是說換了套卡通?

謝謝=]

原帖由 jose 於 09-7-4 13:56 發表
Your blog is good.很有用.THANKS.
我都錄低咗套卡通學英文比仔仔暑假學,依家電視都有, 我覺得很合低年班學.

對,我就係見到佢幾適合用黎學英文
速度適中,咬字輕清楚。

原帖由 tomoyama 於 09-7-3 16:09 發表
果度的所謂英文課就係寫故仔,日日係咁寫,同同學一起寫,然後交換讀。返到屋企就睇英文卡通,睇英文小說。

咁果到d老師有冇比guideline d同學點寫故仔?有冇比題目? 会唔会批改?
返屋企睇英文小說,睇完有冇worksheet or 其他野要做架?
thx!!

原帖由 bbJP 於 09-7-5 11:21 發表

咁果到d老師有冇比guideline d同學點寫故仔?有冇比題目? 会唔会批改?
返屋企睇英文小說,睇完有冇worksheet or 其他野要做架?
thx!!

唔會比Guideline or 題目架,自由發揮,鐘意寫咩就寫咩。

之後就自己睇一次,再比另一個同學幫你改,改完寫Second Draft,之後比個老師改,個老師係即時改架,你坐O係佢隔離,有咩錯即刻同你講。跟住就去寫3rd Draft。有時可能會幫你將個故仔釘成書,畫埋圖O係入面。放o係課室比其他同學仔睇。

睇英文小說係有時上課時有個老師會入黎推介幾本書,有興趣ge就去借。所以無Worksheet果D。

之前個老師教我地點揀適合自己ge書,就係求其揭一頁,之後睇下果頁有幾多個字係唔識ge,多過5-7個字唔識ge就唔好揀。因為太多唔識ge字跟本小朋友都無興趣睇。
揀D易明小小ge開始,讀得明會較有滿足感。當小朋友開始對閱讀英文書有興趣,就慢慢揀D深D ge.

睇書有WS,就會變左係功課咁,嚇怕小朋友,除非係有娛樂性geWS。

睇下幫唔幫到你  

原帖由 tomoyama 於 09-7-6 11:44 發表

唔會比Guideline or 題目架,自由發揮,鐘意寫咩就寫咩。

之後就自己睇一次,再比另一個同學幫你改,改完寫Second Draft,之後比個老師改,個老師係即時改架,你坐O係佢隔離,有咩錯即刻同你講。跟住就去寫3rd Draft。有時可能會 ...

謝謝分享!!
咁果到d小朋友 grade 3 左右一般d故事寫到幾多字左右?
同埋係咪一堂寫一個?
這种方式係咪响學校環境人容易做d呢?
我叫阿仔作故仔,佢次次都話無野寫 or 諗唔到寫咩好.

原帖由 bbJP 於 09-7-6 16:16 發表

謝謝分享!!
咁果到d小朋友 grade 3 左右一般d故事寫到幾多字左右?
同埋係咪一堂寫一個?
這种方式係咪响學校環境人容易做d呢?
我叫阿仔作故仔,佢次次都話無野寫 or 諗唔到寫咩好. ...

無限,大多數都會作2-3頁A4 Size。唔一定一堂寫一個,寫唔晒可以下堂繼續,無時間限制。可能英文係果邊ge母語,所以Grade 3.4就可以作到2-3頁A4,香港小學生就唔一定願意作咁多Lor. 所以最好唔好限字數,寫到幾多就幾多,用哄ge方法好過用迫。

如果你仔仔話諗唔到寫咩故仔,可以試下叫佢揀本鐘意ge簿,每日or隔日or每個禮拜用英文寫低每天or果幾日做過D咩,可以畫圖。寫夠20篇ge就獎勵下佢(個獎勵大Dge,可以set到30篇咁=P)不過一日只可寫一篇。咁就有個動力去寫如果本身都寫作無興趣。

你比唔比你個仔睇電視/卡通?如果比ge話可以叫佢用鐘意ge話都可以寫下關於佢鐘意ge卡通呀,寫下覺得個卡通故事應該點發展下…等等

可以試下Work唔Work

講漏左,寫完可以幫佢改。

已更新,有第二個教學了。

請繼續給意見!

原帖由 tomoyama 於 09-7-6 23:35 發表

無限,大多數都會作2-3頁A4 Size。唔一定一堂寫一個,寫唔晒可以下堂繼續,無時間限制。可能英文係果邊ge母語,所以Grade 3.4就可以作到2-3頁A4,香港小學生就唔一定願意作咁多Lor. 所以最好唔好限字數,寫到幾多就幾多,用哄ge ...

thank you very much!!!

THANK YOU!

Blog已更新 — 英文書介紹。

由於有網友家長提議我將Post集中在Blog裡,以後的Post也只在Blog裡寫。

有更新就再這裡話比大家聽。

今次換了另一套卡通—Pocoyo。因為我個人比較喜歡這套。畫面、人物亦比Peppa Pig吸引。不過比Peppa Pig少對白。這套卡通的特別之處在於,很多英文詞語、句子也會重覆幾次,大大提高了小朋友學到Vocab和句型的能力。

請繼續給意見,令教學更完善。

另外本人時間不多,有時手快快會有少少打錯,發現了請話比我聽。謝謝!

已更新 - 小學看卡通學英語#4

除了這個卡通外,我還想自製一些工作紙放上Blog。而所有工作紙都是活動性質的,以免小朋友覺得悶。

大家給我一些意見,家長們覺得哪種工作紙比較有用:

- 基本英語拼音 (Phonics)
- 文法 (Grammar)
- 詞語 (Vocab)
- 寫作 (Writing)
- 閱讀 (Comprehension)

??

雖然阿仔今年先升k1, 未用得著, 不過都支持你

ok非常好!

Thanks=)
繼續比意見啦~
‹ 上一主題|下一主題