用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位前的恐懼
go

派位前的恐懼 [複製鏈接]

唔知各位媽咪會唔會好似我咁,未到7/7,已經每日諗住派位嗰日會點,好驚嗰日要四圍去叩門,個心又翳,胃口都差咗,又會諗返之前填選校表嘅次序,覺得唔應該咁填,我就嚟諗到傻咗啦...........
   0    0    0    0

派位前的恐懼

而家個心已經驚到跳梗.

回覆 2# SUPER媽 的文章

有時諗返,早知同佢考直資算啦,唔使驚咁耐

當初想自己去取派位結果就好,冇咁驚!
現在得償所願,原來才知仲驚終於擔心到病咗!
無形的壓力真係好犀利!
希望個個都派得好好啦!

我又沒有那麼緊張哦。第一至第二志願如不取的話,想去叩門。但第一志願巳下載好表格,要7月8日才交,第二志願又沒叩門位。所以我7月7日都不知能做點什麼?看到各位好像那麼忙我無事做,反而心裏有點發慌。可能後備一間直資學校去叩下門。

原帖由 wq 於 09-6-30 16:34 發表
我又沒有那麼緊張哦。第一至第二志願如不取的話,想去叩門。但第一志願巳下載好表格,要7月8日才交,第二志願又沒叩門位。所以我7月7日都不知能做點什麼?看到各位好像那麼忙我無事做,反而心裏有點發慌。可能後備一間直資學 ...

Hi, wq

睇番之前 D post 你唔係已考到某間直資咩?

我怕7月6日果晚訓ng著
原帖由 chunleungmama 於 09-6-30 15:10 發表
唔知各位媽咪會唔會好似我咁,未到7/7,已經每日諗住派位嗰日會點,好驚嗰日要四圍去叩門,個心又翳,胃口都差咗,又會諗返之前填選校表嘅次序,覺得唔應該咁填,我就嚟諗到傻咗啦........... ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

自行及填完大抽獎後鬆咗D, 之後諗住順其自然...
早2日諗做定5份PROFILE, 跟住發夢派唔到中學...
今日諗諗下10份保險D...
愈諗愈驚...

各位媽咪,不要太擔心,我由面試,選校時開始已好擔心到不得了,反而現在不那麼擔心,無論結局是怎樣,只要做足準備,到時全力去叩門,叩門可能見家長,不要熊貓眼見人。大家加油。

醒目開學勳章

真的好困擾,尤其派前的幾天.

祝所有小朋友入到心儀的學校.

我同妳徵狀一樣呀!
一諗就心跳, 好驚同亞女揀錯學校.......

原帖由 chunleungmama 於 09-6-30 15:10 發表
唔知各位媽咪會唔會好似我咁,未到7/7,已經每日諗住派位嗰日會點,好驚嗰日要四圍去叩門,個心又翳,胃口都差咗,又會諗返之前填選校表嘅次序,覺得唔應該咁填,我就嚟諗到傻咗啦........... ...

回覆 5# 0120 的文章

記得六年前派小一時, 我失眠了3個月, 前一晚完全無訓,你們記得當年小一派位的一天, 下傾盆大雨嗎?實在如同昨天, 印象難忘........

今次我不用煩了, 給阿囡選了直資.  

在此祝願各位如願以償 入到理想中學

rr

同你一樣, 下星期二就到, 好驚. 驚連面試都無行. 仲驚個揀老公.

其實好多媽咪都心中有數..自己既仔女成績..選校既時侯都大概知道成功率..所以我就一d都唔擔心..因為是龍是鳳,大家心中有數..無理由band 2生..去選一間band 1既學校..如果 要博..就要承受風險..呢樣係好現實既事..
但我見好多人都選擇逃避面對....

原帖由 stitchfriends 於 09-6-30 16:51 發表

Hi, wq

睇番之前 D post 你唔係已考到某間直資咩?

你好記性哦。我仔是被一間直資學校所取錄,還交了錢留位。但第三次呈分試後,仔仔的成績上升不少,所以去取消了間直資,想博一博統一派位。

現在都有點麻煩,如博不中,再去哀求番不知得不得添。不過既決定就要承受番後果,不後悔。反正船到橋頭自會直,不考處那麼多了,到時再說吧!

原帖由 wq 於 09-7-1 12:05 發表

你好記性哦。我仔是被一間直資學校所取錄,還交了錢留位。但第三次呈分試後,仔仔的成績上升不少,所以去取消了間直資,想博一博統一派位。

現在都有點麻煩,如博不中,再去哀求番不知得不得添。不過既決定就要承受番後果,不 ...

係你個豬仔 logo 好 Q, 所以記得你.

e, 你果間直資都幾好有得取消.

你要求取消的藉口是考到另一間學校, 而直資學校比回學生資料証給你?  佢地無留難你嗎?

我寫了一封信給學校,寫了我和孩子的情況等等。他們非常好一點都無留難我,一分鐘搞掂。值得贊許。

4年前大女派位果陣無乜緊張,唔知點解今次亞仔派位將近,有D失眠 仲成晚發夢!
橫掂大家7月6日都無覺好瞓,不如約埋上BK吹下水,互相支持啦

原帖由 rr 於 09-6-30 23:55 發表
記得六年前派小一時, 我失眠了3個月, 前一晚完全無訓,你們記得當年小一派位的一天, 下傾盆大雨嗎?實在如同昨天, 印象難忘........

今次我不用煩了, 給阿囡選了直資.  

在此祝願各位如願以償 入到理想中學

r ...

rr,

唸起當年小一叩門好慘, 比 D 學校資料呃咗, 以為師資好, D 街坊話派位麻麻, 跟住拿拿聲四出叩門, 最慘要等通知, 唔知收唔收, 成個人無心機, 悶悶不樂.

我同你一樣, 中一我揀直資, 心情好輕鬆.

原帖由 wq 於 09-7-1 22:57 發表

我寫了一封信給學校,寫了我和孩子的情況等等。他們非常好一點都無留難我,一分鐘搞掂。值得贊許。

Hi, wq

你好 lucky 咁都比你取回學生資料証, 祝你派到心儀中學, 唔駛叩門.
‹ 上一主題|下一主題