用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一愛班同學(09/10)
go

一愛班同學(09/10) [複製鏈接]

各位好, 日後多多聯絡, 彼此提醒.

有家長提及小一上學期書要$17xx, 我也覺有點貴, 但我知上年小一下學期只需訂購12本書, $692.00.
   0    0    0    0

我囝囝都入了一愛班, 佢係細仔, 我昨天看到好多小朋友, 囝囝最細粒, 真的好擔心他連書包也咩唔起, 又擔心比同學蝦佢.....唉!

Arnold Mami,
哈哈, 我女都係細女(9月尾).  是否開始做 Grammer Workbook 1A?

我覺得d功課好深, 開始好擔心arnold跟不上, 因為我要上班, 所以叫了補習姐姐教他做.

大家都是上班媽媽, 晚上陪小朋友的時間實在十分少.  我計劃是每日做一頁Grammer Workbook, 一個月左右可完成.

我囝囝都幾抗拒寫字, 好難教, 之前想過要他留一年, but老師說不建議, 而家唯有頂硬上,
我看了通告, 說手冊的要求, 其實都未派手冊, 係唔係指9月開學後,收到手冊後的處理呢?

Same question in my mind.  I think so.  我想沒有一位小朋友喜歡寫字, 每次我的女兒寫完字後, 她都會感到很吃力.  我想給予他們多點鼓勵 (可以送貼紙或印印), 最重要讓他明白為何要學習寫字, 並在一個愉快的環境中學習.  聽說培基小一功課不算多, 也不用擔心吧.

醒目開學勳章

我打算叫姐姐送午餐給囝囝, 因為我之前問了校工送飯要幾點鐘, 他們好似話大概12:00送到便可, 我相信詳情可於8月28日回校時再問

Esther,
I just asked Pooi Kei, the lunch box have to be arrived at 12:00nn.  Then their school staff will pass it to the student.  It is expected that the student brings the lunch box to home.

各位亞媽:
  唔使咁擔心住WOW, 唔係有排你受.
我個仔今年升2愛,佢上年入讀初期都完全跟唔上,英文第一次TEST 只得十幾分,但佢就好鍾意返學,最主要佢話好好玩.我認為各位首先要比小朋友一個愉快既心情上學先, 千祈唔好怕返學.培基D功課都唔多, 每天2-3樣, 但有心做起黎真係3兩下手勢就搞掂,但每個星期都有默書,不過間間都係架啦.反而就真係要每天抽小小時間同佢溫習,我都係一個小時柞.
係英文囉, 乜都係英文,數學要解題,科學D名詞真係嚇得下人, 不過初期TEST 老師會解題.中文科唔使驚,全家都系大廳,初期返學,亞仔話都唔知佢講乜,但到學期尾,果日聽倒蔡依琳幫台灣宣傳個廣告, 亞仔就廣東話講返我聽佢講乜, 真係好鬼死開心, 唔使錢學國語, 仲講得唔錯架. 英文都有極大進步,希望可以幫下各位亞媽,哈哈!

hinkiu,
謝謝你的意見, arnold 好似bb咁, 開個水樽都話唔識, 我記得k3有一次旅行, 我給他三文治及蛋糕仔, 結果他什麼也沒有吃, 只飲了一盒mini的維他奶及吃了糖, 回到家時便狼吞虎嚥, 唉, 咁大個人, 連照顧自己都唔識, 我知道他有些同學都是11月尾or12月出生, 但都沒他那樣似bb, 唔擔心就假.....

醒目開學勳章

醒目開學勳章

各位一愛班家長,
想知你們的小朋友做Grammer1A 的進度, 及分享一下教導Grammer的方法. 我女兒是每日做一頁(星期六日除外).

以下是培基小學網站中的最新消息:

索取小一新生及插班生家長電郵資料

為方便與各位小一新生及插班生家長聯絡,請將各位的電郵地址,連同貴子弟之姓名及獲派班級等資料,以電郵方式寄發至本校
[email protected] ,多謝合作。

Thanks!

原帖由 charity 於 09-7-23 11:16 發表
以下是培基小學網站中的最新消息:

索取小一新生及插班生家長電郵資料

為方便與各位小一新生及插班生家長聯絡,請將各位的電郵地址,連同貴子弟之姓名及獲派班級等資料,以電郵方式寄發至本校 [email protected] ,多謝 ...

剛收到培基小學給小一生家長的電郵如下:

各位同學:

培基網上月刊 (20098月號) 已經出版, 有興趣的話, 請到以下網址瀏覽:

http://www.pooikei.edu.hk/extra/MyGeneralDoc/Monthly_Express/Monthly_Express.asp?200908

培基小學

各位,

是否已買齊了開學的用品, 係呢, 波鞋是否白色便可以.

aroldmami

原帖由 arnoldmami 於 09-8-6 10:44 發表
各位,

是否已買齊了開學的用品, 係呢, 波鞋是否白色便可以.

aroldmami

aroldmami,

係呀!波鞋只要係白色就ok啦!
‹ 上一主題|下一主題