用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

1c > 冇諗到今日會撞到咁多同學仔, 真係意外驚喜喇

已經出左升中派位result: http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

今日都派得幾好。 希望一年比一年好。

仲有未夠兩星期就返學。問我囡想唔想返,佢話小小啦,不過放多小小仲好!

請問知唔知道開學前有無家長會?記得小一就有。

仲有食午餐塊黃色硬版,要吾要帶返學?

大人、小朋友收拾心情開學啦

原帖由 winny 於 09-8-15 11:22 發表
已經出左升中派位result: http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

我記得係有家長會..好似開左學之後個星期六(唔記得好清楚)
會介紹班主任及各主科老師..講下來緊會教既課程

至於塊甘阻定既黃板..唔會又派新呀..係就好浪費姐..

至於個開學家長茶聚..有無人報名呀?
係甘最後沖次..仲去緊旅行未返呀..??

原帖由 Yanma2002 於 09-8-19 15:39 發表
今日都派得幾好。 希望一年比一年好。

仲有未夠兩星期就返學。問我囡想唔想返,佢話小小啦,不過放多小小仲好!

請問知唔知道開學前有無家長會?記得小一就有。

仲有食午餐塊黃色硬版,要吾要帶返學?

大人、小朋友 ...

嘩... 要追番好多頁呀,

好多問題呀! 真係就黎開學啦.... 唉~
1. 乜有家長會咩? 乜唔係P1先有咩?
2. 那塊黃板會再用架? 我比左阿細玩"煮飯仔"添!
3. 開學茶聚, 好呀, 不過我要睇埋阿細那天放幾點, 是否9
    月1 日那天呀? 時間同地點會是....?

報名:

原帖由 rubyngan 於 09-8-20 16:19 發表
我記得係有家長會..好似開左學之後個星期六(唔記得好清楚)
會介紹班主任及各主科老師..講下來緊會教既課程

至於塊甘阻定既黃板..唔會又派新呀..係就好浪費姐..

至於個開學家長茶聚..有無人報名呀?
係甘最後沖次.. ...

醒目開學勳章

1429 > 你地去左邊呀, 係米放左長假?

得意媽,

Miss you much!!

唔係放長假, 係因為個腦有d問題, 時得時唔得, 好煩, 今個暑假乜都換晒, 幾乎破產, 都只是好小小, 所以只是得閒就去下fb咁, bk好有功課feel, 放暑假想忘記一下.. 哈哈...

再加屋企還有點亂(或者今年家宅犯太歲), 早排小朋友又在ymca染上h1n1, 在家自我隔離一排, 一放監就要再出動, 日日四圍走, 所以小左上網, 大家好嗎?

真係唔想咁快就放完暑假..... 想瞓晏d, 唔駛咁快又勞氣呀!
你暑假做左d乜呀?

原帖由 得意媽 於 09-8-20 23:55 發表
1429 > 你地去左邊呀, 係米放左長假?

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-8-21 12:43 發表
得意媽,

Miss you much!!

唔係放長假, 係因為個腦有d問題, 時得時唔得, 好煩, 今個暑假乜都換晒, 幾乎破產, 都只是好小小, 所以只是得閒就去下fb咁, bk好有功課feel, 放暑假想忘記一下.. 哈哈...

再加 ...

bk好有功課feel, 放暑假想忘記一下

你個暑假都好忙喎, 現在小朋友好嗎, 病後復元得好嗎?

我覺得唔使返學2個月d $$ 好使好多, 不過左袋黎右袋去, 我地成個暑假玩+食, 仲有zzz+睇tv, 所以原本計劃8月溫書+預習都冇做到, 只係做閱讀報告.
開學後pick up 唔到就有排受

得意媽,

佢地冇事好耐啦, 是7月尾的事了, 多謝關心, 醫生都話快d中都好, 反正佢地都好輕微, 早d有抗體, 年尾再中都冇咁勁, 哈哈..

放假d$點會好駛架? 只會一個月駛足兩三個月, 成日出街, 只有要閉關那個多星期先駛少d, 但醫生$都唔平, 重要打孖上, 我冇諗過可以備課, 由收書時知道不齊已知是天意, 哈哈... 我同佢地講現在一次過放你2個半月暑假, 之後一年都冇假放.. 哈哈... 閱讀冊都有做, 當溫字, 不過d字都唔見晒七七八八啦.. 冇眼睇, 等老師同佢地回魂啦... 哈哈...

原帖由 得意媽 於 09-8-21 14:46 發表

bk好有功課feel, 放暑假想忘記一下

你個暑假都好忙喎, 現在小朋友好嗎, 病後復元得好嗎?

我覺得唔使返學2個月d $$ 好使好多, 不過左袋黎右袋去, 我地成個暑假玩+食, 仲有zzz+睇tv ...

我囡仲有3本中文, 7本英文未做。

下星期開學啦,又開始勤勞的一年(我講我自己)。

知唔知第一天要帶咩返學?
好似28號知讀邊班,是否收email,定上學校網呢?

原帖由 1429 於 09-8-21 21:17 發表
得意媽,

佢地冇事好耐啦, 是7月尾的事了, 多謝關心, 醫生都話快d中都好, 反正佢地都好輕微, 早d有抗體, 年尾再中都冇咁勁, 哈哈..

放假d$點會好駛架? 只會一個月駛足兩三個月, 成日出街, 只有要閉關那個多星期先駛 ...

明天27號就知讀邊班,上網check!

醒目開學勳章

校內有電郵, 朗誦節甄選將於9月2-4日舉行

參加左那個組別忘記了!
甄選誦材亦都不見了!

怎麼辦呢

分班名單出左, 可以上校網睇

(不過p2 開唔到 )

普通話誦材響電郵附件可以搵到, 你係咪要呢份 ?

原帖由 得意媽 於 09-8-26 23:31 發表
校內有電郵, 朗誦節甄選將於9月2-4日舉行

參加左那個組別忘記了!
甄選誦材亦都不見了!

怎麼辦呢mouth:" />  

P2 而家都開到啦 :D

Hello everyone,
睇咗啦 ! 呀仔讀 P2B !
Ann (^_^)

原帖由 sac.wen 於 09-8-27 09:12 發表
分班名單出左, 可以上校網睇

(不過p2 開唔到 )

My daughter is in P2B as well!

原帖由 AnnKwok 於 09-8-27 09:37 發表
Hello everyone,
睇咗啦 ! 呀仔讀 P2B !
Ann (^_^)

My daughter is in P2B as well!

原帖由 jc_mom 於 09-8-27 10:59 發表

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-8-27 09:18 發表
普通話誦材響電郵附件可以搵到, 你係咪要呢份 ?

係! 咁我check check 電郵有冇先, tks!

亞囡記得參加左邊組喇, 廣東話誦材係"小麻雀"喎

亞囡2A 班, 佢有3位好朋友, 比我古中最fd果2位會係另一班, 而佢就會同另一位一班.

佢e+攞住3張分班紙玩配對, 又好似幾好玩咁

me too... my monkey is in 2B...

原帖由 rubyngan 於 2009/8/27 12:10 發表
‹ 上一主題|下一主題