用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 頭痛...長沙灣有咩幼稚園好...
go

頭痛...長沙灣有咩幼稚園好... [複製鏈接]

大家知唔知長沙灣有咩幼稚園可以入到好d既小學???唔該!!
   0    0    0    0

你小朋友係 b / g ?
kg 我就唔知,但男小有英華係出名的,至於kg 我都會報埋 祟真國際 (仍在考慮中)

講真,呢個 topic 我都問過,但都無人回應 !
或者你可以選隔離區呀
另外,就要睇下你小學係會報邊類-派位、直資定私小
派位 - 我有親戚都派咗去官小,佢地 kg 讀創價及另一個讀元州kg

原帖由 YAMMYSHING 於 09-6-25 00:42 發表

長沙灣的幼稚園好似多數係統一派入小學的。祟真幼稚園是不錯的。另外,德貞、深水埔浸信會及仁愛堂都ok,可用學卷。

崇真我如果報考, 會報 international, 但都幾貴 !!因為pg teacher 話呢間兩文三語好ok,甚至會好過其他名牌 kg, 但老公話太貴, 而我就諗到一個問題 - interview
因為之前教晒中文, 而家轉番英文會好難, 加上會依然見其他kg.... !! 必要時會 drop, 但想佢小學都讀 int'l, free d, 因為暫時都覺得佢唔受教 (正正經經教佢, 佢會好反感)

原帖由 goofy_bb 於 09-7-7 16:58 發表
崇真我如果報考, 會報 international, 但都幾貴 !!因為pg teacher 話呢間兩文三語好ok,甚至會好過其他名牌 kg, 但老公話太貴, 而我就諗到一個問題 - interview
因為之前教晒中文, 而家轉番英文會好難, 加上會依然見其 ...

你不如試多幾間interview 啦。其實人地講得幾好都無用,要你親身到不同的幼稚園感受一下。同埋要睇下你同埋小朋友個feel, 鐘唔鐘間學校同埋睇下老師點同小朋友相處。

如果唔怕遠小小, 美孚也有間Think的...

原帖由 YAMMYSHING 於 09-6-25 00:42 發表

THINK - 想join nursery, 但堂時無晒位, mei foo 無問題, 仲好近我添, 心儀反而係kt 校, 只怕全英阿囡會唔適應, bk forum 有家長話全英, 唔可以講cantonese, 你地有乜意見 ? 除咗崇真, 我都想報埋 ymca, 但上星期打去問野, receiption 態度頗差, 仲cut我再入另一條線 !!!兩三個星期後,先回覆我問學費嘅email .... 印象麻麻

我想請問一聲,那寶血怎樣,我囝囝報了寶血同基真,這兩間都話收,吾知邊間好?

邊區 ? 基真無聽過喎
我心儀係一條龍
嘩 ! ymca int'l 半日4680 全日要80xx
實比c6鬧死

原帖由 goofy_bb 於 09-7-11 00:44 發表
邊區 ? 基真無聽過喎
我心儀係一條龍
嘩 ! ymca int'l 半日4680 全日要80xx
實比c6鬧死

是在麗閣村中

麗閣村好多kg, 但無乜人提及過. 有乜好課程比小朋友 ? 大家分享一下
呢區真除咗就近崇真我真係無諗過會比佢讀其他, 唔想小一派位呀 ~ 派得唔好又要煩多一次 ..... 唉 !

基真直昇小學有恊和小學啊!

協和 ? 係咪旺角果間 ? o 唔 ok ?? 直資 ? 因為 07年出生率高, 所以只想報讀直資/私小, 怕派得唔好又唔夠人地一條龍上嘅人爭

崇真國際幾錢一個月學費???

好抵 ~~ 2400 / half day and 4800 / whole day
do u have interest?
hv u train yr bb for interview?
‹ 上一主題|下一主題