用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?
go

幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得? [複製鏈接]

如果學費要$3000+一個月, 但7月成個月休學, 返左都係得ah 姐睇住, 無老師上堂。  
如果係咁, 不如送小女去托管, 都不用$3000+, 學校實在無理由收!
大家點睇?
   0    0    0    0

幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?

如果學費要$3000+一個月, 但7月成個月休學, 返左都係得ah 姐睇住, 無老師上堂。  
如果係咁, 不如送小女去托管, 都不用$3000+, 學校實在無理由收!
大家點睇?

大家點睇?

回覆 1# momochiu 的文章

我都同意, 但冇計, 我地都白交2000蚊, 仲要係比足12個月果隻....政府應該幫我地填返條數. 條氣係唔順 不如發起大遊行, 抗議停課安排.

原帖由 momochiu 於 09-6-23 22:23 發表
大家點睇? ...

SORRY, 去錯板面! 應去幼兒板。

幼稚園學費就好似買電器咁要分期付款, 但其實係整年計架

分期只係方便家長唔駛一次交幾萬銀咁慘......

好同意呀,我仲慘呀!要交成五千一個月呀,交足12個月,7月冇理由要交囉,D老師都唔係返足啦,咁要平時收六點,現在要收五點,我地要返工,仲要比錢四維暫托,巳雙重比錢七月仲要比呀!唔係呀!衰到連校車都唔比錢又比左,就算一個佢都要接架,錢又照收油佢又可以慳番喎,佢地就著數晒呀!難為我地E D家長!

原帖由 Maychua 於 09-6-23 22:27 發表
我都同意, 但冇計, 我地都白交2000蚊, 仲要係比足12個月果隻....政府應該幫我地填返條數. 條氣係唔順 不如發起大遊行, 抗議停課安排.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

我仲慘, 打孖嚟, 真係俾得唔甘心, d學校校長仲叫d家長體諒下佢地要costing, 咁邊個體諒下我地d 家長,如果有遊行的話預埋我 !!
:-D :-D

Half payment might be the win-win situation and more fair to every party.

half half is fair~

贊成呀!半費還可接受!

原帖由 angelsecond88 於 09-6-24 02:36 發表
half half is fair~
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

家長應好似公務員咁..去政府到講出訴求

如果無老師番學校一定唔可以收足學費,因為無人食佢都唔係煮啦
我都好想減番少少錢,因為白交2000一個月都幾金...

原帖由 momochiu 於 09-6-23 22:24 發表

如果學費要$3000+一個月, 但7月成個月休學, 返左都係得ah 姐睇住, 無老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad上堂。  
如果 ...

回覆 1# dolala 的文章

幼稚園學費就好似買電器咁要分期付款~這是妳的觀點, 並不是我 or 其他家長的睇法.

根據妳所說, 如果有人買了一個要分期付款的電器回家, 在用的過程中出現問題, 他現在不但不能用之餘, 還需要購買另一個作補充, 請問該款項是否要追究那間"電器公司"呢?!

如果係, 継續供我都無所謂, 因為"購買另一個作補充"的仲貴過継續供的電器啊!

家長應好似公務員咁..去政府到講出訴求.
一起D老師放NO PAY LEAVE..好多私營機構都係咁每人每個月放幾日..政府出一份..學校出一份...家長出一份/ ..政府出 40%/學校20%/家長40%..咁可能公平D

家長應好似公務員咁..去政府到講出訴求.
一起D老師放NO PAY LEAVE..好多私營機構都係咁每人每個月放幾日..政府出一份..學校出一份...家長出一份/ ..政府出 40%/學校20%/家長40%..咁可能公平D

Good schedule but I think why HK Govt willing to do a big show of "Hotel case" but not to taking care of our local residents / tax payer :;pppp: :;pppp: :;pppp:

唉....

一句講晒,家長好慘,家下好像隻失學童, 小童失去學習,家長失去金錢之餘還是比錢揾人湊和按排照顧的....
......
慘慘慘...

原帖由 Kendis1 於 09-6-24 10:02 發表
幼稚園學費就好似買電器咁要分期付款~這是妳的觀點, 並不是我 or 其他家長的睇法.

根據妳所說, 如果有人買了一個要分期付款的電器回家, 在用的過程中出現問題, 他現在不但不能用之餘, 還需要購買另一個作補充, 請問 ...

agree! 難道那電器的品質出了變化, 有些不是人為因素而導致的問題出現, 以致不能使用, 你仍會白白的供款, 而不去跟電器店或總代理理論嗎?

雖然幼稚園方面都強調學費係以一年計算, 攤分12個月交, 我們有責任交齊全年的學費. 但於學期中因搬家等其他問題而退學的學生, 是否仍要交足12個月的學費呢?

問題不是我們家長不想履行"合約", 亦不是幼稚園辦學團體不想履行"合約", 而是第三者"政府"的干預使"合約"的內容/所提供的服務有所改變. 既然有變化, 供款有變化也不足為奇.

另外, 為何開設其他生意, 例如電器店, 是可賺可蝕; 但辦學這盤生意, 就一定要保證它有賺無蝕呢? 那麼生意人不應該開辦其他生意了, 只要辦學就能保證賺錢. 是這樣的嗎?

原帖由 熱血媽媽 於 09-6-24 10:30 發表
Good schedule but I think why HK Govt willing to do a big show of "Hotel case" but not to taking care of our local residents / tax payer :;pppp: :;pppp: :;pppp:

這是"香港特別行政區政府"一向的作風. :;pppp:
‹ 上一主題|下一主題