用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立面試經歷...
樓主: kawai呢
go

仁立面試經歷... [複製鏈接]

wingwing
我有放父母職業在profile裡.你的封面是什麼?
原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 22:21 發表
video_ming,

係呀, 我個小朋友k2, 所以開始同佢諗緊小學.
佢份profile 我都整到7788, 我都有放佢既表演相, 同開心生活相, 不過我係放係後面, 因為前面係放佢d 資料同成績表..係呢, 想問下父母職業要放埋入profile  ...

mietwins
沒有人說要去九龍塘讀書,我曾在青衣參觀過很多小學校.有些給我感覺不是太好,有些很好,我個人覺得讀書不只是讀書還有很多其他野.每一間學校都有好學生和壞學生,我們作為家長如何教導小朋友是最重要.好學校的定義是很個人.
,.
原帖由 mietwins 於 09-6-26 21:46 發表
係人都知九龍塘好啦!但要考慮車程,小朋友巳经要返全日,重要用一小時去搭校車,係幸苦呀,返到屋企又要做功課同温書,最後幸苦晤只小朋友,最惨個個係父母,就算九龍都大把band3學生!晤好話青衣只得一間小學好,就算65,62都只 ...

mietwins,

你62網邊兩間呀? 咁你最後選邊間比佢讀??

原帖由 mietwins 於 09-6-26 20:59 發表
其實何澤雲都不錯,係你第幾志願呀!我都係青衣區,派咗主恩第一志願,第二,三我都係揀何澤雲喎,重有因會搬屋62綱我有兩間都收,最終我都揀番留係葵青,因為中學校網靚好多 ...

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

hihi video_ming,

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係邊好呢?係咪只係放職業就可以呢? 同埋有朋友叫我放埋同小朋友出外旅行既information 會好d 喎..係咪呢?  原本我諗住放埋推薦信(唔係學校果封, 因為學校果封要遲d先有..係一個有人認識的朋友以個人名義), 但係我係第2個post 度問人, 話唔需要放..所以我冇放到.

請比d 意見我, thanks

原帖由 video_ming 於 09-6-26 22:34 發表
wingwing
我有放父母職業在profile裡.你的封面是什麼?

wingwing2009
父母資料我放在個人資料中,我有寫家長信.我個profile cover都係透明的,第一張是相,第二張是家長信.第三張是個人資料,第四張是成績表,第五張是獎狀表,後就是獎狀.
希望可以幫到你.
原帖由 wingwing2009 於 09-6-27 12:46 發表

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係 ...

你小朋友係讀緊k2, 唔駛咁緊張個profile住, 因為今年9月會通知你填寫[小一入學統籌辨法], 如果你老公或你以前畢業果間學校, 你個仔可直入, 如果你個仔係聖公會教徒, 仁立仁紀直入!

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備你個仔, 個profile只係吸引老師留意你, (重有好多人會找出面d公司攪個profile, 攪靚d) 但唔係間間收到靚profile 都吸引佢見你,  到佢選擇見你個仔, 如果咩都唔識答, 見陌生人口窒窒, 最後都係浪費左你心機, 見左幾間發覺原來個細路識用英文同普通話作答, 老師會好喜歡, 重有要呢一年多d同佢看書, 中英都看, 等佢認多d字, 咁重有當然係品德啦, 行出來乖乖, 唔好手多多, 答出來答案感覺好真!

我有交個profile 比思源, 見都無得見, 因為我唔係佢果區, 誇區都冇選個佢, 又有一間我地行行吓不如入去問吓有冇得扣門, 點知佢叫我地填左張form, 影印晒所需文件, profile都冇個, 信都冇封, 佢都話唔係人人有得見, 要等電話, 最後又選擇比我地見, 我地又係冇選個呢間, 最後竟然收左我個仔, 我唸可能個仔見多幾次已經唔拍, 好自然咁答問題, 同我有討論過之前d問題可以答得再好d, 所以真係唔駛太緊張個profile住, 幫佢打好個底去見邊間都收(因為我樓上個女仔, 中英都好好, 而家仁立同海官都收)

原帖由 wingwing2009 於 09-6-27 12:46 發表

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係 ...

原帖由 bro_and 於 09-6-27 19:13 發表
你小朋友係讀緊k2, 唔駛咁緊張個profile住, 因為今年9月會通知你填寫[小一入學統籌辨法], 如果你老公或你以前畢業果間學校, 你個仔可直入, 如果你個仔係聖公會教徒, 仁立仁紀直入!

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備 ...

父母是畢業生就有20分,聖公會教徒再加5分,不是直入的,只有兄/姐是該校的現在就讀生才可以直入.

小兒上年就是20分也不能入(爸爸是畢業生).

bro_and,

我唔係緊張, 我因為會幫個囝報直資/私校, 好多都開始左報名啦..所以先要做profile, 我唔係為左叩間而做profile 的.

我個囝都睇好多書, 因為佢乜書都啱睇.. 而佢已可以自己讀/睇oxford story tree Level 2, 現在睇緊Level 3 啦..中文書都會睇, 認字我都冇擔心過..因為佢好鐘意睇書..

我一定唔會用出面做的profile, 我係自己做的, 我相信學校會希望睇到家長自己做既profile, 從而初步了解個小朋友, 因為自己父母先最清楚自己小朋友..

原帖由 bro_and 於 09-6-27 19:13 發表

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備 ...

video_ming,

多謝你指教, 我會加埋我地既資料係個 profile 度..

really thanks.

原帖由 video_ming 於 09-6-27 14:34 發表
父母資料我放在個人資料中,我有寫家長信.我個profile cover都係透明的,第一張是相,第二張是家長信.第三張是個人資料,第四張是成績表,第五張是獎狀表,後就是獎狀.
希望可以幫到你.
...

小朋友是要又細培養閱讀,不是因為教小校才讀.你囝囝閱讀能力都好好.
我覺得profile是一定要父母做,不可假手於人.你的想法好好.
祝你成功找到理想學校
原帖由 wingwing2009 於 09-6-28 00:54 發表
bro_and,

我唔係緊張, 我因為會幫個囝報直資/私校, 好多都開始左報名啦..所以先要做profile, 我唔係為左叩間而做profile 的.

我個囝都睇好多書, 因為佢乜書都啱睇.. 而佢已可以自己讀/睇oxford story tree Level 2 ...

video_ming,

我完全同意你既講法, 我覺得閱讀係可以培養小朋友修養, 所以好細個我就會買書比佢地睇, 而唔係為左幫佢地考學校的..同埋係想可以培養到讀書興趣, 因為佢地起碼有20年要讀, 如果冇興趣真係人生會好苦...嘻..現在囝囝成個書柜都滿晒書, 乜類型既書都有, 最開心係佢每一本書都好記得講乜...至於去圖書館借書我地都少d, 因為囝囝一到要還書/還左書後仲成日話想睇果d借番黎既書, 所以我地都係買比佢睇多d..因為佢一本書真係可以睇50次以上架..所以佢對每一本書既內容都好清楚..有d 係佢bb 時果d書, 佢都話想再重温, 不過現在佢會攞晒出黎話送比妹妹睇..所以對我來講, 買書都係值得..因為有兩個小朋友一睇...

現在細囡都係好鐘意睇書, 佢會攞d書比我讀比佢聽(因為佢未夠兩歲, 口亦未肯開)我當然好樂意啦..

個囡好叻, 希望日後可以多多指教呀..

原帖由 video_ming 於 09-6-28 08:39 發表
小朋友是要又細培養閱讀,不是因為教小校才讀.你囝囝閱讀能力都好好.
我覺得profile是一定要父母做,不可假手於人.你的想法好好.
祝你成功找到理想學校
...

我囡囡同你囝囝一樣,囡囡有三書架都是全滿.
我囡囡都是這樣(一到要還書/還左書後仲成日話想睇果d借番黎既書, )

原帖由 wingwing2009 於 09-6-28 14:05 發表
video_ming,

我完全同意你既講法, 我覺得閱讀係可以培養小朋友修養, 所以好細個我就會買書比佢地睇, 而唔係為左幫佢地考學校的..同埋係想可以培養到讀書興趣, 因為佢地起碼有20年要讀, 如果冇興趣真係人生會好苦... ...

原帖由 video_ming 於 09-6-28 14:46 發表
我囡囡同你囝囝一樣,囡囡有三書架都是全滿.
我囡囡都是這樣(一到要還書/還左書後仲成日話想睇果d借番黎既書, )

你是否全職媽媽?
原帖由 wingwing2009 於 09-6-28 22:13 發表

video_ming,

唔係呀! 我同你一樣係在職媽咪, 仲要返5日半, 時間真係唔夠用, 我放工返到去真係去toliet  都唔得閒去, 囝囝又要我陪佢練琴(因為有時佢唔記得點彈), 又要我部佢玩, 仲要陪佢行下街..好彩既係佢唔係點要我陪佢做功課, 佢可以自己做完, 有唔識先等我返HOME 教佢..又要我陪沖涼..而囡囡都好痴身, 可能我陪哥哥多左, 比囡囡既時間少了, 所以囡囡現在就黎2歲都唔係好識講野..成日指指點點..

唉做雙職媽咪真係唔易..有時都會好攰下..

有時間多D一齊傾下交流下啦..嘻..
原帖由 video_ming 於 09-6-29 08:40 發表
你是否全職媽媽?

video_ming

可否請教你一個問題? 荃灣海壩街官小, 荃灣官小, 聖公會仁立紀念小學, 你會點選擇? 我是住在荃官附近, 如果返荃官, 我的兒子不需搭校車.

謝謝!

rebeccaccf
我會選荃灣海壩街官小.因校是課程會好些,學生就力好些,多數家長都可以支援學生.
仁立紀念小學,已我所知學生有少問題,要時常加社工在校做處理分析.
原帖由 rebeccaccf 於 09-6-29 15:39 發表
video_ming

可否請教你一個問題? 荃灣海壩街官小, 荃灣官小, 聖公會仁立紀念小學, 你會點選擇? 我是住在荃官附近, 如果返荃官, 我的兒子不需搭校車.

謝謝! ...

我完全和你一樣.要培練琴,要培玩,要培看書,要培做工課.
我比你好些.因我得一個囡囡,如果二個,我估我都死得. 你好叻,你有二個.
現今做媽媽不容易 .
原帖由 wingwing2009 於 09-6-29 10:49 發表
video_ming,

唔係呀! 我同你一樣係在職媽咪, 仲要返5日半, 時間真係唔夠用, 我放工返到去真係去toliet  都唔得閒去, 囝囝又要我陪佢練琴(因為有時佢唔記得點彈), 又要我部佢玩, 仲要陪佢行下街..好彩既係佢唔係點 ...

可能今年唔同, 有兩個同學仔聖公會教徒得20分第一階段入左仁立同仁紀, 可能年年不同, 有個爸爸海官畢業都直入海官!

原帖由 咩咩豬 於 09-6-27 20:20 發表

父母是畢業生就有20分,聖公會教徒再加5分,不是直入的,只有兄/姐是該校的現在就讀生才可以直入.

小兒上年就是20分也不能入(爸爸是畢業生).

係呀, 2個小朋友真係3倍辛苦! 但係見佢地現在開始識一齊玩, 哥哥好霖妹妹, 成日想抱, 好似小情侶咁..好得意..見到佢地相親相愛就覺得辛苦都係值得..!!

係呢...你囡囡決定讀邊間小學呢?  見你個囡間間都收, 真係羡慕, 我聽人講, TKO D 小學如果你唔係揀佢做第1志願, 叩門好少機會..攪到我好擔心... 最近成日係度諗要點先可以做到好D既準備..唔使出年咁傍偟..

原帖由 video_ming 於 09-6-29 20:33 發表
我完全和你一樣.要培練琴,要培玩,要培看書,要培做工課.
我比你好些.因我得一個囡囡,如果二個,我估我都死得. 你好叻,你有二個.
現今做媽媽不容易 .
...
‹ 上一主題|下一主題