用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 强烈要求政府容許幼稚園及小學舉辨畢業禮 ...
樓主: simonkwong
go

强烈要求政府容許幼稚園及小學舉辨畢業禮 [複製鏈接]

十卜有畢業典禮呀~~亞囡k3,佢知道冇左畢業旅行同畢業典禮後,超唔開心><本來可以表演,佢話練左好耐ga,好失望,仲話好想喊,日日聽到佢自己係咁唱畢業歌,見到佢失望個樣....我個心真係唔知點咁呀!!!!咁今次k3畢業典禮冇左,6年後..小六畢業典禮0個時..又唔知道0係邊樹走個病出黎..又停既話,咁佢地咪人生兩個開心美好回憶咪冇晒><
[img align=right]http://img2.uploadimages.net/032559ShowLetter.gif[/img]

我小朋友今年K2,但我好明白你的感受. 人生有幾多次畢業典禮. 如果無得行畢業禮, 真是有點遺憾. 停學太久也不是辦法.難道冬天時豬流感再來,學校就一直停課? 我贊成邊間有事就停邊間.  

原帖由 cky 於 09-6-21 21:40 發表

我又想知道, 以上唔支持畢業典禮的家長, 你地d小朋友係唔係今年畢業 ???? 如果唔係, 你地唔會明白我地啲感受

唉! 政府好怕咩鑊. 希望可以比家長決定自願性參加. 參加者加強防疫措施, 唔好彩染病由市民自己咩番隻鑊. 唔知咁樣行唔行得通呢

其實都好難做,照搞咗個畢業禮冇事嘅話咁緊係好,但萬一有事嘅話,又會有d 家長呱呱嘈,怪而家豬流感仲搞畢業禮,如果搞畢業禮,有d 家長又會明知仔女病都俾佢哋出席,我個仔嘅畢業禮會唔會照常舉行都未知,不過我就覺得就算後補搞返都冇所謂,有得搞唔好不了了之就得喇

原帖由 carfield 於 09-6-22 00:33 發表
十卜有畢業典禮呀~~亞囡k3,佢知道冇左畢業旅行同畢業典禮後,超唔開心>

好贊成你講法,停課停得咁急,小朋友上小一要適應,學校剛剛在6月開始進行一連串嘅小一適應和畢業活動,大家都好期待,我小朋友本記念冊都未寫晒,畢業禮同畢業聚餐原本6月13日舉行,而家畢業禮改到7月4日,聚餐改期到9月中,(因為酒店檔期問題,唔係你話改邊日就邊日)如果連畢業典禮要取消,真係胡里胡塗就咁上小一.......
另外我有個朋友,佢個女今年小六,6年前03年因為sars冇行畢業典禮,今年又好大機會冇得行,佢個女心情好down,呢排日日提住及高叫"我要畢業",所以我都覺得畢業禮可能對大人嚟講只係一項活動,但在小朋友眼中係佢哋成長過程中都幾重要嘅一部份。

我身為一對仔女嘅爸爸,當然明白冇畢業禮嘅感受,不過,流感的確係一個社會性嘅事,細路傳染速度咁高,你唔可以話只係有事啲學校先停課就OK。

的確,停課後,我帶少咗小朋友出街,連帶連一啲course都冇上。你可能話我敏感,但我唔單只為子女著想,也為社會健康著想,當年SARS仍歷歷在目,我有親友當年都係受害病患者,真係唔想因為個人喜惡令社會健康進一步受威脅。

老實講,我本身係教師,過往都曾遇過有中五學生畢業禮因種種原因告吹,如黑雨、SARS等,但我同時會教導學生,雖然畢業禮告吹非常可惜,令人失望,但同時亦要明白人生不能樣樣事順風順水,總有一些遺憾事,咁你先可以逆境自強。

身為家長,與其咆哮投訴,不如趁呢個機會教導子女,人生不如意事十常八九,不是更有建設性,對子女成長更有益處嗎?

醒目開學勳章

原帖由 littlefaith 於 09-6-22 11:20 發表
我身為一對仔女嘅爸爸,當然明白冇畢業禮嘅感受,不過,流感的確係一個社會性嘅事,細路傳染速度咁高,你唔可以話只係有事啲學校先停課就OK。

的確,停課後,我帶少咗小朋友出街,連帶連一啲course都冇上。你可能話我敏感,但我唔單只 ...

我好同意你o既講法, 亦都知道你會明白其他父母o既感受, 但你之前o個一個簡短o既回覆, 睇完之後的而且確有d令人不安.....

點都好, 希望疫情快d受控, 大家可以開開心心健健康康咁過一個暑假!!

醒目開學勳章 王國長老

我都明白無左畢業禮係好sad好可惜, 不過就現階段我唔讚成有大型集體活動
我唔係一個好驚流感既人(0.0?%死亡率實在無辦法同sars相比), 我座大廈都有人確診左, 又如何? 生活都係咁過, 不過如果現階段講集會, 講復課, 言之過早了
我d仔女唔係今年畢業, 不過我地校長會走, 作為"攪手"之一, 我地一班人秘密地安排左一個歡送會(當然名義上+實際上係有另一樣function同日進行), 中間花左好多人力物力去籌備, 整晒紀念品亭訂晒物資, 安排晒大人煮食小朋友表演獻花等等, 而家都泡湯了! 我咪一樣kick左o係度..........不過我唔會suggest歡送會繼續舉行lor (或者係一個無學生既歡送會, 不過意義就差好遠了....)

原帖由 littlefaith 於 09-6-22 11:20 AM 發表

的確,停課後,我帶少咗小朋友出街,連帶連一啲course都冇上。你可能話我敏感,但我唔單只 ...

我都強烈要求呀,一世人一次幼稚園依家爛尾,話我知遲D有得補返畢業都好呀。

我跟囝囝說可能會不用再返學了, 或者連畢業典禮及畢業旅行都要取消, 他都很唔開心還問我 "MAMA咁我幼稚園都未畢業, 係唔係唔可以讀小學 ,中學,大學?????" 真係唔知點答好!!

原帖由 patgiemama 於 09-6-22 16:37 發表
我跟囝囝說可能會不用再返學了, 或者連畢業典禮及畢業旅行都要取消, 他都很唔開心還問我 "MAMA咁我幼稚園都未畢業, 係唔係唔可以讀小學 ,中學,大學?????" 真係唔知點答好!! ...

我都希望即使要提早放暑假,但學校都可以補辦畢業禮!

謝謝你.

原帖由 Geni 於 09-6-22 11:36 發表

我好同意你o既講法, 亦都知道你會明白其他父母o既感受, 但你之前o個一個簡短o既回覆, 睇完之後的而且確有d令人不安.....

畢業禮是否可以係互外進行? 例如公園, 運動場, 會唔會好d?

我都想仔仔有個美好回憶,不過政府唔會背鑊,我很傷心.

無得返學囝囝已好唔開心,我哋一家人都好想囝囝有畢業禮呵!

作為一個家長當然係將仔女放在第一位,親眼見証佢第一次幼稚園畢業,係我的希望,就算係一個簡簡單單都要有,我亦都關心仔女健康。
另外香港係有言論自由的在網上發表意見並不等如咆哮!!!
原帖由 littlefaith 於 09-6-22 11:20 發表

支持
原帖由 Opus599 於 09-6-22 18:24 發表

我都希望即使要提早放暑假,但學校都可以補辦畢業禮!

作為家長係咪應該懂得分輕重?畢業禮緊要啲定係防止疫症蔓延緊要啲?

呢樣係公民教育,如果你見到個仔/女因為冇畢業禮唔開心,你應該淨係識同佢一齊唔開心,定係趁機教佢明白畢業禮始終唔夠健康緊要?

唔好話我話,如果學校真係「從善如流」,照樣不怕流感搞畢業禮,到時如果响畢業禮爆流感,家長肯定又會埋怨學校。香港人,雖然都好功利,乜都自我中心,但都唔好咁自私得唔得呢?

再講,如果連一個幼稚園畢業禮取消都好似世界末日咁,咁個仔/女第二時遇到挫折點算?又要生要死嗎?

其實,我明白家長梗係會將子女放响第一位,但我做咗咁多年教師,就係見家長太將子女放响第一位,樣樣都照顧周到,令好多細路到中學唔識尊重人、太依賴父母、乜都以自己利益行頭、自私自利、唔識為人設想、遇到挫折一蹶不振、唔識執書包、冇目標、冇上進心…

我想,家長如果真係為子女好,有時真係試吓唔好令子女太過順風順水,我明白畢業禮取消係會有啲唔開心,但都唔使講到好似冇哂人生意義咁。過得幾年,返轉頭睇返,你會覺得原來冇咗個畢業禮冇乜大不了,因為人生更多事比這更精彩,除非你永遠原地踏步。
‹ 上一主題|下一主題