用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: silvia_ng
go

09年小一 [複製鏈接]

原帖由 lokpa 於 11-1-17 11:01 發表
睇來呢阿仔搬左囉.....
恭喜恭喜!!!

我只係放長雙眼睇, 睇佢好得幾耐....下學期個個小朋友都會跑返上黎, 到時佢就知死。

放長雙眼睇...下學期???...咁短視...

呢世你阿仔一定好過你..............
夠長了掛................

原帖由 silvia_ng 於 11-1-17 22:43 發表

我只係放長雙眼睇, 睇佢好得幾耐....下學期個個小朋友都會跑返上黎, 到時佢就知死。

原帖由 lokpa 於 11-1-18 09:52 發表
放長雙眼睇...下學期???...咁短視...

呢世你阿仔一定好過你..............
夠長了掛................

又唔只下學期既...我要睇到升中架! 如果得小一小二叻有鬼用咩! 到時升中學都唔係睇呢兩年啦!
如果佢一直KEEP到, 我就話佢叻啦! 到升到BAND 1中學, 就唔理佢學業, 反而睇佢識咩朋友, 平時同D朋友玩咩囉。

同感.......
交友....係最大問題.......

成績唔好....我都唔驚.........

原帖由 silvia_ng 於 11-1-18 21:42 發表

又唔只下學期既...我要睇到升中架! 如果得小一小二叻有鬼用咩! 到時升中學都唔係睇呢兩年啦!
如果佢一直KEEP到, 我就話佢叻啦! 到升到BAND 1中學, 就唔理佢學業, 反而睇佢識咩朋友, 平時同D朋友玩咩囉。 ...

I was too busy earlier to visit bbkingdom.  I was the helper of Sports Day last year but not this year.  However, I did go there.  I will be the helper this Fri.  I enjoy seeing the kids having fun at school.

要閱讀理解好d, 一定要睇多d書. 二年班課程, 我反而覺得作文難d.

原帖由 ljsze 於 11-1-25 13:20 發表
I was too busy earlier to visit bbkingdom.  I was the helper of Sports Day last year but not this year.  However, I did go there.  I will be the helper this Fri.  I enjoy seeing the kids having fun at ...

呢排到我好忙呢, 要大掃除, 日日都自己做, 但兩隻小鬼一放學就同我攪到亂哂...真係激鬼死我...

返埋聽日, 終於可以放假, 等埋妹妹返埋下星期一, 我可以開始大昏迷....呵呵呵....

祝大家新年快樂, 玩得開心d.

祝大家萬事如意,身體健康,兔年少勞氣!

呀仔話reading & writing有9頁紙....辛苦哂....

nice challenge to them.

Yes, the tests were quite tough this time!

原帖由 silvia_ng 於 11-3-24 12:13 發表
呀仔話reading & writing有9頁紙....辛苦哂....

我睇中文閱讀份卷時有個疑問, 第二頁話完整句子作答, 但第三頁寫明"簡答", 但我仔真係簡答而比老師扣分。

返到黎呀仔問返我, 咩叫簡答? 同完整句子有咩分別喎。但我睇一睇老師比佢地個答案之後, 我都唔知點解釋比佢聽, 只叫佢以後睇分做人。比得4分比你, 一定要你寫得多字...

Our son also wrote short answers there and got marks deducted.  However, we did not pay attention to the instructions.  He told us that no one got more than 90 marks in their class.   

原帖由 silvia_ng 於 11-3-31 16:52 發表
我睇中文閱讀份卷時有個疑問, 第二頁話完整句子作答, 但第三頁寫明"簡答", 但我仔真係簡答而比老師扣分。

返到黎呀仔問返我, 咩叫簡答? 同完整句子有咩分別喎。但我睇一睇老師比佢地個答案之後, 我都唔知點解釋比佢 ...

我估大部分同學都呢part出事

原帖由 silvia_ng 於 11-3-31 16:52 發表

返到黎呀仔問返我, 咩叫簡答? 同完整句子有咩分別喎。但我睇一睇老師比佢地個答案之後, 我都唔知點解釋比佢 ...
‹ 上一主題|下一主題