用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進 ...
樓主: yeeyeemum
go

阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進步 [複製鏈接]

我囝囝2歲8個月, 因為2歲時忘了去健康院, 最近先去做CHECKING, 懷疑我囝囝有自閉症傾向, 所以現在排緊期做評估, 因為我囝囝很喜歡轉的東西, 如風扇, 車輥等等...說話能力不太好, 別人跟他說話時不會跟人有眼神交留, 坐不定專注力很差, 健康院醫生評估他的行為只有2歲, 比原本的相差8個月。  加上在學校又不肯跟隨指示, 不喜歡時就會發脾氣, 所以暫不可以返足3小時。  所以我都很擔心, 都不知怎算?  所以我都想要一些資料看看會有否一些尊業的導師可以幫到。

原帖由 Gradies 於 09-8-29 15:36 發表
我囝囝2歲8個月, 因為2歲時忘了去健康院, 最近先去做CHECKING, 懷疑我囝囝有自閉症傾向, 所以現在排緊期做評估, 因為我囝囝很喜歡轉的東西, 如風扇, 車輥等等...說話能力不太好, 別人跟他說話時不會跟人有眼神交留,  ...

我的e-mail是[email protected]

可否send一些資料給我 [email protected]

原帖由 yeeyeemum 於 09-6-18 20:19 發表
我個仔有自閉症傾向及發展慢,好頭痛,幸有適當的訓練令他進步

係呀!我個仔有自閉症傾向和發展慢,初時去CAC評估完,簡直係晴天霹靂,日日以淚洗面,都唔知點面對,後來一邊等兼收位,一邊經朋友介紹做住私人的綜合訓練及言語治療,故 ...

Please check your email.

原帖由 Gradies 於 09-8-29 15:43 發表
可否send一些資料給我 [email protected]

yeeyeemum,

Pls pm to me, thanks

As the information is word file, so please write down your email address.  Thanks.

原帖由 Torres 於 09-8-29 23:44 發表
yeeyeemum,

Pls pm to me, thanks

我而家都驚我個仔有自閉, 因為佢成日唔應人, 同埋佢玩玩具只係得三分鐘熱度

我老公話唔想比佢入S位, 佢話到時返左一般幼兒園,如有需要,  跟住課餘比佢去其他地方訓練, 咁可唔可以呢?

原來我gmail account full左收唔到, 妳可唔可以再send多一次去[email protected]

原帖由 yeeyeemum 於 09-8-29 23:30 發表
Please check your email.

原帖由 yeeyeemum 於 09-6-19 10:50 發表
Hi! icookies1,

小朋友的能力係點唔緊要,最緊要做父母嘅唔好放棄,我個導師話每個小朋友都有佢地嘅潛能,只要我地用心同耐性去幫下仔女,明天就會見到佢地嘅進步。

我個仔做開有個別的綜合訓練(由幼兒導師教)同言語治療,每 ...

我個仔現在 16個月也有自閉症傾向, 想問綜合訓練同言語治療最小可幾多個月開始訓練呢,個別做好還是小組形式好 ? 私人治療師資料也可一并給我嗎 ? thanks !
我的 email : [email protected]

如果你個小朋友不是太嚴重,當然唔好入s位啦!因為入得s位的學生係較嚴重,全部都係自閉症/發展慢的學生,試想他們的同伴會否比到一個好的社交群體給他們,相反仲會學埋其他學生的不當行為。

所以,不是太差可以一邊返住普通幼兒園,來刺激他們的語言及社交群體,另外,再搵私人訓練會比較好啲,又可以排政府其他的i/e位服務,而讀i/e的學生可以報讀主流小學的,這也要視乎小朋友的進展而決定,但機會一定會好過係s位度。

原帖由 我係女仔 於 09-8-30 11:59 發表
我而家都驚我個仔有自閉, 因為佢成日唔應人, 同埋佢玩玩具只係得三分鐘熱度

我老公話唔想比佢入S位, 佢話到時返左一般幼兒園,如有需要,  跟住課餘比佢去其他地方訓練, 咁可唔可以呢? ...

Hi! Gradies,

我send左俾你,請check email啦!希望幫到你。

原帖由 Gradies 於 09-8-31 17:59 發表
原來我gmail account full左收唔到, 妳可唔可以再send多一次去[email protected]

Hi! lamlam_2008,

綜合訓練可以隨時開始做訓練,主要會依評估出來的結果來編訓練內容,會包括認知、語言、小肌、大肌及社交,而自理會建議在家中進行,至於言語治療師太細是不適合做,尤其是私人那種,因細過兩歲的理解力弱,加上發展慢,所以,每次訓練內容都是差不多,主要是訓練口肌多,故應先訓練小朋友的認知及理解力,之後才能明白其他的訓練指令。

已send左資料俾你,你check下email,希望幫到你。

原帖由 lamlam_2008 於 09-9-1 16:07 發表

我個仔現在 16個月也有自閉症傾向, 想問綜合訓練同言語治療最小可幾多個月開始訓練呢,個別做好還是小組形式好 ? 私人治療師資料也可一并給我嗎 ? thanks !
我的 email : [email protected] ...

回覆 5# yeeyeemum 的文章

yeeyeemum,

可否send D 資料俾我, 想搵d私人訓練。

Many thanks

原帖由 yeeyeemum 於 09-9-1 17:21 發表
如果你個小朋友不是太嚴重,當然唔好入s位啦!因為入得s位的學生係較嚴重,全部都係自閉症/發展慢的學生,試想他們的同伴會否比到一個好的社交群體給他們,相反仲會學埋其他學生的不當行為。

所以,不是太差可以一邊返住普通幼 ...

佢而家未識bye,同hello,未識手指指, 同埋成日唔采人, 同行路好似飲醉咁, 唔知佢邊方面有問題

咁我想問下s位果d小朋友會唔會打人同推人?

健康院見醫生要排幾耐架 ? 見完醫生又要排幾耐先可以做評估?

原帖由 yeeyeemum 於 09-8-19 17:10 發表
今日我同仔仔去左兼收位嘅學校見校長同埋兼收老師,仲有班主任,佢地都好有愛心,好接納我阿仔,即時做埋註冊入學同買埋校服,阿仔見到個新環境,初時都有d驚,好在個私人導師教定我要預告被阿仔知,帶定阿仔鐘意嘅玩具車,咁阿仔玩下 ...

[email protected]
可唔可以比資料我呀

個導師send俾你啦!你check下email收到嗎?希望幫到你。

原帖由 我係女仔 於 09-9-2 22:51 發表

[email protected]
可唔可以比資料我呀

Hi! 可愛媽媽媽,

因為d資料係word file, 所以,請留email address,稍後send俾你。

原帖由 可愛媽媽媽 於 09-9-2 16:55 發表
yeeyeemum,

可否send D 資料俾我, 想搵d私人訓練。

Many thanks

Hi Yeeyeemum,

Well received with thanks!

Gradies

原帖由 yeeyeemum 於 09-9-1 17:23 發表
Hi! Gradies,

我send左俾你,請check email啦!希望幫到你。

Hi yeeyeemum, I also want to have the information, can you send me at [email protected]

Thanks.

原帖由 yeeyeemum 於 09-9-3 00:01 發表
Hi! 可愛媽媽媽,

因為d資料係word file, 所以,請留email address,稍後send俾你。
‹ 上一主題|下一主題