用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進 ...
go

阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進步 [複製鏈接]

我個仔有自閉症傾向及發展慢,好頭痛,幸有適當的訓練令他進步

係呀!我個仔有自閉症傾向和發展慢,初時去CAC評估完,簡直係晴天霹靂,日日以淚洗面,都唔知點面對,後來一邊等兼收位,一邊經朋友介紹做住私人的綜合訓練及言語治療,故又要節省d錢,俾阿仔去做訓練。

幸好阿仔遇到一個好的導師,係訓練期間導師很有心機教佢,令到佢係呢一年有好大進步,由咩都唔識唔理我,到而家肯望人及簡單回答問題,我都放心d,而個導師又教我點樣係屋企做家居訓練,雙管齊下,阿仔嘅進步幸好我遇到個好的導師幫我,有時同導師傾下阿仔嘅問題,我都無咁大壓力同擔心,遲些九月有兼收位俾阿仔返,我都會繼續俾佢做訓練。

1    0    0    0

原帖由 yeeyeemum 於 09-6-18 20:19 發表

係呀!我個仔有自閉症傾向和發展慢,初時去CAC評估完,簡直係晴天霹靂,日日以淚洗面,都唔知點面對,後來一邊等兼收位,一邊經朋友介紹做住私人的綜合訓練及言語治療,故 ...

Can you PM information to me ,thank

Hi! ling619,

I need your email address, because the information is word file. Thx!

原帖由 ling619 於 09-6-18 21:18 發表

Can you PM information to me ,thank

回覆 3# yeeyeemum 的文章

我個囡都係咁,我唸情況仲差過你,因為佢要排s位,可否email or pm我你個b做緊咩training呀?謝謝.

Hi! icookies1,

小朋友的能力係點唔緊要,最緊要做父母嘅唔好放棄,我個導師話每個小朋友都有佢地嘅潛能,只要我地用心同耐性去幫下仔女,明天就會見到佢地嘅進步。

我個仔做開有個別的綜合訓練(由幼兒導師教)同言語治療,每個星期上1-2堂,另外,間中要做職業治療,因為阿仔的手仔無咩力,又唔肯望嘢,亦有參加一些小組訓練,提升佢嘅社交同言語能力,做左幾樣治療到而家,有好明顯的進步。

我揀私人訓練,係因為佢地比較專業同有心機訓練小朋友,比起政府又快又有效率,政府等鬼咁耐2-3個月至去一次訓練,仲要得20分鐘,我感到對阿仔無咩效,每次去都係同姑娘傾下阿仔的近況,跟住攞份玩具出來同阿仔玩下遊戲就完,根本幫唔到阿仔,反而私人訓練個個星期都去,上左3-4堂已有明顯嘅進展,所以,我都覺得好安慰。你都可以試下幾堂睇下幫唔幫阿女。

課程資料係word file,所以,你要留email address, 我至可以send到d資料俾你。希望幫到你啦!

原帖由 icookies1 於 09-6-19 09:30 發表
我個囡都係咁,我唸情況仲差過你,因為佢要排s位,可否email or pm我你個b做緊咩training呀?謝謝.

yeeyeemum,

可否send D 資料俾我, 我阿仔昨天被評估有自閉傾向, 由於我是找協康會做評估, 未輪到去CAC, 所以我想搵d私人訓練。

Hi! Cheukyin0108,

d資料係word file,所以,請你留email address, 我至可以send俾你。

原帖由 Cheukyin0108 於 09-6-19 13:44 發表
yeeyeemum,

可否send D 資料俾我, 我阿仔昨天被評估有自閉傾向, 由於我是找協康會做評估, 未輪到去CAC, 所以我想搵d私人訓練。

Can you email me the details
[email protected]

Thanks

Please check your email, I hope the information can help you.

原帖由 joyss 於 09-6-20 00:29 發表
Can you email me the details

Thanks

你好,我都可以提供一些資料比你哋參考,本人是一名為智障人士提供服務的, 自閉症的小朋友真係有佢哋的特別長處,由其是在藝術方面, 你們不妨留意一下呀!另外做家長都一定要明白自閉是一件什麼的事, 自閉的特性,然後自己慢慢地探索方法,因為自己的朋友仔好多時都活在自己的世界,所以當你哋同bb玩的時候,就要抬起他們的頭眼睛周圍的環境要收縮,見到他的眼睛望住你的時候先同他說話,這個是傾通方法之一

yeeyeemum,

please send me details too. Thanks.

Hi! ClaraLau,

已經send了俾你,請check email, 希望幫到你啦!

原帖由 ClaraLau 於 09-6-22 14:25 發表
yeeyeemum,

please send me details too. Thanks.

回覆 8# yeeyeemum 的文章

I really feel depressed about her progress even I've spent much money and time on her. Would you pls send me the information to my email a/c : [email protected]

Thanks a lot!

Hi! ChingMan1002,

我地陪住有特殊需要的子女要行呢條路唔容易,佢地嘅進展成了我地作父母的情緒起伏嘅決定,仔女仲細,不懂世事,所以,我地作父母更加要堅強下去,幫佢地走這條路,我同老公都係咁樣岸過最艱難的日子,幸好遇到個導師,她不斷鼓勵我地,她話每個小朋友都有個別差異,但每個小朋友都有佢地嘅潛能,只要我地用耐心欣賞的角度,一齊幫子女發掘出佢地的潛能,總有一天會睇到佢地嘅進步。

所以,你唔好放棄,也不要氣餒、沮喪,努力忘記背後,凡事要向前望,互勉之。希望d資料幫到你。

原帖由 ChingMan1002 於 09-6-23 10:31 發表
I really feel depressed about her progress even I've spent much money and time on her. Would you pls send me the information to my email a/c : [email protected]

Thanks a lot!

樓主,
妳個仔幾多歲呀?
我都想要d 資料 [email protected]
many thanks!

回覆 2# yeeyeemum 的文章

Thank you very much for your encouraging. i just always asking why my baby has so many different kinds of problem. Anyway, I couldn't receive your email. Would you mind send it again to my another email a/c:

Thank you so much!

我個仔而家2歲9個月,訓練後,比起一年前有好大進步。

send了俾你,請check email. 希望幫到你。

原帖由 kenbetty 於 09-6-23 13:33 發表
樓主,
妳個仔幾多歲呀?
我都想要d 資料 [email protected]
many thanks!

唔駛客氣,我都係過來人,好明白做家長的心情。

send左俾你,請check多次,睇下有無收到。

原帖由 ChingMan1002 於 09-6-23 13:38 發表
Thank you very much for your encouraging. i just always asking why my baby has so many different kinds of problem. Anyway, I couldn't receive your email. Would you mind send it again to my another ema ...

Please send the info to me at [email protected], thanks!

煩請給我資料吧,謝謝。my email: [email protected]
我兒子現在22個月也是有自閉症狀,政府評估要排到12月。在他15個月時(還未察覺有異樣)已給正規之幼稚園取錄,將於今年9月開學N1,現在不知如何是好,唯有一方面等政府評估,一方面在暑假想安排一些訓練給他。

原帖由 yeeyeemum 於 09-6-18 08:19 PM 發表

係呀!我個仔有自閉症傾向和發展慢,初時去CAC評估完,簡直係晴天霹靂,日日以淚洗面,都唔知點面對,後來一邊等兼收位,一邊經朋友介紹做住私人的綜合訓練及言語治療,故 ...
‹ 上一主題|下一主題