用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已收到浸聯叩門取錄通知呀?
樓主: YanYansweetie
go

有無人已收到浸聯叩門取錄通知呀? [複製鏈接]

我個女校內年年學業成積拿優異獎, 種花比賽全校冠軍, 校外珠心算第二名, 晝畫有獎, 一個係一等獎, 還有其它的獎項.因為樣子都幾可愛, 所以還時常出外活動代拿獎狀...本profile我地做左成吋厚呀..我們都好比心機做架.

小朋友後來明白自己派的學校好唔店, 所以也很努力面試. 結果面試果日她表現很好.講古仔, 老師讚講得好好...  

其實都係要多謝幼稚園, 校長老師鼓勵小朋友讀跳舞, 珠心算, 所以就報讀. 又經常拿小朋友的作品去比賽, 如果唔係, 都唔會有甘多獎狀, 原來很有用的.

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-20 10:15 發表
可否分享下閣下或令千金嘅Background,例如係咪教友,囡囡讀邊間kindergarten、校內成績,課外活動、校際獎項、面試情況,選校排位等等。
若係唔方便講,寫「唔方便」大家就會understand 喇。

...

其實, 都唔使擔心既. 照heifamily所發表, 08年後期的人,連in也不in幾間學校都搶住收, 最後都入到浸聯啦!

原帖由 Michelle888 於 09-6-20 10:41 發表
我個女校內年年學業成積拿優異獎, 種花比賽全校冠軍, 校外珠心算第二名, 晝畫有獎, 一個係一等獎, 還有其它的獎項.因為樣子都幾可愛, 所以還時常出外活動代拿獎狀...本profile我地做左成吋厚呀..我們都好比心機做架. ...

其實小朋友有實力,不用擔心叩門.我囡囡有29個獎,包括校外和校內,去叩門,電話通知要面試時以說囡囡ok.
原帖由 Michelle888 於 09-6-20 10:41 發表
我個女校內年年學業成積拿優異獎, 種花比賽全校冠軍, 校外珠心算第二名, 晝畫有獎, 一個係一等獎, 還有其它的獎項.因為樣子都幾可愛, 所以還時常出外活動代拿獎狀...本profile我地做左成吋厚呀..我們都好比心機做架. ...

可否講下有什麼29個獎? 講真, 唔係太相信啦. 仲話人地打電話話唔使見即收.

Congratulations!
I just want to say that the school offers chance to all the kids. However the competition is intense.

My son was accepted after having an interview 2 years ago. He was in group interview and he had to share a story and created a new story by looking at some pictures.

Same as your daugther, my son tried his best in the interview as he knew that this was a critical chance. He told me he shared the story of Kipper and Floppy. It made me surprised. Also, he had to create an attractive ending for telling a story by looking at the pictures.

My son got A in all items on his school report.
As he studied in the whole day class in K3 2nd term, he had different activities in the afternoon. He also joined HK music festival. Besides, his handwriting was good.(He got the awards before.)  So I asked him to write on every page of his porfolio.

Before having the interview, I asked him to draw a card to the headmaster.

Up to now, my son still has a clear picture of what we did at that moment.

咁點解重要去面試嘅... 做比人睇  ????

原帖由 video_ming 於 09-6-20 14:10 發表
其實小朋友有實力,不用擔心叩門.我囡囡有29個獎,包括校外和校內,去叩門,電話通知要面試時以說囡囡ok.

越來越吊詭.......

Michelle888
28個獎是在k1-k3其間拿.
校內獎當中有最佳表現獎(全班成績第一).樂器設計冠軍,父親節卡設計冠軍和最佳創意獎,
種子種植季軍和最佳創意獎,聖誕節吊飾設計冠軍和創意獎,最佳進步獎,伴讀獎,和其他嘉許獎.
校外獎有三張圖書館閱讀計畫,當中有在一年內完成1400書,840書,250書.二張學校音樂節,和其他細獎,嘉許獎.
原帖由 Michelle888 於 09-6-20 18:11 發表
可否講下有什麼29個獎? 講真, 唔係太相信啦. 仲話人地打電話話唔使見即收.

kiukiudaddy
我不是叩浸聯,我說的是九龍學校.
原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-20 17:30 發表
都是叩浸聯嗎?
若然是,收Portfolio睇獎項已決定收邊D,(雖然自己仔仔D獎都唔少,不過數極都未及29個),何苦叫兩百幾個家長(同D小朋友)嚟做大龍鳳?

...

原帖由 sarali 於 09-6-20 19:46 發表
越來越吊詭.......

完來佢唔係叩浸聯,如果係,又有好多是非了。

以我所知,好多學校都有黑幕,尤其是D好學校,特別多發生係九龍區名校。

我個人覺得好的學校是沒有黑幕.因每一間好學校都要保持學校水準.因先二次的位,都不是學校可選的.校方只可以在叩門時選擇最適合的學生.我想信每間學校都想收品學優的學生.
原帖由 rleung 於 09-6-21 18:23 發表
有朋友成功叩入浸聯.父母是在職家長.沒甚麼關係更沒黑幕.

原帖由 rleung 於 09-6-21 18:23 發表
有朋友成功叩入浸聯.父母是在職家長.沒甚麼關係更沒黑幕.

當然每年都有部份人成功叩入。

但"每一間"學校都會有D係靠教長、老師D親屬關係入的。

我朋友確實如此啊, 沒有 in 就收了, 不過係好後期, 啲人 in 晒, 佢仲打定輸數, 後來就 call 佢話收佢個女, 肯定係有人放位啦...

原帖由 rleung 於 09-6-21 18:28 發表
至於話08年沒in都收.

其實是有in.不過6月份首次interview後沒立即收.反之家長沒放棄再叩.到7月有位時通知該家長取錄.
‹ 上一主題|下一主題