用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 坐定定食飯
go

坐定定食飯 [複製鏈接]

請問bb要幾多歲先學識坐定定食飯? 個進化過程又係點嘅呢?
   0    0    0    0

今日睇完呢個forum 嘅original message.
http://forum.baby-kingdom.com/thread-1094774-6-4.html
我即管識下. 真係好得. 我個仔17個月. 我地剛剛轉用小枱小椅食飯. 今晚餐飯, 佢無走開, 自己餵飯自己but餸, 食晒成餐飯. 好開心.希望大d佢可以讓成習慣,唔需要靠讚.

無話幾時先可以坐定定食飯架!其實由父母喂佢食飯時就應該教佢坐定定啦,應該每餐安排佢系同一個固定的地方進食,如餐臺或自己既餐椅,細個養成固定既食飯模式大個D佢自然就會"坐定定”啦!
我兒仔由1歲四個月開始學自己食飯,我就沒再喂過佢,由得佢食到周圍都系,到歲半時已經好識坐定定食飯,有時佢嬤嬤要喂佢食我都叫嬤嬤唔好喂佢,嬤嬤聽到都唔開心,不過我希望阿仔有自己發揮既空間、凡事自立,我都會同嬤嬤讀清楚道理,haha。
依家,阿仔二歲一個月,已經日日同我地同臺獨立食飯,前兩日仲開始用筷子食,一話食飽我就同意佢離臺,佢餐餐都可以食成碗飯,仲好中意飲湯。

回覆 1# momobbli 的文章

咁叻既!!
好多野真係要一早就訓練小朋友獨立!

‹ 上一主題|下一主題