用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 停課,點算?
樓主: hcshiu
go

停課,點算? [複製鏈接]

咦,你咁講"問到當日嘅目擊人士"咁即係唔係你親身目擊啦。你所講嘅X人,真係唔知你係乜嘢意思,唔通係粗口。首先你要問清楚你所講嘅"當日目擊人士",校長D解釋同態度係點先?所有嘢係相向嘅,而我當日就響現場,家長只得我一個;而我亦無講粗口同你所講嘅作嘢,我將內容已post咗上嚟,只可惜無錄影片姐。如果你係在場,知道內容我估你係當日其中一位老師同職員。你所講"第一次停課,人哋晨早喺「重要消息五」咪巳經講清楚可以返學校點、點、點攞,第二次停課都好快通知啦,有人唔睇咋。"我有睇,但係佢無寫話"只可以留響辨事處,唔可以入課室,活動範圍都只係辨事處。"由始至終我係唔開心個安排地點姐。而呢位家長,唔知你知唔知學校辨事處有幾大呢,可以容許幾多位小朋友呢?至於退款,對我唔影響,一直以來係其他家長話要退款同話點解重要交學費。由選擇呢間學校開始,己經知道要交幾多個月學費啦。Anyway,希望你嘅小朋友響呢間學校真係得著。再討論落去係無意思,大家再去睇吓以後再發生事時,學校會點樣處理同有無改善就知啦。

原帖由 kabobo 於 09-6-28 15:43 發表
bb媽咪

你知唔知吖,其實喺「重要消息五」11/6巳經講明:『在停課期間,學校會配合校內的實際需要,安排適量的教職員當值,處理校務及回答家長查詢,亦會清潔校園及消毒。如有家長暫時未能安排親友照顧子弟,請和本校聯絡(電話  ...

嘩乜攪到咁複雜咁0既?我其實唔太明你講乜野呀!

不過唔緊要啦,講真作為家長0既,都係緊張自己個小朋友架啦,只要我個仔係又一村讀得開心,學到基本知識同禮貌等呢d,我已經好滿意架啦!

暫時黎講,又一村的安排我都覺得幾好呀,校長盡責,老師又真係好有耐性同愛心,家長同學校之間要互相體諒先得0既,下下返去嘈都唔係辦法!

所以我覺得與其咁唔鐘意呢間學校,咁憎個校長,不如真係轉校啦,講真香港有咁多間幼稚園,實有一間符合家長的要求架麻,唔需要留響到咁勞氣啦!成日返去嘈實會影響學校同家長的關係,而老師又唔知會唔會遷怒於自己的小朋友(我唔知又一村d老師會唔會呀,不過人同此心,成日俾人鬧都一定唔鐘意架啦係0米?),我真係覺得冇謂lor!

我地呢d家長其實都冇咩要求0既,只要學校照顧得自己個小朋友好,小朋友學到野,讀得開心,老師會適時打電話黎同我溝通下,我已經覺得ok架啦,其他幼稚園有d乜點樣好法都唔太關我事啦,我選擇左入黎讀就要信任呢到,要比較都係未讀k1前比較左啦!我揀呢到就係因為覺得又一村好岩自己個仔,咁當然呢到唔係十全十美架啦,但我唔會介意呀!

如果學校真係做得唔好,同校長反映下意見都冇問題,但就真係唔好嘈lor,大家都係斯文人,起碼讀過下書先啦,作為家長0既都唔識禮貌,點教自己個小朋友要有禮貌先?唔通真係靠晒老師教咩?大家有商有量咁傾下計,我相信如果校長覺得真係有問題,一定會接受同改善0既!

就好似停課安排咁啦,學校真係有改善架wo,之前要小朋友留係校務處呢樣我知呀,我有打俾學校問過,侯生都有同我提過,我都知因為d課室要消毒所以唔俾d小朋友入去!!我見係咁我都冇帶亞仔返去,等學校消毒好晒先帶佢返!

所以呢,家長都要有責任打電話返學校了解情況,如果自己接受唔到0米唔好返lor,如果自己一早知道,又要帶小朋友返去,返完又走去嘈呢樣就真係唔好啦!不過學校其實應該係網上出張notice俾家長0既,呢樣係學校做得唔好的地方!

咩野執包袱呀?係校長定老師呀?唔好嚇我wo....

總之大家都唔好咁勞氣啦,都係0個句啦,唔鐘意又一村0既0米轉校lor,勉強冇幸福麻,選擇留低0既就即係信任呢間學校會做到最好啦,家長覺得有問題可以同老師傾,大家多d溝通同包容0米冇事lor!

其實我見到有件值得開心既事,就係好多家長都係好關心學校,對學校有所期望,而且都係理智既。我見到家長之間的討論,我覺得係大家既期望,同埋表達既方法不一樣而己。

係停課呢件事上,我覺得問題其實只在溝通上,校長有講過學生回到學校只可以留在校務處,而我囡囡的確第一日,就只得佢一個人留係校務處到半天。而後來伍姑娘同我講,之前因為課室正在消毒,不能入內,所以只能留在校務處內,這個解釋我接受,之後就可以回到課室去。如果當時學校同我講,消毒之後就可以回到課室去,我又會覺得好D。Joaneschan回到學校去講,都係溝通既一種,當時情況怎樣,則是另一件事。我知道很多家長都有打電話回學校,各自同學校講左不同既要求,跟著學校又可能講左唔同既野,所以又是溝通問題,如果回覆有所不同,家長間又會有厚此薄彼既感覺。K3的家長著眼點是畢業禮的安排,他們又自行同學校溝通。

所以我會想,為什麼我們這班有心既家長,不一早組織起來,有事的時候,家長代表可以一開始就同學校開會,講下家長的想法,學校又可以有一個統一的回覆。唔好話要有個別家長回到學校爭取,學校才從善如流,令現在家長之間有這麼爭論。

怎說也好,大家都是為學校,為孩子好,凡事以和為貴。

原帖由 joaneschan 於 09-6-28 17:14 發表
咦,你咁講"問到當日嘅目擊人士"咁即係唔係你親身目擊啦。你所講嘅X人,真係唔知你係乜嘢意思,唔通係粗口。首先你要問清楚你所講嘅"當日目擊人士",校長D解釋同態度係點先?所有嘢係相向嘅,而我當日就響現場,家長只得我一個;而我 ...

回覆 63# hcshiu 的文章

我都好希望你可以建立都家長會,大家唔洗勞氣。加油。

多謝支持。

今日送囡囡回學校,如果上星期的學生都同樣回到學校,今日最少應該有至少十個學生回去,由K1到K3都有了。不知今天是否需要開多一個課室,放學我會問下囡囡,再告訴大家。

原帖由 joaneschan 於 09-6-28 20:33 發表
我都好希望你可以建立都家長會,大家唔洗勞氣。加油。

我小朋友今日都有返呀!

學校幫我解決到呢段期間照顧我小朋友的問題, 令我安心上班, 我沒其他要求了!

I sent my daughter to school this morning, the teacher told me there are around 20 students at school!!

hope they will enjoy the school time!!!

請問有帶小朋友回校的家長, 有無人遲過四點去接小朋友走o架?
我問過學校最遲只可以照顧小朋友到四點!
但我五點幾先放工喎!!! 點可能四點接到佢呢?

我有時趕到去都是遲了少少,例如五至十分鐘。但如果你要再遲一點,例如你五點才放工,去到學校要幾多點呢?我覺得你可以打電話回學校,同學校或校長談一談。如果到時只得你個小朋友留在學校,其他都有人接了,老師也有事做,不能留在課室陪一個小朋友,你可以問一問可不可以留小朋友在校務處(那裡幾時都應該有人在那裡,但職員只能看著學生,學生要自己看書或做自己D野),同埋你最遲可以幾時來接,再作安排吧。

原帖由 tym327 於 09-6-29 13:21 發表
請問有帶小朋友回校的家長, 有無人遲過四點去接小朋友走o架?
我問過學校最遲只可以照顧小朋友到四點!
但我五點幾先放工喎!!! 點可能四點接到佢呢?

嘩咁多小朋友,如果超過二十個,差不多可以開三個課室,如果仲可以分年級入課室,咁老師就可以更方便照顧學生了。

原帖由 ChongChong28 於 09-6-29 12:18 發表
I sent my daughter to school this morning, the teacher told me there are around 20 students at school!!

hope they will enjoy the school time!!!

今天早上送囡囡回校,在門口老師跟我說,下星期一開始,學校會大清潔,所以如果家長可以照顧到學生,咁就不要帶回學校,但如果真的不能自己照顧,仍可以照樣帶回學校,但在學校時,因為課室輪流清潔,所以學生留在學校內活動的課室可能會轉。

學校有這樣的安排,我也會去看看我能否自己找到活動給囡囡,或自已照顧囡囡。

原帖由 hcshiu 於 09-6-29 15:12 發表
嘩咁多小朋友,如果超過二十個,差不多可以開三個課室,如果仲可以分年級入課室,咁老師就可以更方便照顧學生了。

今天早上送囡囡回學校,老師跟我補充說,下星期學生如有需要,可以照回學校,但學校不會提供午饍。學校在這次停課已幫了有需要的家長很多,所以我覺得學校如果這樣建議,應有他們的考慮點的。

原帖由 hcshiu 於 09-7-13 10:45 發表
今天早上送囡囡回校,在門口老師跟我說,下星期一開始,學校會大清潔,所以如果家長可以照顧到學生,咁就不要帶回學校,但如果真的不能自己照顧,仍可以照樣帶回學校,但在學校時,因為課室輪流清潔,所以學生留在學校內活動的課室可能會 ...

我個仔今年係呢間學校K.3 升小一, 因停課同老師溝通過, 再睇晒D POST, 分享如下 :
1. 6月11日老師打電話話停課, 我問我個仔可以返學校嗎? 老師話唔係全部老師返, 只有少量, 冇車, 冇午膳, 夜D老師再打嚟,大條道理 - 教育局指引!! 連功課都話可以幫我影印, 要收番我影印費 - D功課向來都係影印再貼落功課簿啦 !! 我一早交晒雜費啦!!
2. 6月23日老師再打嚟因為再停課, 佢地話唔好安排小朋友返嚟, 因為冇小朋友返, 只得少量教師... 仲有唔攪畢業禮, 表演取消, D表演服飾同畢業聚餐會退錢, 6月份全日班午膳雜費會退錢
3. 6月26日家長日, 老師比番表演服飾我地, 冇提退錢, 都冇提6月份午膳雜費退錢, 但畢業禮照舉行.
4. 當中我問過老師, 校方會否考慮7月份收1/2學費 - 因為學校要家長唔好安排小朋友返學校, 得少量老師係學校, 呢樣冇嗰樣冇, 學校會唔會共渡時艱, 收1/2學費呢, 咁我再搵人湊仔就唔駛咁重負擔 + 我個班主任話你地最好係交番學費, 我地有支出架嗎!! although冇小朋友返, 但我地要清潔....

佢地POST係網上面嘅info係跟足指引 - 要寫得好好睇睇, 唔好失禮. 但老師同家長講 : 你地唔好返... 不過後來就改咗口風 - 學校有少量都師咋, 會安排簡單膳食... 學校會舉行畢業禮... 等等係怕你地唔交7月份學費, 咪有d service 囉!!

我問過老師如果d家長唔交學費你都冇辦法啦 - 點知發現佢我個仔張畢業証係校務署, 因為有資料要搵校務署, 所以去到校務署佢比番張証我 - 因為7月10日嘅畢業禮係7月8日而cfm我交咗學費!!

呢間學校近年換老師比較密, 小朋友係度讀唔可以有個老師跟你成長, 都唔知你係點...唔可以好理解個小朋友陪住佢成長... 間學校之前唔係咁差, 係因為h1n1攪到我睇到多d嘢.如果你地可以成立家長會, 好似好d, 但, 只係讀3年嘅幼稚園生活...有d人會覺得...點呢.

anyway, 希望係呢間學校六嘅小朋友, 開開心心讀落去, 派間好學校 !!

我個女將於8月返呢間學校K1,近日睇晒大家對這間學校停課安排及其他方面的post,令我有很多的不安心及懷疑自己為女兒選擇這間學校是否正確。

當初,選擇這間學校是因為校園很大,英語時間較多,聽過很多小朋友在這裡讀書都很開心。但現在......開始有點兒擔心,很怕學校安排不好、女兒會不開心。

我個女現在於另一間幼稚園讀緊N1,老師很細心,而且因學校規模比較細,各老師職員與學生(甚至是家長)的關係很close,再加上在學校處理停課安排及於停課時減學費方面,都較我預期的為好。這更加使我懷疑替女兒轉校是否做得對!

做父母的壓力真的很大,每個父母都想為子女作出最好的安排,但事實結果是否如願?

原帖由 anitamama 於 09-7-15 23:00 發表
我個仔今年係呢間學校K.3 升小一, 因停課同老師溝通過, 再睇晒D POST, 分享如下 :
1. 6月11日老師打電話話停課, 我問我個仔可以返學校嗎? 老師話唔係全部老師返, 只有少量, 冇車, 冇午膳, 夜D老師再打嚟,大條道理 - ...

原帖由 Fei-Duck 於 09-7-18 13:03 發表
我個女將於8月返呢間學校K1,近日睇晒大家對這間學校停課安排及其他方面的post,令我有很多的不安心及懷疑自己為女兒選擇這間學校是否正確。

當初,選擇這間學校是因為校園很大,英語時間較多,聽過很多小朋友在這裡讀書都很 ...

雖然此校某些政策非十分完善,但我覺得一間學校最主要的是考慮老師的質素,可以肯定的是又一村學校有很多很好很細心和盡責的老師,小朋友在此校就讀應該會很開心的!

其實學前教育,只要小朋友讀得開心,又學懂照顧自己和學術上的簡單知識便可以了,其他不會影響小朋友的東西,家長又何需太過擔憂呢?

如有不滿,家長可向老師反映,但請不要大吵大鬧,因為這樣是沒有用的,家長都想老師是真心愛錫自己的小朋友,而不是因為家長愛投訴,芝麻小事都回校嘈,迫使老師對自己的小朋友"高度關注"吧?這和錫是兩碼子的事呢!

總之,不要因某些留言而立刻對學校失去信心,每間學校都一定有人鬧,有人讚,當初你選擇此校,當然是因為此校有其可取之處吧,不要因為單單一些留言打擊自己的信心啊!而且,這裡又不是又一村學校的官方討論區,並非代表所有家長的意見呀!我相信,一定有很多家長覺得此校很好,很滿意的呢!

希望你的小朋友讀得開心,有一個愉快的學前生活吧!只要家長和校方互相尊重,不會有什麼問題的,放心吧!

其實由政府停課到現在,我們這班家長都在看著事態的發展,現在我們回望,也許會覺得有很多事可以做得更好,而我自己在想,如果我在那個時空身為校長,我會怎樣做?我會如何決定怎樣處理呢?

在最初停課開始,政府宣報停兩個星期,即是說,幼稚園就一定停兩個星期,但之後,可能會復課,可能繼續停課。如果復課,去年因流感停課也有在星期六補堂,所以今次學校也許會決定要補上停了的課,而最好的補課時間,便是在原先的暑假,對半日班,即推遲暑假,對全日班,即原先暑假便要上堂,更可能要在星期六上堂。既然要補堂,老師要在原先的暑假和星期六要上班,學校便會想先讓老師放些假,等到時補課時不用補假給她們;所以結果是學校在停課期間,讓老師放假,甚至包括廚師,而不是要他們照常上班,所以學校的老師少了,又因學校少了老師,而且豬流感初期,大家都覺得好嚴重,可能會死人,學校又要消毒,所以學校便宣報,要家長最好不要帶孩子回來,就算回來,也沒有廚師準備午餐。那時覺得豬流感會死人,政府又叫人不要聚集,所以學校便取消了所有校內活動,包括高班的畢業禮,這也無可厚非,學校裡的不是醫生,只是老師,她們根本不可能決定保留那些活動,責任太大了。

到停課兩星期後,其實很明顯不會復課,但部份家長已不能自己照顧自己的孩子,尤其那些全日班的家長,學校見到越來越多家長詢問學生回校的事,所以也因應而安排,讓有需要學生回到學校去,照顧太好,又怕很多學生回校,照顧不周,又對回校的學生不好,很高調叫家長帶回學校,又怕家長想學校定是怕家長不交學費,所以叫家長帶學生回校,等家長更願意去交學費。其實到最後,又有午饍,放學又好像平日會排隊唱歌,我覺得學校真的可以幫家長的,都已做了。但因為之前那些問題,學校的做法不斷在變,令人覺得學校有點進退失據,有種幽柔的感覺。至於,學費和校車費等,我相信在聽到家長的意見之後,學校已做了很好的安排。

也許今天回看,家長可能會覺得不用停課,畢業禮可以照常去舉行,但是那時誰都不能確定沒有事,如果有人在活動中染病,責任可以是很大。但去到最後,聽說高班的學生還是回了學校,舉行了小型的畢業禮,我相信是學校聽了家長的意見後,因應當時情況而作出平衡安全和家長學生期望的決定。

在這件事上,我的感受是學校處理突發事件時,有不足之處,但我會以理解和體諒的態度去看,因為始終有潛在危險,現在豬流感好像不嚴重,意見自然便多是覺得學校做得不夠周到,但如果豬流感是很嚴重,意見便會偏向讚學校做得保守是好的。所以,我對於整間學校的信任程度沒有改變,因為我覺得讓孩子入讀這間學校,是因為學校的理念,老師細心的照顧,廣闊的環境等等,而不是個別突發事件。到最後,我只希望學校可以增加和家長的溝通,(但我不是說要班主任更多去打電話給家長,加重老師的工作量,方法可以是其他的,例如更多用互聯網),和增加校政的透明度,當家長更明白學校的考慮點時,家長就會更明白學校的決定背後的原因,那便會更放心孩子在這裡就讀。

原帖由 anitamama 於 09-7-15 23:00 發表
1. 6月11日老師打電話話停課, 我問我個仔可以返學校嗎? 老師話唔係全部老師返, 只有少量, 冇車, 冇午膳, 夜D老師再打嚟,大條道理 - ...

‹ 上一主題|下一主題