用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 停課,點算?
go

停課,點算? [複製鏈接]

停課開始了,對於半日班的學生,我想影響不大,因為平日都有人照顧在家的半天,停課只是多留在家半天。但我女是全日班,原意就是多讓她有群體生活,不想她給家裡的傭工照顧到個女無哂自顧能力,而家停課,如果我自己不理,就會要傭工來照顧,所以我又要自己來照顧女,帶她周圍去參觀,雖然很開心,而我的工作可以讓我這樣做,但總不能日日都係咁。

我覺得短期內其實有機會不斷停課下去,今天發現在社區爆發,所以停課,但兩個星期後,我不知道有什麼事會令到社區爆發停止,似乎情況只會越來越差(更多人中招,政府已說有機會有人會因此死亡),咁無理由到時反而會復課,所以可以預見,有機會會不斷停下去,就當是開始放暑假。有報導說三個月後可能有疫苗,可能到時政府便會覺得有得預防,不用再停課。但亦有說這次流感大爆發可能會攪一兩年,唔通要停到爆發完為止?

大家有什麼安排給你們的孩子呢?有沒有家長帶孩子回校?學校又有什麼安排給學生呢?
   0    0    0    0

我女係讀半日班架,正如你所講e+由99揍囉...不過就係成日睇電視... 我原本都想佢返學架..一來學校有清潔,二來學校有老師唔多唔少都應有d野學,不過...原來冇得坐校車,又有野食...所以...為有係屋企浪費時間啦...另我都估會一直停課架啦...唔知家長日又會點安排呢...
最後希望你攪個家教會成功啦...

原帖由 hcshiu 於 09-6-14 05:40 發表
停課開始了,對於半日班的學生,我想影響不大,因為平日都有人照顧在家的半天,停課只是多留在家半天。但我女是全日班,原意就是多讓她有群體生活,不想她給家裡的傭工照顧到個女無哂自顧能力,而家停課,如果我自己不理,就會要傭工來 ...

我今日下午打過電話回學校,到現在為止,沒有學生回校要學校托管,學校的老師則輪流放假,所以就算回到學校,都不是由自己老師來照顧,課室則在清潔,所以學生回到學校,會安排在校務處內,讓學生做下功課,看圖書。學校保證如果有學生在,一定會有老師看管。正如你所說,學校沒有午饍,所以學生要自備;學生也有地方可以午睡。

因為我自己在學校附近工作,所以我都在考慮自己上班前帶女兒回校,到中午帶午餐到學校,可以的話在校內和女兒一同吃,不能的話,就讓女兒在校內自己吃。下午女兒午睡後,我便回到學校接她。其實如果我不帶女兒回校,我可能都要帶女兒回到自己辦公室,比張枱女兒自己看書,畫下畫,寫下字等等,但她多多少少會來找我玩,所以帶回學校讓老師托管也有好處,另外,我上星期五和今天都有帶她去玩,其實如果要中招,交通上更易,所以讓女兒回到學校,人少少的在那裡看書,學校地方又大,又有專人清潔,其實也算是好事。

班主任停課前最後一天打過電話來,說家長日照常,但強調不要帶孩子回校。

我相信大部份家長都從沒有想過停學要怎樣照顧孩子,這是一個悠長的暑假,天氣熱,有流感,不放心外出,在家,功課也沒有那麼多來做,到最後,還是只得看電視為主,尤其由老人家來照顧。他們平日小孩子不在家,可能他們都是看電視打發時間,現在就算有小孩子,也不能期望他們能怎樣照顧孩子,便又只是看電視,長此下去,真的是浪費時間。

其實如果鄰居有相熟的家庭,尤其各自有傭工的,其實可以試下幾個家庭,輪流請假來照顧所有家庭的孩子,例如有三個家庭,每個星期由其中一個家庭的媽咪,帶領著三個家庭的傭工來照顧三個家庭的孩子,負責的媽咪便可以設計一些工作,勞作,遊戲等來讓三個家庭的孩子參與,好過所有孩子都在看電視。每個媽咪請一個星期假,便可以攪掂三個星期,如此類推,也算是個可行的方法。

原帖由 wongpsv 於 09-6-15 16:35 發表
我女係讀半日班架,正如你所講e+由99揍囉...不過就係成日睇電視... 我原本都想佢返學架..一來學校有清潔,二來學校有老師唔多唔少都應有d野學,不過...原來冇得坐校車,又有野食...所以...為有係屋企浪費時間啦... ...

忘了交代家長會的事,現階段很難說會否攪得成。最重要的是是否大部份家長認同需要有類似家長會這個組織,我很明白每個家長都很重視自己的孩子,就算沒有家長會這類組織,總之學校會跟進自己個孩子的事便心滿意足,而且大部份家長暫時也看不到家長會可以發揮的功能,但卻自覺沒有空間去參與。另外,學校又未必認同家長會有其必要性,對於溝通,他們覺得也有其他途徑,所以我只能再次向校方提建議,看看他們會不會接受,他們接受,我才能走出來繼續召集有興趣的家長來參與,否則,我只能在其他途徑,尤其是網上,讓家長有多一個途徑來收集和反映意見。

其實在這些特別時候,家長會便可以發揮功能,收集家長意見,反映給學校去跟進,又或在停課前後和校方溝通,反映家長的意向和想法,看家長和學校能在這段時間如何繼續合作教導和照顧孩子。現在沒有家長會,則要靠每位家長自己打電話回校去反映,去得到最新資訊了。

原帖由 hcshiu 於 09-6-15 18:01 發表
我今日下午打過電話回學校,到現在為止,沒有學生回校要學校托管,學校的老師則輪流放假,所以就算回到學校,都不是由自己老師來照顧,課室則在清潔,所以學生回到學校,會安排在校務處內,讓學生做下功課,看圖書。學校保證如果有學生在 ...

我囝囝係全日班,正煩緊停課期間搵人照顧的問題, 睇到hcshiu的內容, 即可以帶小朋友返學校比老師照顧是嗎?
照顧時間是由幾點至幾點呢?
是否平常返學時間咋?
但無午餐提供又係我另一個要煩的問題, 我公司又唔近學校, 點算好????

學生可以照番學係政府講明可以咁做,但係其實除非學校係樓下,或有校車,否則其實家長好難比學生回校。多人番又同唔停課無分別,有中招危險,整件事就好多問題比家長去諗。

我問學校,學校話可以由上午九時照顧到下午三點,可能同學校講你既難處,可以照顧到四點,但係幾點都好,都要自己回到學校自己接孩子。至於午餐,如果你唔係係附近,唯有用保溫飯盒準備午餐由孩子帶回學校中午自己食。

全日班理應八月開學,仲有個幾月,而如果停到九月所有學生開學才復課,仲有兩個幾月,就算有老人家或傭工睇著孩子,放暑假就話當係比孩子放假,在家放鬆下,而家停咁耐,如果政府,學校或家長唔好好去安排,都唔知點打發時間,都無可能比孩子日日煲電視架!

原帖由 tym327 於 09-6-15 23:31 發表
我囝囝係全日班,正煩緊停課期間搵人照顧的問題, 睇到hcshiu的內容, 即可以帶小朋友返學校比老師照顧是嗎?
照顧時間是由幾點至幾點呢?
是否平常返學時間咋?
但無午餐提供又係我另一個要煩的問題, 我公司又唔近學校,  ...

my boy is also quite boring at home.  Have to arrange extra activity for him as well.

萬一停到9月,咁学費有冇得退
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

如果家長真有需要, 應可要求開校車, 我有兩同事就是這樣, 一個是小學, 一個是幼稚園。

全日班的安排真是不知如何是好, 難道要9月先返﹖

今天早上我帶了女兒回學校,學校要求要寫封信,我也照寫了一封信給校長,說要讓女兒在學校托管。女兒入學校後,因為只得她一個學生,所以在校務處,其他的職員則繼續工作,女兒則自己看書,畫畫等等,女兒說有電視看,她跟我說我也不知道是什麼,應該合孩子看吧。女兒的班主任沒有回校,我相信其他老師見到我女兒也會談一兩句吧,她們自己都有工作要做,所以沒有特地和她玩。中午的時候我便帶了她離校去吃午餐。因學生得她一個,安排尚算沒有問題。

其實停課很快出現的問題,便是家長會想應不應該交學費,從家長角度,成個月沒有回校,理應不要交學費,但從學校角度,學費是一年來計的,所以停了覺也要交學費。同樣校巴也有這個問題,沒有乘過校巴,家長也會想,不用交校巴錢吧。

停這麼久真的很難照顧,尤其是全日班。他們的暑假只是一個星期,但現在一停課,時間已比暑假長了,全日班的家長又何來安排那麼多活動給他們呢?

原帖由 YYML 於 09-6-16 13:49 發表
如果家長真有需要, 應可要求開校車, 我有兩同事就是這樣, 一個是小學, 一個是幼稚園。

全日班的安排真是不知如何是好, 難道要9月先返﹖

坊間仍有很多活動和興趣班正常, 但一來全日班的停課安排未知, 二來停課就是不想小朋友聚集, 若停了課卻不斷去報活動, 又好似不太好, 真是兩難!

當然學費和車費的問題也是值得關心的!車費是按月提供服務而收費, 如果全月停課, 真是較難說服家長交費, 另一情況是若7月只返半或更少日子, 又是否要交足一個月呢? 學費方面, 我覺得7月要交都無可厚非, 因是一整學年去計, (當然不用交更好!), 但8月就真的是很難說, 當然理性地想亦可以又話是全年攤開, 但感情上總是覺得$$$$, 太浪費了!!!

可能想得太多了, 不如希望疫情快些受控, 小朋友又可開開心心上學去!!

其實講到尾,家長都係想盡辦法,令到孩子在這個不知何時完結的假期,能既安全又善用時間地渡過。我自己的做法,也許便是自己有時間便自己找地方和女兒去,去郊遊又好,去參觀又好,如果無時間,便可能帶回學校代為托管一會。希望這段時間快點過去。

原帖由 YYML 於 09-6-16 17:24 發表
坊間仍有很多活動和興趣班正常, 但一來全日班的停課安排未知, 二來停課就是不想小朋友聚集, 若停了課卻不斷去報活動, 又好似不太好, 真是兩難!

當然學費和車費的問題也是值得關心的!車費是按月提供服務而收費, 如果 ...

又一村停課安排離晒普!

我個小朋友就讀全日班K1,上星期四問老師安排事宜時,佢哋已經話活動範圍只限辦事處。我都以為可能要咁樣安排;但係我從電視同朋友口中得知,學校可安排幾個小朋友響課室活動;或者在操場走動。我完全唔明白呢間學校點安排。原本兩星期我都諗住忍吓,但係而家可能要好耐。我忍無可忍聽日返學校問清楚。我覺得校巴都要有,馬叔都要食飯啦。至於午膳幾個小朋友都煮唔到有無攪錯。我唔係第一次返學校嘈,唔係想個小朋友又要適應過,驚佢心理出問題真係想轉校。大家等我消息啦!

其實我好明白你既意見,我女之前番去托管了半日,都係留係校務處。今日報紙頭條係停課幼稚園學生跟著媽咪開工,突然衝出馬路被車撞到身亡。我唔係話責任全部係停課呢件事上,但反映很多家長在停課期間係有托管需要。

學校告訴我停課期間,老師們輪流放假,我其實諗,唔通學校要老師放無薪假期,還是而家放左假,預左將來要老師在星期六補番堂?呢D安排,其實學校都要同家長溝通下。

我其實好想學校可以做到比家長預先通知學校那一日或那一段日子,家長想孩子回校托管,學校就定停課期間,每個課室可以照顧幾多個學生,學校就可以預番開幾多個課室,又可以將同級既學生集合在同一個班房,比一D手工勞作,工作紙比佢地做,可能每一個課室一個老師已經足够。

衛生方面,入門消毒手,量體溫,帶口罩,平日已有做,停課期間甚至可以要求換鞋,登記學生回校記錄,學生在課室內分開坐,例如每個課室四個學生,就坐四個角落頭,唔會交換用具,唔會有身體接觸,午睡分開很遠來睡,咁家長就可以好放心。

至於午饍方面,學校因為預先知道有幾多學生番黎,可以預定飯盒之類,又或要求學生自備飯盒,到中午幫學生「叮」番熱。校巴都可以預先通知,如果有學生要番學校托管,理論上都應該開既(尤其所有家長都比足校巴錢)。

我覺得而家學校係跟足政府個指引來做,無可厚非,但係從家長角度,學校可以打開方便之門,讓有需要既家長,比學生番去一個衛生安全既校園裡面,渡過有義意既時間。

以上只是建議,如果學校可以同家長合作,真的是幫了家長同學生很多。

正如我之前所說,如果有個組織讓家長互相溝通,就可以將所有家長既意見集合,同學校溝通,而唔洗個別家長同學校慢慢傾。

原帖由 joaneschan 於 09-6-18 21:59 發表
我個小朋友就讀全日班K1,上星期四問老師安排事宜時,佢哋已經話活動範圍只限辦事處。我都以為可能要咁樣安排;但係我從電視同朋友口中得知,學校可安排幾個小朋友響課室活動;或者在操場走動。我完全唔明白呢間學校點安排。原 ...

其實我都有諗過停課前老師都有向每個家長通電,話如果停課26號家長日唔好帶小朋友返學...咁如果老師E+亦同每位家長聯絡,問問小朋友係屋企點呀,有冇人照顧到呀...搵到人代揍當然好啦...仲要唔好要另外俾錢TIM WOW...因6月已俾學費...現停課搵人揍又要再俾...起不是仲傷 所以你又講得岩學費又俾左,校車又俾左...所以學校都應該為有需要既家長安排下...

原帖由 hcshiu 於 09-6-19 06:55 發表
其實我好明白你既意見,我女之前番去托管了半日,都係留係校務處。今日報紙頭條係停課幼稚園學生跟著媽咪開工,突然衝出馬路被車撞到身亡。我唔係話責任全部係停課呢件事上,但反映很多家長在停課期間係有托管需要。

學校告 ...

回應停課安排

我今日返咗學校了解情况,佢哋得一個老師同候生返咗學校。我問老師停課期間嘅情况,同點解咁樣安排。佢話:
一)因為學校要全面清潔,所以未能安排課室。但今因已經可以安排因停課影響而無人照顧嘅同學在課室活動。(又會咁啱上嚟問,點解咁安排就清潔完------我心諗)
二)停課期間有幾多老師同小朋友返學?佢話前幾日都有四五位老師返學;同呢個期間得一位小朋友返咗學校。點解今日得一個老師返學,無嬸嬸同工友?佢話因為之前要清潔學校,校長體會老師同員工嘅辛苦,所以安排放假等佢哋休息吓。(又會咁啱上嚟問就得一位老師同員工返工------我心諗)................再下幾千字同解釋。
但最後我講咗意見畀老師,佢話會同校長講盡快安排好。包括停課期間嘅校巴同膳食安排,佢話星期一前覆我。我個小朋友係全日班嘅,我都同老師講希望安排可以通知其他全日班嘅同學。因為我都唔想返去得我一個小朋友,亦希望真係有需要先返去。有流感病徵就唔好返啦,要有公德心。希望學校有好消息啦,我星期二都會要我個小朋友返學啦!

我有同事, 一是小學, 一是幼稚園, 學校都有校車給他們回校的小朋友, 都是一車得小朋友一個. 當然這都是他們"爭取"回來的, 有需要的家長應可同學校"商量".

不過, 我同事的幼稚園囡囡, 返完很不開心, 決定不返了, 其實我同事是有工人的, 他是心痛d學費才要個囡返, 我覺得何必要這樣呢!

但如果你真是有需要, 我認為絕對可爭取較好的安排, 校車和午餐這些問題的我相信只在乎學校是否願意安排, 可能學方驚安排得太妥善, 會"吸引"太多學生回校.

有些問題相信我可以提供一些意見,因為現在很多幼稚園都會這樣做:

1. 學校現在安掛老師放假,並非無薪假,只是將暑假的假期提前到現在放,因大家都不知道何時復課,如果7月才復課學校便有可能將半日班的暑假延後,那麼老師在7月便不能放假了,所以學校只是將老師在7月的假期提前現在去放,7月便不可放假了!

2. 至於午膳問題,其實學校真的處於兩難的局面,學校當然可以單單為幾位回校的小朋友去預備,不過這便牽涉到公平的問題,因為有些沒有帶小朋友回校的家長會覺得蝕底了(之前此校的確有家長投訴過!),他們會覺得我沒有帶小朋友回校就享受不到學校的午餐,但我有交午膳費的呀,這不是不公平嗎?

又如果學校真的為小朋友煮午餐的話,可能真的有家長本著"不要蝕底"的理念回校的,那變相是吸引了很多小朋友回校,加上並非所有家長都是有公德心的麻,小朋友病了感冒咳嗽都會照樣帶返校,那豈不是令學校很容易變成了流感疫區?

當然學校可以請小朋友自己帶飯盒回校,但我印象中學校是沒有微波爐此設施的!因為老師和小朋友平時的午餐都是學校自家廚房煮的,學校根本不需要用微波爐呀!

又或者家長肯讓小朋友停課期間每天都吃微波爐飯盒嗎?相信又有一部份家長不滿的了!所以學校究竟怎樣做才可以滿足所有回校與不回校的家長的要求呢?

3. 這次停課其實時間上真的比較突然,上星期四還要上學,星期五便即宣佈停課了,學校又怎能在短短的一天內統計有多少學生於停課期間會回校呢?而且並非所有家長有預先計畫,有些可能都是臨時或即興的!

所以,學校有些安排可能真的並非很完善,我認為此問題其他學校都一樣有,只是家長不知道罷了!我覺得大家可以和學校多些溝通,有不滿可以反映,但請保持禮貌,不要下下都返去嘈!學校自有其難處,大家要互相體諒,多些溝通呀!

因為我個女係全日班,而由我自己去照顧,所以個女同埋我自己每日既生活,學校就佔有一個好大部份,囡囡其他課外活動都係附加在學校生活之上,而家囡囡無學番,有D課外活動又暫停,所以我就要用更多時間照顧囡囡,所以我就要用埋自己工作既時間來陪囡囡,自己既工作就無咁多時間,對我既工作影響都幾大。如果囡囡可以番番學校,我就可以容易D來平衡工作同照顧囡囡。

我既工作地點係又一村學校附近,所以我唔介意自己如常帶女兒上學放學,就算自己要中午帶午餐都無所謂。

對於點解要帶囡囡回校,原因係我唔想佢留係屋企無所事事,生活習慣會改變,又唔想留囡囡在家比傭工照顧,因為我覺得傭工唔識照顧囡囡,要找老人家親人照顧,又唔想打攪佢地,所以如果可以番學,在安全既情況下,我都想囡囡番。睇番呢幾日,我都有自己帶囡囡出出入入,乘車多兩轉,反而仲易中招。

我希望學校方面可以同有需要既家長傾下點樣照顧學生,等學生又開心,又唔無無謂。

原帖由 teacherkg 於 09-6-19 16:14 發表
有些問題相信我可以提供一些意見,因為現在很多幼稚園都會這樣做:

1. 學校現在安掛老師放假,並非無薪假,只是將暑假的假期提前到現在放,因大家都不知道何時復課,如果7月才復課學校便有可能將半日班的暑假延後,那麼老 ...

原帖由 hcshiu 於 09-6-19 17:09 發表
因為我個女係全日班,而由我自己去照顧,所以個女同埋我自己每日既生活,學校就佔有一個好大部份,囡囡其他課外活動都係附加在學校生活之上,而家囡囡無學番,有D課外活動又暫停,所以我就要用更多時間照顧囡囡,所以我就要用埋自己工 ...

校車方面我覺得學校能力範圍之下,是可以安排接送的,但因為要同校車公司方面商量,看看兩者時間上是否可以配合,始終現在回校的小朋友並不多,加上每位小朋友住處都不同,可能一個住九龍一個住新界,學校便不能集中在一起接送了!

如果一個小朋友安排一架校車接送,若4個小朋友的住處是分佈於港九新界各區,那豈不是要安排4架校車獨立接送?

午餐方面不是所有家長都能親自送去的,那怎麼辦?

其實學校和家長兩方面都各有難處,所以大家要好好溝通一下,有商有量找出解決的方法,不要覺得自己交了學費便要學校全盤服務自己,迎合自己的所有要求,一有不滿便立即返學校嘈!學校和家長的關係不是主僕,學校不是用來serve家長的,家長和學校的關係如果不好,受苦的只會是自己的小朋友!
‹ 上一主題|下一主題