用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 停課,點算?
樓主: hcshiu
go

停課,點算? [複製鏈接]

今日接囡囡離校,老師提我要看學校網頁。這個通告交代得很好很好。

原帖由 ChongChong28 於 09-6-24 17:14 發表
Good News!!!!

( from the school web site )

各位家長:

因教育局在6月11日宣布全港幼稚園、幼稚園暨幼兒中心及小學(包括私立獨立學校、國際學校及英基學校),以及特殊學校(只設中學部的群育學校除外)由6月12日(星 ...

各位家長請注意

首先要多謝Kabobo對我的回應,我都係返學校嘈返嚟o嫁。
chongchong28,你都幾攪笑,copy返份通告叫good news。聽講今日全部家長都接到電話知道啦!
呢間學校最差係個校長,因為最後所有決定都係佢。
今日出嘅通告裏面,我覺得最好係第9點"全日班繼續停課期間,由現時至7月20日(星期一),學校會安排適量的教職員當值,家長如暫時未能安排親友照顧子弟,歡迎致電本校 23812949 或電郵 [email protected] 聯絡,本校會盡力協助安排幼兒10人一班(兩人一組)在課室閱讀或觀看益智影片。惟因校車及午膳已停止提供服務,為方便家長起見,本校只安排簡單午膳,在此停課期間家長無須繳交午膳及雜費,但家長必須自行接送貴子弟回校,學生亦必須穿著整齊校服及戴上口罩方可進入學校,而家長每天亦須替子女探熱。(倘若回校之學生染上人類豬型流感或傳染病,屆時本校將會根據衛生署指引停課14天,假如對新學年復課是有所影響,本校會於網上或電話知會各家長。) "如果響政府宣佈停課嗰日或第二日有呢個安排,我諗D家長應該唔會咁頭痛。
佢哋以上嘅安排係我19/6上學校同校長嘈佢先有咁嘅安排,所以我星期一己經帶仔仔返學;好彩重有兩個小朋友所以先無咁悶。但係我都有同校長講叫佢要通知其他家長,亦希望重點話"真係無人照顧同有需要先好返"。同埋一定要無病先好返學。但係我都希望各位唔好抱住驚蝕抵嘅心態返學。
至於通告內容我都有再向校長提出等緊回覆。我覺得學費一定要交,當日你選擇呢間學校嘅時候己經知道要交十二個月學費,所以呢D無為同佢拗。至於車費同膳食我向學校要求退回六月份一半費用;老實講按日子我哋D家長都蝕D o嫁。開頭佢哋重解釋,後來先話商量吓。
呢間學校講就話非牟利,其他就牟利到嘔。齋講來年留位費:其他學校家長肯訂課本同交雜費己經OK,就算去到D牟利嘅幼稚園最多要家長交多半個月學費。又一村呢間好似長期要等錢周轉咁。
另外有一個家長回應話"其實學校D安排都有兩手準備"。你就錯啦。我嗰日同佢講"政府一定唔會復課,你會有乜安排?"個校長淨係識攞份教育局指引畀我睇,左解釋右解釋。又話要等孫明揚決定咗先開會都唔知做乜。
其實我問過晒好多朋友,佢哋話有一D幼稚園完全無浪費家長所交嘅費用。例如:
學之園:佢哋一早為停課準備。叫家長準備一支USB,由12/6開始叫乘搭校車嘅家長去返上車同落車點交收每日功課同USB。而無乘搭校車嘅家長就收E-mail。咁樣校巴車費又可以用返,校巴公司收入又唔洗惨。而USB內容係老師每日會錄影小片段,教一D小勞作、講短故事或唱歌。咁樣又可以畀D小朋友每日都見到老師,又畀家長覺得唔會浪費咗D學費。
聖公會荊冕堂士德幼稚園:佢哋第一日經己通知家長,每個課室只可以容許5位小朋友,必須帶口罩。同埋睇返嗰位小朋友本身屋企係唔係真係無人照顧。
我都係收集各間學校做法再返又一村講。你哋話呢間學校有幾好。如果唔係我個仔係D坐唔定鍾意走嚟走去,同佢好鍾意間學校好大、好多車,我今年升K2就想轉校。
最後我想問有無家長識得響Facebook到建立組群。因為我唔識呀!我希望可以響facebook到建立一個"又一村學校家長"組群,等以後可以聯絡或者電話聯絡就好,唔洗要打咁大篇嘢呀!

joaneschan,

下午我偶然上yycs的網頁,(當時仍未收到老師的電話),"發現"了新通告,詳閱後感覺校方的新措施相當妥善,因為在首段停課期間校方的安排未能盡如人意,但今次新措施的確頗能平衡到家長,學生及校方的需與求,所以才把通告copy,並post在這裡~~以good news跟各家長通傳分享,然而卻被你定性為 "幾攪笑",心裡有難受之感!!!

hcshiu已在facebook建立了又一村學校家長
組群.

首先,我覺得joaneschan其實都係有心人,所謂愛之深,責之切。所以當你見到學校的安排未盡如人意,你就好嬲。覺得點解其他幼稚園做到,點解又一村想不到,必定是校長問題。

我只可以講,而家個社會變得很快,有很多突如其來既事,校長身為一間學校之首,佢集合左帶領學校的教育方針,學校運作的負任在一身,教育方針是長期的,而學校運作有時則很突發,有時校長和老師們未必能對這些突發事件,一開始便能做一個很周到,全港最好的決定。校長最初的決定,只能根據政府的指引來做,政府既指引,從來都不是從家長既角度去想,政府只想到要減少中招既機會,無去諗停左課對一個家庭,對學生既學業有幾大影響。政府如果可以預先講定如果香港一有本地感染,就會立即小學幼稚園停學,停學期間學校要照開,照顧沒有人在家照顧孩子,比定預告比學校,學校就有足夠時間同家長預先講,問定有幾多家長會比學生回校照顧,同埋有無其他意見。我自己則會覺得,大部份的責任是停得太急,學校(包括校長同老師)同家長都來不及反應。

停課期間,有家長打電話回校問,講意見,到昨日,出左個安排得很好的通告。我相信各位有心既家長,必定給學校很多意見,而學校亦從善如流,因應各家長的要求,去做了一些很好的決定。

也許當初我們各位家長在這裡講的意見,一開始便以電郵告訴學校,學校可以快點知到各位有心既家長既意見,又或者一開始便有有心既家長回到學校和校長開會,講下家長的顧慮,學校便可以早點作出周到既決定,咁就唔洗話要到番去嘈咁樣。所以始終係一個溝通問題。

至於轉校與否,我則覺得是家長以學校的教學理念,環境,師資等條件來決定,這些是長期既野,今次停課只是突發個別事件,不應因此決定學校是否值得讀落去。

點都好,都要感激joaneschan對今次停課咁肉緊,比左咁多意見,我相信,有很多有心既家長,都默默地比左好多意學,否則學校未必能作出咁周到既安排。如果學校可以同家長有良好既溝通,學校可以安排好D,家長又定必會放心D。

原帖由 joaneschan 於 09-6-24 22:56 發表
首先要多謝Kabobo對我的回應,我都係返學校嘈返嚟o嫁。
chongchong28,你都幾攪笑,copy返份通告叫good news。聽講今日全部家長都接到電話知道啦!
呢間學校最差係個校長,因為最後所有決定都係佢。
今日出嘅通告裏面,我覺得最 ...

chongchong28,

不要介意,不同人對不同事都有不同既反應。但我得多謝你提我去睇通告,我帶囡囡離校老師說過,我都唔記得去看,見到你個訊息,我便記起跟著去看。

通告上停課安排很好,很周到,對有需要既家長來說,幫助真的很大。而最令我感動的是,之前說過沒有午餐,是政府指引云云,我在附近工作,我得自己拿東西去給囡囡吃,在正中午去,太陽在頭上,一來一回步行半小時,很辛苦,老師很客氣說,只有菜,肉和飯,如不介意,可以讓孩子一同吃。簡單便是美,夫復何求。

學校安排得好,我相信當停課越來越耐,尤其全日班的家庭根本沒有想過有個咁長既暑假,開始時請下假來陪孩子,可能慢慢都照顧不來,因為讓孩子讀全日班的其中一個原因,為的是因為自己工作上有需要,不能照顧孩子,也請不到這麼多假,所以我相信越來越多家長感到壓力,要找學校來幫一幫照顧,也即可能越來越多學生會回到學校去,但我相信,又一村一向在衛生方面做得很足的,所以我也不擔心。反而在暑假讓孩子一星期每日在不同的暑期班和不同的小朋友玩,受傳染的機會還更大。昨天接了囡囡離校後去了科學館,也許是免費日,我是從來沒有見過這麼多人的,大家在接觸不同的展品,要中招,機會都很大。

去到最後,也許每個人只能做的便是,做好個人衛生,經常洗手,少去多人地方,到那時,停也停不了,社會仍要運作,學生還要上學學習。在家上網學習, Home Office,在香港,似乎還未接受到。

原帖由 ChongChong28 於 09-6-24 23:37 發表
joaneschan,

下午我偶然上yycs的網頁,(當時仍未收到老師的電話),"發現"了新通告,詳閱後感覺校方的新措施相當妥善,因為在首段停課期間校方的安排未能盡如人意,但今次新措施的確頗能平衡到家長,學生及校方的需與求,所 ...

joaneschan

我之不過認為大家溝通是好這方面!

我倒相信退不退費,或是那些有菜有肉的簡單午膳,不是可以嘈返嚟的,令家長有感動的話,相信是有心人。

每間學校都有不同辦事方式,否則,你咁唔開心,不如快D轉咗間學校就唔使咁煩啦!

hcshiu,

謝謝你的回應

我是明白"不同人對不同事有不同反應",但心裡是有不好的感受.

因而我再道明因何以校方通告作good news此舉.

原帖由 hcshiu 於 09-6-25 05:49 發表
chongchong28,

不要介意,不同人對不同事都有不同既反應。但我得多謝你提我去睇通告,我帶囡囡離校老師說過,我都唔記得去看,見到你個訊息,我便記起跟著去看。

通告上停課安排很好,很周到,對有需要既家長來說,幫助真的很大。 ...

首先要回應chong chong28,我只不過講吓笑;無諗過令你唔開心。Sorry!衷心嘅。

首先要回應chong chong28,我只不過講吓笑;無諗過令你唔開心。Sorry!衷心嘅。

再回應Kabobo:教育子女係要身教,同教佢做個有用嘅人,至少有問題要大家解決;並唔係逃避。我同學校嘅問題唔只一次啦,每次都要人講先識做,但做之前重要一大堆解釋(點樣唔得)。我只不過係一個中五程度嘅媽咪;有無可能我都諗到或者其他學校都諗到嘅嘢,呢間學校嘅校長同老師會諗唔到(大學生嚟o嫁),只係佢哋費事做;因為無人話有問題呀嗎?
我每次同學校嘈都唔會帶埋我嘅小朋友;因為我嘅小朋友佢好愛呢間學校同老師。我唔會因為怕麻煩而轉校咁逃避,因為我知道我嘅提出得益唔係淨係我個小朋友一個囉。而且我個小朋友經己四歲,有自已主意。如果轉校佢會問"點解呢?係唔係我唔乖呢?"我要顧及我小朋友嘅感受。而且當初我選擇呢間學校,因為近屋企;有又成個山咁大嘅校舍;同有全日班。我個小朋友就係鍾意有咁大嘅地方活動;我諗全港幼稚園亦只有佢有。
Kabobo,今日己經有一個好好嘅例子。如果D差人唔去遊行去爭取,你認為政府會知咪。政府亦唔係佢哋肚裏面絛蟲。或者咁講,D差人裏面有一個係你個仔女;咁你係唔係會叫你個仔女,唔好煩啦,辭職唔好做?
我個仔之前都有讀Pre-school,我都同學校提出意見等佢哋去改善;而家我個仔離開咗學校之後,我而家同佢D老師職員關係重好好。而家有其他小朋友入去讀呢間Pre-school,佢哋己經可以受為到我之前提出嘅意見啦。

再回應hcshiu:我唔明點解你咁幫學校諗。我講過啦,成間學校D設施、老師同課程都好;只係個校長嘅問題。最終決定同負責都係佢。首先講膳食:我提意停課期間,學校煮碗粉都可以有一個午餐啦;咁樣D家長經己唔洗咁辛苦,擔心午膳啦。但係佢嘅答案係"唔得",唔夠營飬,我再解釋:對於我嚟講一餐半餐係無所為,因為呢個世界無可能十全十美。學校可以照顧己經好好。所以膳食呢part真係拗返嚟o嫁。我呢幾日問我個仔,真係清茶淡餸o嫁。
至於你話突然停課:其實當豬流感發生初期,政府己經好重視小學同幼稚園。直至五月初己經話有可能全港停課;你話咁呢D叫突然呀;定學校完全無留意新聞同教育局嘅報告呢,而唔作好準備。更何况,停課己經唔係第一次。舊年小學同幼稚園唔係都因為流感而放多兩星期復活節假期咩,Do you remember?只係當時無一個好係我咁勇唔怕死嘅媽咪姐。
我身邊D朋友包括我老公都話:"你咁樣嘈,以後個仔響學校嘅日子會好難過。"但係我可以咁樣同大家講,反而我個仔嘅照顧好咗,全面咗。但係並唔係佢百厭;佢錯;老師會唔講,反而同我多溝通咗。因為佢哋明白我想教好我嘅小朋友,並唔係好似有D家長咁唔接受自已嘅小朋友會百厭;而同老師拗"我個小朋友唔係咁!"呢D說話都係老師話返畀我知,我先知有D咁嘅家長。
都係嗰句啦,呢個校長都係個D唔踢唔會做嘅人嚟;又唔識轉吓彎,淨係識攞住指引嚟做嘢。佢同明愛醫院D人無分別,嚟到醫院門口都叫你call十字車!就係要跟指引囉。

其實我都好認同joaneschan你真的好有心,而你所提議既野最終學校都從善如流。我只可以講,設想你自己係校長,你可能唔可以講得咁輕鬆,做每一個決定,作為校長都係最終問責。

例如,你話要午饍,學校只得幾個學生,當然不能依餐單來煮,如果我係校長,我會諗我平日提供既午餐,有專人睇過無問題先比D學生食,而家無餐單,真係同D老師有粥食粥,有飯食飯,所以學校一定要同家長講,午餐係好簡單,長時間(例如停一個月)日日咁食,營養方面學校不能保證,必須要家長方面接受,才可以這樣給學生吃。你接受這個安排,但校長則要想是否所有讓學生回校的家長都接受。而家校長係做緊一D政府方面不同意既事,無事則可,如果有事,校長要負很大的責任,而不是你我一句,好簡單啫,無理由想不到。我有時會想,當你想得越深入,越想到很多問題,做決定就更要小心,不能隨隨便便。

其實我真的覺得學校方面真的很照顧家長同學生,學校大可以跟足指引,完全沒有責任問題,正所謂唔幫你係道理,幫你係人情,但是校長聽了你的意見,還是選了可能要負責的風險,來提供更周到的照顧給學生,我自己則為此更敬重校長。

原帖由 joaneschan 於 09-6-25 22:19 發表
再回應hcshiu:我唔明點解你咁幫學校諗。我講過啦,成間學校D設施、老師同課程都好;只係個校長嘅問題。最終決定同負責都係佢。首先講膳食:我提意停課期間,學校煮碗粉都可以有一個午餐啦;咁樣D家長經己唔洗咁辛苦,擔心午膳啦。 ...

回應hcshiu

"道不同不相為謀"我諗響你心目中全香港只得"又一村"呢間學校要負責呢D風險;同響你心目中全香港只得"李校長"要負呢個責任。其他學校都要負責同負呢個風險。
響我心目中呢間學校只有老師係直得我去敬重;其實由我小朋友開始讀Pre-school開始我已經覺得老師可以話同父母一樣咁偉大。
至於你話午膳"學校只得幾個學生,當然不能依餐單來煮,如果我係校長,我會諗我平日提供既午餐,有專人睇過無問題先比D學生食,而家無餐單,真係同D老師有粥食粥,有飯食飯,所以學校一定要同家長講,午餐係好簡單,長時間(例如停一個月)日日咁食,營養方面學校不能保證,必須要家長方面接受,才可以這樣給學生吃。"但係如果我係校長,我(肯做去提意)D簡單午膳;我諗如果個家長係明事埋嘅,都會接受同明白"針無兩頭利",可以有適當嘅照顧己經好好。而且香港其他全日制嘅幼稚園都無停膳食,教育局亦無指引話要停。
hcshiu其實你係老闆做你員工都幾幸福,因為你嘅員工唔做嘢或者唔諗辨法解決問題;你會幫佢揾幾廿萬個解釋.......解釋.......同解釋。

放鬆點吧。我想再每一件事去討論校長做得好唔好,我覺得義意不大,你可以堅持去找別人做得不好的地方,和其他人比較,跟著加以批評,要找錯處,一定找到。同一件事,你可以批評做得不好,而我則可看為美事一件。

最後我只說,你可以繼續對校長不滿,有事時覺得佢實做唔到野,自己走番去教校長點做,但你心裡必定覺得很不開心,很無奈要比個仔係到讀,因為佢鍾意;而我則抱著欣嘗的心態,首先讓校長去做,聽其言,觀其行,有意見再跟校長說,每天都好放心的讓囡囡回到學校,心想校長和老師必定好好照顧囡囡,有事她們就會立即通知我,我又可以放心去做自己的工作。

怎說也好,大家都是想孩子好,只是角度做法不同,世上也沒有絕對的對和錯。

(我對我下屬不會姑息,但這已離題很遠了。)

原帖由 joaneschan 於 09-6-26 01:46 發表
"道不同不相為謀"我諗響你心目中全香港只得"又一村"呢間學校要負責呢D風險;同響你心目中全香港只得"李校長"要負呢個責任。其他學校都要負責同負呢個風險。
響我心目中呢間學校只有老師係直得我去敬重;其實由我小朋友開 ...

要明白, 這次停課, 人人都不想, 牽連當中所有人(包括學校, 老師, 家長, 學生等等....)都被逼面對不同的困難, 大家應該互相包容, 互相支持, 這樣才是解決困難的態度, 在這個時刻很難以平常的做法去處理. 更不能去跟別人的做法左比較, 右比較,  在困難的時刻, 人人的情緒必然受到考驗. 每方都首次面對這次停課經歷, 就容許當作一次學習經驗吧! 請問心自己有沒有受到負面對待, 事實這次停課沒有人會覺得帶來方便的, 個人覺得, 身處困難時, 有其他人嘅遭遇比自己更差, 自己比上不足, 比下有餘, 就已足夠. 若是看見別人比自己好的, 就當下覺得自己待遇不好. 是永遠不會得到滿足的.  所謂知足常樂. 時常處於不快是有原因的.

受人恩惠的確是幸福的, 不是必然的. 但要懂得珍惜, 基本都要說聲多謝!

知道你是無心的,那我就寬心了~~^^

原帖由 joaneschan 於 09-6-25 20:33 發表

作為一個校長,要負責的事的確很多,如果小朋友在學校出了什麼事,那最後都是校長負上全責的!

此校校長辦學多年,我相信你所想到的,她都一定想得到,只是校長比你要顧慮的東西更多,不是你想出來的東西,便一定可以實行!

如果要和其他學校這樣比較,我覺得真的沒有什麼意思,我知道有些學校比又一村的安排更差更不足,那為什麼不拿這些學校去比,讚賞一下又一村校長的努力?

原帖由 joaneschan 於 09-6-25 22:19 發表
再回應hcshiu:我唔明點解你咁幫學校諗。我講過啦,成間學校D設施、老師同課程都好;只係個校長嘅問題。最終決定同負責都係佢。首先講膳食:我提意停課期間,學校煮碗粉都可以有一個午餐啦;咁樣D家長經己唔洗咁辛苦,擔心午膳啦。 ...

之前一直我都只係睇留言,冇回應,但睇完呢一篇,我覺得我都有d野想講lor!

因為停課期間,我都有請學校暫託,我亞仔都有返過學校多天,的確,學校某些安排的確唔太完善,但你所提出的煮碗粉都可以當一餐,呢樣我又唔同意,因為我亞仔唔鐘意食粉,只可以食飯,食粉佢就會嘔!食飯的話又唔可以冇送,咁點算?

所以呢,你覺得好的提議,其他家長又未必接受,所謂甲之熊掌,乙之砒霜,你直接又勇敢地向校長嘈,我覺得冇問題亦唔關我事,但你講的東西又係0米真係好好呢?係0米所有家長都認同先?校長未問過其他家長點睇,佢點敢去做?佢唔跟你指示去做,就係佢做得唔好啦wo?

上面有家長話"比上不足,比下有餘"我覺得好岩呀,又一村的安排我諗同某d學校比係冇咁全面,不過我已經覺得ok了,講真全校幾百個學生,真係得你一個上黎嘈話呢到唔好0個到唔好,唔通除左你之外,冇人敢上黎講咩?我諗唔係卦....

而且,我覺得人都係自私的,我諗個個家長都係著重自己的子女多d架啦,我唔信有人咁偉大連自己個仔都唔理,走去理人地d野wo,如果校長真係咁衰,我諗唔止你一個覺得卦?真係得你一個夠膽去嘈?唔關自己事的就話jei,你試下如果學校對我個仔唔好,我敢唔敢返學校投訴呀啦!!

唔好講到你係我地幾百個家長的代言人咁,我地個個都唔敢出聲怕死,得你一個咁西利咁夠膽咁勇敢返去嘈,為我地呢班冇膽家長謀福利wo,你覺得校長點衰學校安排點唔好係你自己的觀點,唔代表其他人都咁諗架!例如我啦,我覺得學校已經ok了,仲有咩好嘈呢?你0既意見唔代表其他家長的意見呀!

我地唔係唔敢去講,只係覺得學校雖然唔係十全十美,不過尚可接受,我好欣賞校長同老師的付出啦!

你覺得自己返左去嘈之後,學校對你個仔的照顧全面左?不過我諗冇一個老師會鐘意d成日返學校嘈呢嘈路的家長卦?可能老師係留意你個仔多d,但目的可能係怕你再黎嘈jei!!不過,留意多左等唔等於錫呢?你個仔會唔會已經成為左老師們的眼中釘呀?睇野唔可以睇表面wo,老師心入面點諗冇人知架!

校長當然要跟教育局指引去做野啦,唔通跟你0既指引去辦學咩?你叫佢做乜佢就走去做呀?一陣出左咩事點算呀?係0米你狽晒上身,負晒責任先?校長唔係咁易做架,決定一件事之前都要有周詳的計劃,唔係求求其其,人云亦云架麻!

話時話,你講到校長咁衰間學校咁差,我建議你真係唔好再留響到啦,你個仔仲要讀多2年,冇謂留響到受多2年氣,要勞煩你咁辛苦教埋校長點做啦!

回應bb媽咪:呢位媽咪真係唔該晒你D意見。唔該你由"停課,點算?"呢個topic由第一篇開始睇清楚D內容。我當然唔係你哋嘅代言人啦;只係由第一日停課開始;我由babykingdom呢到見到D家長係咁叫慘,話學校得一個老師返學,我有同感所以先返學校講。首先我第一時間返學校問"點解只可放響辨事處,唔可以入課室。"呢位校長第一句經己話"唔得",我小朋友嘅班主任由第一日停課,我問佢會點樣處理D全日班嘅小朋友。佢答我"只可以留響辨事處,唔可以入課室,活動範圍都只係辨事處。"如果你係家長你忍心咁樣對小朋友咩。我由頭到尾無要求校長要做到同其他學校一樣,同其他學校比較。只係覺得活動範圍同照顧小朋友唔應該只留辨事處。呢個先至係我由始至終嘅不滿。當26號出咗通告;第 9點"在全日班繼續停課期間,由現時至7月20日(星期一),學校會安排適量的教職員當值,家長如暫時未能安排親友照顧子弟,歡迎致電本校 23812949 或電郵 [email protected] 聯絡,本校會盡力協助安排幼兒10人一班(兩人一組)在課室閱讀或觀看益智影片。惟因校車及午膳已停止提供服務,為方便家長起見,本校只安排簡單午膳,在此停課期間家長無須繳交午膳及雜費,但家長必須自行接送貴子弟回校,學生亦必須穿著整齊校服及戴上口罩方可進入學校,而家長每天亦須替子女探熱。(倘若回校之學生染上人類豬型流感或傳染病,屆時本校將會根據衛生署指引停課14天,假如對新學年復課是有所影響,本校會於網上或電話知會各家長。)"呢個point出咗,如果呢個point響12號通知家長;佢哋經己有咁嘅安排,根本唔會有呢D家長響到叫惨。不過呢D家長都勁,26號通告出咗之後就話個校長好學校好。完全唔記得咗之前如果個小朋友返學校,"只可以留響辨事處,唔可以入課室,活動範圍都只係辨事處。"
至於你個仔"唔鐘意食粉,只可以食飯,食粉佢就會嘔!食飯的話又唔可以冇送,咁點算?"我己經講過"針無兩頭利",可以有適當嘅照顧己經好好。但係如果我係校長,我(肯做去提意)D簡單午膳;我諗如果個家長係明事埋嘅,都會接受同明白。更何况學校無叫你一定要食,因為佢哋之前都講咗無膳食提供,呢個網站D家長話好辛苦要買午膳,又話要為小朋友準備午膳(但又話學校無微波爐)等等。你可以嘅話自已辛苦D買午膳畀你個仔囉。
你所講嘅唔,何己覺得你個仔嘅老師佢呢?

bb媽咪

你知唔知吖,其實喺「重要消息五」11/6巳經講明:『在停課期間,學校會配合校內的實際需要,安排適量的教職員當值,處理校務及回答家長查詢,亦會清潔校園及消毒。如有家長暫時未能安排親友照顧子弟,請和本校聯絡(電話 23812949),以便安排貴子弟回校。惟因校車及午膳已停止提供服務,家長需自行安排貴子弟午膳及接送貴子弟上學,也請促請貴子弟戴上口罩。並須穿著校服按正常上課時間回校。在校期間,本校教職員會提供課外讀物或安排貴子弟觀看益智影片等。原定於2009年6月26日(星期五)舉行的家長日將會如期舉行,(家長無須帶子女回校),如教育局沒有延長停課時間,學生則可於6月29日(星期一)照常上課,詳情請留意教育局宣布及本校網頁之「重要消息」。』

第一次停課,人哋晨早喺「重要消息五」咪巳經講清楚可以返學校點、點、點攞,第二次停課都好快通知啦,有人唔睇咋。

蝦!如果喺你要退$$$比幾百人,重要喺咁種多種款項,會唔會問都唔問吓上頭先做?定抑或先斬後奏好呢?其實咁做就可以快過孫明陽唔使比人X啦!

各位,問到當日嘅目擊人士,證明原來有人作估嫁,其實有人去學校當著學生、老師同埋職員面前喺咁拍抬拍凳X人,好似XXX。見到嘅人都怕怕,出年要教寶貝豬豬,執包服好過無哂尊嚴,相信大家喺度搞咗咁多嘢終於都安樂哂,飲得杯落囉!
‹ 上一主題|下一主題